Dr. Pálvölgyi Rita

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter, pszichoterapeuta
Bemutatkozás:

Pszichiáterként kezdetektől fogva – és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.

Szakmai tevékenységem 35 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.

Rendeléseimen felnőtt (vagy majdnem felnőtt) pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Párterápiát is folytatok.

Úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez. Szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi.

Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették. Pár- és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el. 

Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni. A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről.

Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.

A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.

Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése sokszor a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.

Egyéb tevékenységeim

Humánpolitikai tanácsadóként dolgoztam, kezdetben egy multinacionális cég külső tanácsadójaként, később saját vállalkozás keretében.

Évek óta tartok tréningeket. Ezek elsősorban a kommunikáció, a konfliktuskezelés, az alternatív megegyezési technikák területét érintik. Nők számára tartottam önismereti, a személyiség fejlődését célzó tréningeket. Ezen képzések fókuszában a női szerepek, a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése, megőrzése, az asszertivitás fejlesztése állt.

Mediátorként a konfliktusban álló felek közötti közvetítés, megegyezés elősegítése, békéltetés a feladatom.

A terápia keretei, folyamata

  • Az első terápiás ülés egyeztetése telefonon, esetleg e-mailen történik.
  • Terápiás találkozást – lehetőség szerint – a páciens személyesen kezdeményezzen.
  • Az ülések 50 percesek, pár- és családterápia esetében ettől eltérő időtartam is lehetséges. Az első – vagy szükség esetén a második – ülést követően szóbeli szerződést kötünk.
  • Megfogalmazzuk a terápia célját, megállapodunk az alkalmazni kívánt terápiás eszközökben (egyéni feltáró terápia, gyógyszeres terápia kombinálása, pár- és családterápia).
  • Törekszem rá, hogy a terápia kezdetekor hozzávetőlegesen meghatározzam a folyamat időigényét, tervezett hosszát.
  • Szerződéskötéskor megegyezünk a találkozások gyakoriságában is.

Képzettségeim:

  • 1982 – SOTE – Általános Orvosi Kar
  • 1987 – Pszichiáter (szakvizsga)
  • 1992 – Pszichoterapeuta (szakképesítés)
  • 1994 – Pszichoterapeuta (szakvizsga)
  • 2003 – Mediátor (közvetítő)
  • 2007 – Integratív pszichoterapeuta

Egyesületi tagságaim:

  • Magyar Orvosi Kamara
  • Magyar Pszichiátriai Társaság
  • Magyar Családterápiás Egyesület
  • Magyar Pszichoanalitikus Társaság
  • Integratív Pszichoterápiás Egyesület
  • Országos Mediációs Egyesület

Milyen problémával fordulhatnak hozzám:

  • Tartós vagy visszatérő, a személyes boldogulást vagy a kapcsolatokat nehezítő személyiségvonások
  • Szorongásos zavarok: pánik, speciális félelmek (fóbiák),
  • kiterjedt szorongásos panaszok,
  • alvászavarok
  • Hangulati zavarok: depresszív hangulat, a hangulat gyakori, indokolatlan hullámzása
  • Kapcsolati zavarok: párkapcsolatban megjelenő, családtagokhoz, munkatársakhoz fűződő kapcsolat zavara
  • A személyes fejlődésben, egzisztenciális téren történő elakadások
  • A terápiás folyamat célja lehet az önismeret erősödése, a személyiség fejlődése is

Elérhetőségek: Harmónia Műhely - Pszichoterápiás rendelő 1054 Budapest, Markó utca 7. III/1/a.

Telefonszámom: 06/20-9419-096

e-mail címem: [email protected], [email protected]

Legutóbbi válaszai

Terhesség mellett antidepresszáns

Tisztelt Kérdező, A terhesség során javasolt - pszichés működésre ható - szerek elbírálása mindig egyéni mérlegelést igényel. A nyugtatók / Loranxil/ szedését nem javasoljuk általában, mert fejlődési visszamaradást okozhat. Az antidepresszánsok indokolt esetben adhatók. Legtöbb kedvező tapasztalat a szerotonin visszavételt gátló...

Megőrülhettem?

Tisztelt Kérdező, A, derealizációs és deperszonalizációs érzések gyakran kísérik a pánikbetegséget, mint ahogy a megőrüléstől való félelem is lehet ennek a tünete. Gyakran tapasztaljuk, hogy intenzív stressz állapotában, -, mint pl. a vizsgaidőszak nehéz egyetemken -, hasonló tünetek lépnek fel az érintetteken. Mindenképp tanácsolnám, hogy...

Furcsa testi tünetek lelki alap?

Tisztelt Kérdező, A tünetek nagy részben lelki eredetűek lehetnek, amit az esetleges daganatos betegség lehetősége robbanthatott be. A fülészeti probléma kevésbé tűnik ebbe a csoportba tartozónak. Remélhetően a nőgyógyászati probléma rendeződésével enyhülnek a szorongásos panaszok is. Ha ez még sem így történne, indokolt lehet - a korábban már...

Rivotril egyéb készítményekkel

Tisztelt Kérdező, Azt, hogy kaphat-e Lidocaint Leiden betegség esetén, a fogorvos fogja megmondani. A Rivotril nem okoz interakciót sem a Lidocainnal, sem a Chinotal-lal, tehát együtt szedhetők, illetve alkalmazhatók. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Antidepresszáns elhagyása cseréje

Tisztelt Kérdező, Valóban gyakori tapasztalat, hogy az antidepresszáns adagjának csökkentése mellett enyhülnek a mellékhatások, miközben a hatás még megmarad. Erre tehát lehet számítani. Az adag visszaemelése után jelentkező hangulati nyomottságot nem indokolja a magasabb adag. Azt tapasztaljuk időnként, hogy egy idő után " elfárad" az...