Túlzott ragaszkodás - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Van egy hat éves kisfiam és mostanában naponta többször kérdezi meg, hogy szeretem-e. Ha rászólok, azonnal bocsánatot kér. Ha elmegy a mosdóba, integetni kell... Én nem tartom ezt általánosnak. Mi lehet az oka?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Levélíró!

Előfordulhat, hogy egy pszichésen érzékeny gyermek így reagál, ha a környezete rossz magatartása miatt szeretetmegvonással bünteti.

Túlzott megfelelni vágyásával - túlzott ragaszkodással, a külső szemlélő számára értelmetlen integetéssel stb. - akarja biztosítani önmaga számára a biztos alapokon nyugvó szeretetet.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

Értesse meg a kicsivel: ha haragszik is rá valamiért, attól még nagyon szereti őt. Hiszen nem őt nem szereti, hanem a helytelen viselkedésével nem ért egyet, azért mérges.

Törekedjenek a gyakori beszélgetésre, ha haragos is a gyerekre ne taszítsa el magától. A kiabálást a pszichésen éretlen gyermekek gyakran elutasításként értelmezik, rosszaságuk miatt szerethetetlennek érezhetik magukat.

(WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.