Elvált szülők, lefagyasztott életek

Szerző: Versys Clinics
Megjelent: 2013.05.21

Néhány nappal ezelőtt került napvilágra a hír, hogy Rippel Vivien és párja különválnak. A pár nem is olyan régen még úgy nyilatkozott a lapoknak, hogy szeretnének további gyermekeket vállalni, mostanra azonban úgy tűnik, hogy inkább külön folytatják életüket.

Az ő történetük fontos kérdéseket is felvet, hiszen más párokkal is előfordulhat, hogy lombikbébi kezelést követően útjaik külön válnak, és lefagyasztott embrióik pedig egy meddőségi központban várják további sorsukat. Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista segítette a párt első gyermeke születéséhez, így a szakember és a klinika jogásza segítségét kértük ennek a bonyolult jogi és etikai kérdésnek a megértésében.

Hogyan jönnek létre az embriók?

A hagyományos lombikbébi program során az első lépés a petefészek stimulációja, ezt követi a petesejtek leszívása, majd megtermékenyítése a reménybeli édesapa spermiumaival. Ezt a folyamatot a párok kérése, valamint szigorú indikációk alapján akár genetikai vizsgálat is követhet, amely abban nyújt segítséget, hogy a biztosan életképtelen, vagy súlyos kromoszóma-számbeli rendellenességeket hordozó embriók ne kerüljenek beültetésre, és a legjobb esélyekkel induló embriót beültetve csökkenjen a vetélés kockázatát is. A korszerű lombikbébi program célja, hogy lehetőség szerint egyetlen, jó esélyekkel induló embriót kerüljön beültetésre az anyaméhbe. Ennek célja az ikerterhességgel járó kockázat csökkentése. A női szervezet gyakran több petesejtet is termel a hormonális stimuláció hatására, ez az oka annak, hogy akár több embrió is lefagyasztásra kerülhet.

A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

A meddőség bizonyos okait nem lehet korrigálni, azonban egy nő még ennek ellenére is teherbe eshet különböző mesterséges megtermékenyítési technikák, vagy más, a fogamzóképességet helyreállító eljárások segítségével. A meddő nőknek sem kell lemondani a babáról

Az adott időpontban be nem ültetett embriók kérdésében a párok túlnyomó része könnyen és azonnal tud dönteni, és a legtöbben az embriófagyasztás mellett döntenek egy reménybeli későbbi felhasználás érdekében. Ezt a lehetőséget általában azért választják a párok, mivel később újabb gyermeket szeretnének a megszületett mellé, vagy tartanak attól, hogy az adott IVF (közkeletűbb szóval: lombik) program nem jár sikerrel, és a reménybeli édesanyák szeretnék megkímélni magukat a felesleges stimulációs szakasztól. – magyarázza Dr. Vereczkey Attila.

A döntés pillanata

Nem minden embrió alkalmas a fagyasztásra, abban az esetben, ha szakmai szempontok alapján az embrió fejlettségi állapota és minősége az értékelési skálán az alsó harmadba tartozik nem javasolt a fagyasztásuk. A párok a döntés során három lehetőség között választhatnak, dönthetnek a megsemmisítés mellett, felajánlhatják egy másik személynek, illetve elméleti lehetőség az embrió kutatási célokra történő felajánlása is, Magyarországon azonban tudomásunk szerint nem végeznek ilyen kutatást, intézetünkben pedig biztosan nincs ilyen program. A törvényi szabályozás mindenesetre kimondja, hogy a felajánlás szerinti egészségügyi szolgáltató, illetőleg kutatóhely a felajánlott embriót visszautasíthatja, amennyiben a felajánlásnak megfelelő cél szerint alkalmazni a felhasználhatóság időtartama alatt valószínűsíthetően nem tudja, a felhasználásáig azonban megőrzéséről és tárolásáról köteles gondoskodni. Vissza kell utasítani az adományozás céljából tett felajánlást, ha nem valószínűsíthető, hogy az embrióból egészséges gyermek fejlődhet. – magyarázza Dr. Egri Zsuzsa, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet jogásza.

Amikor a pár útjai külön válnak

Néha az élet úgy hozza, hogy a párnak vannak ugyan lefagyasztott embriói, de egy személyes, családi ok miatt, pl. egyikük halála, vagy a házasság, illetve élettársi kapcsolat felbomlása miatt nem kerül sor felhasználásukra, ezért is szükséges előre nyilatkozniuk arról, hogy mit tesznek ebben az esetben. Rendkívül nehéz érzelmi kérdés ez a feleknek, különösen, hogy a döntésre még értelemszerűen a sajnálatosan bekövetkező családi esemény előtt kerül sor. Azért sem könnyű ez a döntés, hiszen a párnak már az IVF folyamat során kialakul egy bizonyos kötődése az embriókhoz. Ha a pár férfi tagja életében nem zárja ki, akkor az egyedülállóvá vált nő a párja sajnálatosan bekövetkezett halála esetén is felhasználhatja az embriót. A párok csak közösen rendelkezhetnek az embrióval, akkor is, ha elválnak. Ez alól csak akkor van kivétel, ha a pár egyik tagja kifejezetten lemond a rendelkezési jogáról megfelelő alakiságok között tett írásbeli nyilatkozattal.

Hogyan jöhet létre az embrióadományozás?

A gyakorlatban elhanyagolható azok száma, akik más párok számára felajánlják embrióikat, hiszen a petesejt- illetve spermadonációval szemben az embriókat a párok sokkal inkább sajátjukénak érzik az embriókat, ezért sokkal nehezebben válnak meg tőlük. Az embrióadományozás hasonló feltételek között lehetséges mint az ivarsejt adományozás, ingyenes, írásbeli nyilatkozat szükséges hozzá, anonim módon történik a külső jegyek és az egészségi állapot feltüntetésével, és legfeljebb két másik pár veheti igénybe. Az embrió tárolása 5 évig történik az adott intézetben, amely további 5 évvel meghosszabbítható.

Fontos leszögezni, hogy az adományozás végleges, később nem gondolhatják meg magukat az adományozók, vagyis semmilyen módon nem formálhatnak jogot a gyermekre. Ennek biztosítására kétoldalú anonimitást ír elő a törvény sem az adományozó pár nem ismerheti meg a leendő szülők személyes adatait, sem az embriót fogadó pár sem tudhatja meg az adományozók azonosítására alkalmas adatokat – magyarázza Dr. Egri Zsuzsa.

Összességében az embriók sorsa fontos jogi és etikai kérdéseket fel vet, a döntésben pedig akár a párok vallási hovatartozása is szerepet játszhat.

„Több alkalommal volt rá példa, hogy a párok kifejezetten azt kérték, hogy ne történjen hormonális stimuláció, hiszen nem szerették volna igénybe venni az embriófagyasztás lehetőségét. Ez egy teljesen érthető indok a jövendőbeli szülők részéről, különösen, ha vallásos okok is szerepet játszanak.Ezek a párok úgynevezett spontán ciklusban vehetnek részt, ahol annyi petesejt termelődik, amennyi természetes körülmények között is létrejönne. Elképzelhető, hogy így több ciklus is szükséges a sikeres gyermekvállaláshoz, hiszen nem termelődik annyi petesejt, viszont ezáltal elkerülhetővé válik az embriófagyasztás dilemmája, ami sok jövendőbeli szülő szempontjából fontos szempontot jelent. Ez a döntés nemcsak etikai, hanem komoly lelki dilemma is, ezért is tartjuk fontosnak, hogy minden pár pszichoterapeutával is találkozzon a donációs program során, akivel mérlegelheti a lehetőségek előnyeit és hátrányait, és akár további segítséget is kérhet” – magyarázza Dr. Vereczkey Attila.

(Versys Clinics)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

Megtermékenyítés segítséggel:...

A párkapcsolatok 15-20 százalékában figyelhető meg, hogy minden próbálkozás ellenére sikertelen a gyermeknemzés. Amikor felmerül a fertilitási...

Amikor válnak a szülők - Veszteség...

Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és...

Mit kell tudnunk az orvostechnikai...

Cikkünk témája egy már lezárult és nyugvópontra került vizsgálat eredményéről számol be, a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó készítményekkel...

Reklámozhatnak-e gyógyszerterméket...

A hatályos jogszabályok betartása mellett lehetséges-e a piaci szereplők számára a manapság divatos influenszer-marketinget alkalmazni? A kérdést a...

Az egyszülős családban nevelkedő...

Az egyszülős családban nevelkedő gyermekekből is éppúgy válhat egészséges lelkű kamasz, ifjú, majd felnőtt, mint a hagyományos családmodellben...

A férfi meddőség kivizsgálása

Meddőség esetén vagy tervezett lombikprogramot megelőzően a férfiak kivizsgálása elengedhetetlen, mely az andrológus (férfigyógyász) feladata.

Az egyedülálló szülők bátran...

Amikor gyerekek voltunk, azt hittük, a világ legtermészetesebb helyzete, hogy édesanyánk reggeltől estig dolgozik, munka után két nagy szatyorral...

Nagy Anna: Az egyedülálló szülőkre...

Az egyszülős családokat érintő kérdésekkel, napi problémáikkal, megsegítésük lehetőségeivel sajnos csak érintőlegesen foglalkoznak az ezért...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.