"Hipnózis segíthet a a kóros játékszenvedélyen?" - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg
Megjelent: 2010.09.04

"Az unokám jó családból származik, jó nevelést kapott, most 28 éves es kóros játékszenvedélyben szenved már elég régen." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktorúr!

"Az unokám jó családból származik, jó nevelést kapott, most 28 éves es kóros játékszenvedélyben szenved már elég régen. Kissebb-nagyobb szünetekkel mindig játszott. Sokszor megígérte hogy meg fog állni, de már nem bír. Az édespja sok pénzt ráköltött, hogy adosságait megadja, megmentse.
Most az utolsó stádiumban van: mindenkitől pénzt kér kölcsön, mindenkit átver, a szüleit öngyilkossággal fenyegetve zsarolja, a pénzüket ellopja es eljátssza, agresszív, nem törődik semmivel és senkivel csak azzal, hogy szerezzen pénzt és játsszon.
Kérem Önöket adjanak tanácsot es válaszoljanak a következőkre:
1. Ezt a betegséget valóban lehet kezelni hipnózissal?
2. Magyarországon létezik-e korház, szanatórium, vagy valamilyen intézet ahol az ilyen betegeket kezelik es hipnózist is alkalmaznak?"

Tisztelt Kérdező!

Nem könnyű helyzetet vázolt fel soraiban, és bár nagyon szeretnék segíteni, de félek, néhány sorban válaszolva egy ilyen régóta húzódó és súlyos probléma nem lesz megoldható.

Mint ilyen esetekben gyakran, az információhiány most is nehezíti a véleményalkotást, ezt is figyelembevéve fogalmazom meg néhány gondolatomat.

Önálló betegség, vagy személyiségzavar?

Véleményem: szerintem a játékszenvedély gyakran nem önálló betegség.

A borderline személyiségzavar

A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges, kiszámíthatatlan. Környezetük gyakran elviselhetetlennek érzi őket, ám a betegek is gyakran szenvednek éppen önmaguktól.
A borderline személyiségzavar >>

Mint a soraiból kiderül, az Önök esetében is jóval összetettebb a probléma, így nem zárható ki, hogy az alapbetegség az unoka esetében (is) személyiségzavar / pszichopátia, ami bizony nem is annyira betegség, hanem egy kóros lelki alkat.

Ezt támasztja alá a tünetek -Önt idézve -régtől fennálló volta, a bűnözés felé hajló magatartásminták, a hosszú de eredménytelen pszichiátriai kezelések, és nem utolsó sorban az öngyilkossággal való fenyegetőzés, mely alapján pl: a borderline személyiségzavar is egy felmerülő lehetőség.

A szenvedélybetegeknek hiányzik a betegségtudatuk

Sajnos a helyzet fordított esetben is ugyanez, ha előbb volt a játékszenvedély, az évek során a

Játékszenvedély teszt

A játékszenvedély éppen olyan betegség, mint az alkoholizmus, vagy nikotinfüggőség. Tesztünk segítséget nyújt ahhoz, hogy megtudja, Ön játékfüggő-e vagy sem.
Játékszenvedély teszt >>
tüneteket olvasva valószínűleg komoly személyiségtorzulás társult hozzá, így ma már a mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás dilemmával állunk szemben.

Az ilyen betegek társas kapcsolatai leépülnek, munkahelyüket gyakran elvesztik, érdeklődésük beszűkül szenvedélyük tárgyára. A játékszenvedély sok vonatkozásában hasonló az alkoholizmushoz vagy a kábítószerhasználathoz, és számos kutató a genetikai hajlamosító tényezők szerepét is felveti.

A szenvedélybetegeknél gyakran tapasztalt probléma, hogy hiányzik a betegségtudatuk, ami megnehezíti már magát az orvoshozjutást is, a kezeléshez kellő kitartást pedig méginkább.

Játékszenvedély és internetfüggőség

Az újabb szenvedélybetegségek veszélye éppen abban rejlik, hogy többségük társadalmilag elfogadott eszköz, amiket mindannyian használunk, így nem, vagy csak jóval nehezebben tűnik fel, ha környezetünkben valaki ezektől függővé válik. Emiatt az irányukban megnyilvánuló társadalmi tolerancia felülmúlja az egyéb addikciókét, sem a beteg, sem a környezet nem tekinti az ilyen viselkedésformát problémásnak. Kikre jellemző leginkább a játékszenvedély és mit lehet ellene tenni? >>

Hatásos lehet, de nem csodaszer a hipnózis

Sajnos a "jó családból" való származás és a "jó nevelés" önmagában nem véd meg a bajtól. A "jó család" imidzse megnehezítheti a gyerek problémáival való objektív szembenézést, és bár kívülről a családban minden szép és jó, a valóságban egyre több probléma van a szőnyeg alá söpörve, elrejtve.

Hol kezdődik az alkoholizmus?

"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza>>
A probléma gyógyítása különféle pszichoterápiás technikákkal történhet, ezek közül az egyik irányzat a hipnózis.

Óvnám Önt, hogy a bulvármédiában terjedő misztifikálás hatására valamilyen életmegjavító varázslatnak gondolja a hipnózist! Hatásos, sok esetben nagyon hatásos a módszer, de nem csodatétel.

Ha konkrét terápiás lehetőségek érdeklik, a Magyar Hipnózis Egyesület
elérhetősége: 1064 Budapest, Izabella u. 46. (posta: 1396 Budapest, Pf.
470)

(WEBBeteg/Dr. Dinya Zoltán)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hajhullás Hajhullás

Mikor beszélünk diffúz hajhullásról? Mi okozhatja ezt a hajhullást?

Lassítható az öregedés? Lassítható az öregedés?

A NAD+-szint csökkenése felgyorsíthatja az öregedést. (x)

Együttélés a traumával:...

Az emlékbetörés vagy más néven flashback gyakori tünete lehet a PTSD-ben (poszttraumás stressz zavar) szenvedőknek. Sok, PTSD-ben szenvedő ember...

A zeneterápia alkalmazási...

Hogyan néz ki a zeneterápia a gyakorlatban? Melyek a leggyakoribb alkalmazási területei? Alkalmazható-e zeneterápia otthon, terapeuta nélkül?...

Játékszenvedély és...

Korunk társadalma olyan élettér, amelyben az addiktív viselkedés új kategóriái születtek meg, pl. munkakényszer, tv-, SMS- és internetfüggőség...

Pszichoterápia: a gyógyító szavak

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási...

Szülés hipnózisban - Nyugodtabb...

A gyógyszermentes eljárások közé tartozik a hypnosis, mely hatékonyabb, ha már a terhesség közepétől elkezdik a foglalkozásokat, a szülés során...

Idő kérdése és a...

Kezelést igénylő zavar a mértéktelenül folytatott szerencsejáték. Fontos cél, hogy a beteg önmaga vegye kézbe a gyógyulása-felépülése fölötti...

A kóros szerencsejátékról

A szerencsejátékos fogadást köt, tétet tesz egy valójában véletlen által meghatározott kimenetelű eseményre. Téves vélekedése az, hogy uralni...

"Estére az összes pénzt...

Péter negyvenes évei végén jár, és ugyanúgy él, mint mindenki más: reggel felkel, dolgozni megy, fizeti a számláit. Azonban nem volt egy mindig...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.