Először alkalmaztak műtüdőt Magyarországon

Szerző: MTI

Magyarországon először alkalmaztak úgynevezett műtüdőt egy légúti daganat eltávolítása közben, az április végén végrehajtott beavatkozás sikerrel járt, a beteg azóta hazamehetett és panaszmentes - közölte az Országos Onkológiai Intézet (OOI) kedden az MTI-vel.

Az intézet mellkassebészeti osztályán a műtétet azért kellett elvégezni, mert egy hatalmas porcdaganat majdnem teljesen elzárta a légutakat, és eltávolítása során több órán keresztül megszűnt mindkét tüdőlebeny légútjainak folytonossága, amely lehetetlenné tette a műtét közbeni hagyományos lélegeztetést. Ezt a feladatot az ECMO (extracorporeal membrane oxygenator) vette át, amely a testen kívülre vezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. A tumor eltávolítása után a légcsövet és főhörgőket állították helyre.

A komplikációmentes beavatkozás után a beteg három hét után hazamehetett, és azóta is panaszmentes - írja az OOI.

A közlés szerint a "műtüdőt" Magyarországon eddig csak a szív- és érsebészetben alkalmazták, légút- illetve tüdősebészetben eddig nem. A módszer bevezetése azért nagy jelentőségű, mert olyan műtéteket is el lehet a jövőben Magyarországon végezni, amelyekre eddig csak külföldön kerülhetett sor. Emellett a módszer alkalmazása további lépés a magyarországi tüdőátültetés megvalósítása irányában - közölte az intézmény.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Futóversennyel, faültetéssel...

Október 9-e a szervdonáció és transzplantáció európai és világnapja. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) arra kér mindenkit, hogy e...

Térdprotézis-operáció:...

Az emberek alig tulajdonítanak jelentőséget annak, amikor beteg ismerősüktől, családtagjuktól ezt a választ kapják: „Semmihez nem hasonlítható az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.