Új diagnosztikai módszer - A szív mágneses rezonanciavizsgálata

Szerző: MTI

A kardiológia legújabb segítsége a szív mágneses rezonanciavizsgálata (CMR), amely pontosságával és érzékenységével hatalmas segítség orvos és beteg számára. Egy belga és egy ausztráliai kutató a Presse Medicale legújabb számában írt összefoglaló referátumot az eljárásról.

A Nobel-díj bizottság 2003-ban egy amerikai kémikust és egy angol fizikust jutalmazott a mágneses rezonanciavizsgálat diagnosztikai eszközként való kidolgozásáért. A röntgennel vagy a komputeres tomográfiával szemben itt nincs szükség ionizáló sugárzás használatára, ezért ez a technika bármikor ismételhető, nincsenek mellékhatásai. A korábbi eljárást nem lehetett a testbe beültetett fémek, például a pacemaker esetén használni, de az új műszerekkel már ez is megoldható.

Mérhető a véráramlás, a koszorúerek állapota

A CMR a szív esetében pontosan méri a szívüregek méretét, térfogatát és működését. A szívbillentyűk formáját, mozgását az ultrahangos diagnosztikus technikával már korábban is lehetett ábrázolni, de az új eljárással a szűk vagy rosszul záró szívbillentyűn át a véráramlás is jól látható, és ez a kezelés megválasztásában jelenthet nagy segítséget.

Kontrasztanyag beadásával a szívizomzat vérátáramlása mérhető, és ez ugyancsak a szív állapotáról ad felvilágosítást. Az infarktus diagnosztikájában is nagy előrelépést jelent a CMR, hasonlóképpen a koszorúér-betegség fölismerésében és megítélésében.

Ez a módszer pontosabban mérhetővé tette az életképes szívizomszövetek területét, szívizomkárosodás esetén a kezelés taktikájának megválasztását. A koszorúerek ábrázolása ennek a módszernek olyan előnye, mely szinte minden más eljáráshoz képest kiemelkedően fontos.

A drága, de korszerű módszer a vezető hazai intézetekben mind több helyen segíti az optimális betegellátást és a magyar CMR szakértők a nemzetközi mezőnyben is igen elismertnek számítanak.

Diagnosztikai módszerek

Az MR (Mágneses Rezonancia) a 80-as évek közepén terjedt el az orvosi gyakorlatban. Nagy előnye, hogy nem alkalmaz ionizáló sugárzást, így nincs káros biológiai hatása az emberi szervezetre. A Mágneses Rezonancia (MR)>>

(mti)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Kontrasztanyagos CT-vizsgálat

Milyen betegségek, panaszok esetében lehet szükség kontrasztanyagos CT-vizsgálatra? Milyen kontrasztanyagot használnak hozzá? Hogyan történik maga a...

Kontrasztanyagos MR-vizsgálatok

Milyen betegségek, panaszok esetében lehet szükség kontrasztanyagos MR-vizsgálatra? Milyen kontrasztanyagot használnak hozzá? Hogyan történik maga a...

Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.