A kopaszság kezelhető

vargaklara.hu
megjelent:

A haj nem csupán a szépség egyik összetevője, hanem a szexuális vonzerő bevetésénél is nélkülözhetetlen. De mi van, ha hullani kezd, és megjelenésére odafigyelő, hajkoronájára különösen érzékeny férfi az illető? Egyesek szerint ez az élet rendje, másoknak tragédia.

Megannyi reménytelenül vívott küzdelem után egy nemrégiben tett tudományos bejelentés új reménnyel kecsegteti az érintetteket. A megoldást a Drakula (avagy PRP) terápia jelenheti, mely a hajhagymákat mintegy életre keltve beindítja a csupasz területen a hajnövekedést.

A hajhullás okai a stressztől a genetikáig

A férfiak rémálma általában középkorban kezdődik, napjainkban azonban a folyamatos stressz - túlzott szorongás, hirtelen sokk, esetleges műtét vagy kemoterápia -, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás vagy nem megfelelő hajápolás (pl. rossz minőségű kozmetikai szerek használata, illetve a túlzott mértékű hajápolás) illetve különböző külső tényezők (pl. éghajlati változás, gyógyszeres kezelés) miatt egyre többen küzdenek kopaszodással már nagyon fiatalon is. Mire a kevésbé szerencsések betöltik a 70. életévüket, mindenképpen számolniuk kell több- kevesebb hajhullással.

A haj elvesztésében többnyire hormonális és genetikai faktorok játszanak közre, viszont a férfi kopaszodás pontos mechanizmusa még nem teljesen tisztázott. A hajhagymák folyamatos zsugorodása, majd eltűnése sajnos hamar szemmel látható eredményeket produkál. A kopaszodás mértékében mind a férfi nemi hormon, a tesztoszteron, mind pedig a genetikai faktorok egyaránt közrejátszanak.

Napi szinten 100- 150 szál haj kihullása még természetes folyamat. Amennyiben ennél több hajszál távozik, akkor több mint valószínű, hogy annak hátterében valamilyen rendellenesség áll, amelyet nem árt minél előbb megállapítani és kezelni, hiszen egyes folyamatok lassíthatóak, vagy akár meg is állíthatóak, ha időben cselekszünk.

Tudta-e?

Az ókori Közel- Keleten a hajhullást egyenesen szégyennek tartották, ez ugyanis a közvélemény előtt a férfi vitalitásának elvesztését jelentette - jól ismert Sámson története. Ez azt bizonyítja, hogy a dús hajkorona nemcsak szimbólum volt, hanem az erő és a hatalom forrásának is tekintették.

A hajhullás kezelhető

Idén májusban, a British Journal of Dermatology szakfolyóiratban megjelent fontos közlemény alapján kijelenthető az is, hogy a férfiak kopaszsága (androgén kopaszság, alpecia areata) jó eredménnyel kezelhető a fejbőr PRP terápiájával.

Dr. Varga Klára plasztikai sebész elmondása alapján a beavatkozás szükségessége, illetve kivitelezhetősége plasztikai sebészeti konzultáción kerül megbeszélésre. Igen gyakran ezt a megbeszélést már az első kezelés követi. A beavatkozást megelőzően több dologról is meg kell bizonyosodnunk:

  • a kezelendő személynek a beavatkozás időpontjában nincs ismert heveny megbetegedése, gyulladással járó betegsége
  • A vérképében vizsgálható vérlemezke szám (trombocita szám) a referencia tartományon belül található (150-450 G/L);
  • A páciens nem kap alvadást befolyásoló kezelést, nincs ismert véralvadási zavara (örökletes, szerzett);
  • A kezelendő bőr területén nincs gyulladásos vagy daganatos elváltozás,
  • A páciensnek nincs érzéstelenítőszer allergiája, szívritmus zavara, esetleg kezelés alatt levő szívproblémája.

A beavatkozást követő 48 órában kerülni kell a bőrt irritáló kozmetikumok illetve smink alkalmazását, valamint bizonyos bőrt érintő beavatkozásokat (szolárium, kozmetikus, stb.). A beadott saját vérlemezke- tömeg a beadás területén felbomlik, a növekedési faktorok tömege pedig beindítja azokat a természetes folyamatokat, melyek végeredményeként a bőr- és a bőralatti kötőszöveti sejtek megújulnak, regenerációs állapotba kerülnek, és látványosan megfiatalodik a kezelt terület. Saját tapasztalataink alapján is elmondhatjuk, hogy a korábban teljesen kopasz területeken a kezelést követő 3-4 hét után hajnövekedés indul, illetve a meglévő hajszálak megvastagodnak, hosszabbra, erőteljesebbre nőnek, és még az eredeti színűk is visszatér – fejtette ki Dr. Varga Klára.

Fájdalmas-e a kezelés?

A plasztikai sebész az előkészített PRP beadását a bőr-, illetve a bőralatti kötőszövet területeibe sorozatos injekciós szúrások segítségével adja be. A beavatkozáshoz igen vékony, erre a célra kialakított tűt használ. A tű vékonysága, illetve az alkalmazott érzéstelenítő kenőcs miatt a tűszúrások csak igen csekély fájdalmat okozhatnak. Bizonyos érzékenyebb területeken azonban mindennek ellenére a tűszúrások kellemetlen érzéssel, helyenként fájdalommal járhatnak.

(vargaklara.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.