• Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta - Szakmai önéletrajz

   Szerző: WEBBeteg

   Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta - Szakmai önéletrajz

   Pszichiáterként kezdetektől fogva, - és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.

   Szakmai tevékenységem 25 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét. Rendeléseimen felnőtt, / vagy majdnem felnőtt/ pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.

   Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez.

   Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi. Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár-és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el.
   Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 5 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között. Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni.

   A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről. Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki-és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat. A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.

   Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.

   Egyéb tevékenységeim

   Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében. Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka- és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt. Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.

   A terápia keretei, folyamata

   Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik. Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a paciens személyesen kezdeményezzen. Az ülések 50 percesek, pár – és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első, - vagy szükség esetén az a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk. Megfogalmazzuk meg a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben / egyéni feltáró terápia, hipnoterápiás módszerek, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia/. Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát. Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.

   Képzettségeim:

   • 1982 - SOTE – Általános Orvosi Kar
   • 1987 - Pszichiáter /szakvizsga/
   • 1992 - Pszichoterapeuta /szakképesítés/
   • 1994 - Pszichoterapeuta /szakvizsga/
   • 2003 - Mediátor / közvetítő/
   • 2007 - Integratív pszichoterapeuta

   Egyesületi tagságaim:

   • Magyar Orvosi Kamara
   • Magyar Pszichiátriai Társaság
   • Magyar Családterápiás Egyesület
   • Magyar Pszichoanalitikus Társaság
   • Integratív Pszichoterápiás Egyesület
   • Országos Mediációs Egyesület

   Milyen problémával fordulhatnak hozzám:

   • Tartós, vagy visszatérő, a személyes boldogulást, vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások
   • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek /fóbiák /, kiterjedt szorongásos panaszok, alvászavarok
   • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása
   • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara
   • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások
   • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is

   Elérhetőségek:

   Harmónia Műhely- Pszichoterápiás rendelő
   1055 Budapest, Kossuth tér 13-15.


   Telefonszámom: 06/20-9419-096

   e-mail címem: [email protected]
                         [email protected]

   /Dr. Pálvölgyi Rita - pszichiáter, pszichoterapeuta/

   Legutóbb frissült: 2013.10.01 16:12
   • WEBBeteg.hu