Hólyaghurut: nyáron is jelentkezhetnek a fájdalmas tünetek

Szponzorált tartalom
megjelent:

Bár a neve ezt sejteti, a felfázás nem téli betegség – a nyári melegben is könnyen kialakulnak a hólyaghurut kellemetlen tünetei. Főleg, ha nem iszunk eleget, a vizeletpangás ugyanis fokozza a fertőzés kialakulásának kockázatát. Mutatjuk, mit tehetünk a korai felfázásos panaszok ellen. (x)

A húgyhólyag nem steril szerv

Sokáig úgy gondolták, a húgyhólyag steril szerv, de a legutóbbi kutatások szerint annak is saját mikrobiomja van, akárcsak a bélrendszernek, a szájüregnek vagy éppen a hüvelynek. A húgyhólyag esetében a kórokozók túlszaporodását a hólyag rendszeres ürítése, átöblítése is gátolja. Tehát az alsó húgyutak egészségének megőrzése szempontjából az egyik kulcsfontosságú tényező a rendszeres vizeletürítés. Mert a hólyag maga nem, a termelődő vizelet azonban valóban steril, de problémát okozhat, ha tartogatjuk: hosszabb ideig a hólyagban pangva kedvező körülményeket biztosít a kórokozók szaporodásához.

Gyorsan kialakulhatnak a tünetek

A felfázásnak is nevezett cisztitisznek egyik kockázati tényezője a túl ritka vizeletürítés. A testmeleg folyadékban például a húgycsőbe sodródott, onnan pedig a húgyhólyagig feljutott E. coli nevű bélbaktérium igencsak gyorsan elszaporodhat. A baktériumok száma az osztódásukhoz kedvező környezetben 15-20 percenként megduplázódhat. Emiatt a gyors szaporodási képesség miatt érezhetjük úgy, hogy derült égből villámcsapásként jelennek meg nálunk a kellemetlen tünetek: alhasi fájdalmat tapasztalhatunk, sürgető és gyakori vizeletürítési inger törhet ránk, ráadásul a vizeletürítés fájdalmas, a vizelet kellemetlen szagú lehet, és érezhetjük azt, hogy erőlködéssel sem sikerült teljesen kiüríteni a hólyagunkat.

Urzinol: cselekedjünk időben!

hagyományos növényi gyógyszerA nőknél a légúti fertőzések után a második leggyakoribb bakteriális fertőzés a hólyaghurut. Megbetegedés esetén gyorsan kell cselekednünk, mert a kezdeti tüneteknél még elkerülhetjük az antibiotikumok használatát, és a gyógynövények is segíthetnek leküzdeni a fertőzést. Ilyen gyógynövény például a medveszőlőlevél, amely egy vizsgálat eredményei szerint 74 húgyúti fertőzést okozó kórokozó, köztük E. coli ellen is hatásos – ráadásul a hatóanyagával szemben nem alakul ki rezisztencia, ellentétben az antibiotikumokkal.

Ennek a gyógynövénynek a kivonatát tartalmazza a vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer, az Urzinol tabletta. A medveszőlőlevél-kivonat enyhíti a hólyaghurut korai tüneteit: csökkenti a gyakori vizelési ingert, és mérsékli az égő érzést vizeléskor.

Ezért fontos, hogy eleget igyunk

A medveszőlőlevél az egyik legismertebb húgyúti fertőtlenítő. Hatóanyaga, az arbutin igazoltan antibakteriális, ráadásul a vesén keresztül ürül ki a szervezetből, így direkt hólyagban fejti ki a hatását. A gyógynövény emellett vizelethajtó hatású is, ami fokozott folyadékbevitel mellett segíti a kórokozók kiürülését a hólyagból. Igyunk sok folyadékot, ha szedni kezdjük az Urzinol tablettát, így könnyebben „kitessékelhetjük” a kórokozókat a hólyagból.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.