Túlzott ragaszkodás - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Van egy hat éves kisfiam és mostanában naponta többször kérdezi meg, hogy szeretem-e. Ha rászólok, azonnal bocsánatot kér. Ha elmegy a mosdóba, integetni kell... Én nem tartom ezt általánosnak. Mi lehet az oka?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Levélíró!

Előfordulhat, hogy egy pszichésen érzékeny gyermek így reagál, ha a környezete rossz magatartása miatt szeretetmegvonással bünteti.

Túlzott megfelelni vágyásával - túlzott ragaszkodással, a külső szemlélő számára értelmetlen integetéssel stb. - akarja biztosítani önmaga számára a biztos alapokon nyugvó szeretetet.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

Értesse meg a kicsivel: ha haragszik is rá valamiért, attól még nagyon szereti őt. Hiszen nem őt nem szereti, hanem a helytelen viselkedésével nem ért egyet, azért mérges.

Törekedjenek a gyakori beszélgetésre, ha haragos is a gyerekre ne taszítsa el magától. A kiabálást a pszichésen éretlen gyermekek gyakran elutasításként értelmezik, rosszaságuk miatt szerethetetlennek érezhetik magukat.

(WEBBeteg - Kertész Tímea, pszichológus)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Kényszerbetegség, vagy inkább...

Sajnos napjainkban az OCD általános kifejezéssé vált, amelyet hétköznapi módon mindenkire használunk, akinek szüksége van bizonyos dolgokra egy...

Mikor érdemes párterápiára menni?

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a párterápia fontos része lehet egy párkapcsolatnak. A legtöbb probléma ugyanis egy párkapcsolaton belül...

Anya csak egy van - konfliktus vele...

A szülők és már felnőtt korú gyermekeik közötti konfliktusok az idő előre haladtával egyre gyakoribbak és elmélyültebbek lehetnek. Egy vadonatúj...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.