Tourette-szindróma, tikelés - 5 tény a különös betegségről

Mindennapi Pszichológia Magazin
megjelent:

Mindannyian találkoztunk már Tourette-szindrómás emberrel, azonban csak kevesen ismerik a betegség valódi lefolyását: a többség furcsa, rossz szokásnak, rosszabb esetben mentális problémának véli a tüneteket.

A Mindennapi Pszichológia Magazin legújabb számában Hajnal Gergely, a Magyar Tourette-szindróma Egyesület Elnöke foglalta össze, mi az, amit feltétlenül tudni érdemes mindenkinek a tikekről.

Homlokráncolás, krákogás

Akaraton kívüli mozgások és hangadások, mint például homlokráncolás, orr húzogatás, hümmögés, dünnyögés, krákogás. Az ilyen, ismétlődő cselekedetek a tikek. Tourette-szindrómáról akkor beszélünk, ha több mozgásos és legalább egy hangadásos tik jelentkezik és ez az állapot már egy éve fennáll.

Apró jelekkel kezdődik

A legtöbb esetben szinte észrevehetetlen apró tünetekkel jelentkezik a Tourette-szindróma, a szülők gyakran rossz beidegződésnek vélik a jeleket, ha egyáltalán észreveszik azokat. Sokszor azt is remélik, hogy a gyerek kinövi ezeket a szokásokat. Akkor sem könnyű a helyzet, ha a családok időben felismerik a problémát, mert a tapasztalatok szerint a tourette-sek fele közel kétévnyi kálvária után jut el a helyes diagnózisig.

Olaj a tűzre a tiltás

A lehető legrosszabb egy Tourette-szindrómában szenvedő egyén számára, ha – gyerek esetén – a szülők, vagy a tanárok rászólnak, büntetik miatta. Az önkéntelen cselekedetek amúgy is stresszt okoznak, a feszültségtől pedig a tikek még erősebben, még gyakrabban jelentkeznek, negatív spirált indítva el.

Tanítható az agy

Bár a tikek elsőre befolyásolhatatlannak tűnnek, hosszabb-rövidebb időre elnyomhatók. Nagyon fontos az önmonitorozás, a betegség lefolyásának ismerete. Hosszas munkával megtanítható például az agynak, hogy a tiket kiváltó ingerre ne hümmögés, hanem például egy kevésbé látható, hallható izommozgás legyen a válasz.

Így segíthetünk

Egyértelmű gyógymód sajnos nem létezik a Tourette-szindrómára, azonban fontos a betegség felismerése, az információgyűjtés és a támogató közeg, amelyben a tourette-es személy kevésbé érzi magát feszélyezve, ami az állapotára is pozitívan hat.

Tovább

(Mindennapi Pszichológia Magazin)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
HáziorvosBlog - Ipolyi-Topál Gitta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.