• Újszülöttkori agykárosodás kezelésének lehetőségei

    Szerző: imix.hu

    Újszülöttkori agykárosodás kezelése először, két különböző őssejt-típus együttes felhasználásával!

    Stroke: már a gyerekeket is fenyegetheti! 

    Mivel a csecsemő- és gyermekkori stroke rendkívül ritkának gondolt betegség volt, eddig nem volt róla pontos kezelési útmutató. Az Amerikai Szív és Stroke Szövetség első ízben állított össze egy ilyen dokumentumot. Stroke: már a gyerekeket is fenyegetheti!>>

    Az agyi bénulás (Cerebral palsy) egy idegrendszeri károsodás, melyet a CDC (Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) adatai szerint minden 326 gyermekből 1-nél diagnosztizálnak. A betegség kutatásáért létrehozott nemzetközi alapítvány (CPRIF) adatai szerint, világszerte 17 millió embert érint ez a ma még gyógyíthatatlan betegség.

    Bár úgy vélik, hogy a központi idegrendszeri károsodást leggyakrabban a születés körüli oxigénhiány okozza, az esetek 70%-80%-ban már a várandósság időszaka alatt kialakul, 10%-a a születéskor, 10%-a pedig a születést követően.

    Ez a betegség Magyarországon általában évente 230-240 megszületendő gyermeket érint, jellemző rá a mozgáskészségek elmaradásán kívül a szellemi fejlődés visszamaradása is. Az agyi bénulás sorozatos károsodások következménye, amely a különösen érzékeny agyat, annak, elsősorban a testmozgások irányításáért és a testtartásért felelős területeit érinti. Az agyi bénulás nem betegség, mivel nem progresszív és nem fertőző, hanem testi fogyatékosságot okoz és leggyakrabban mozgáskoordinációs problémákkal jár együtt.

    Hirdetés
    A csecsemőkori stroke

    A stroke csecsemőknél nagyon ritkán fordul elő, és nehéz felismerni. Mi lehet ennek az oka, és milyen esélyei vannak a kis pácienseknek a gyógyulásra? A csecsemőkori stroke>>

    Nincs olyan egységes, speciális kezelési mód, amely minden agyi bénulásban szenvedő gyermek számára megfelelő lenne, mivel minden beteg állapota egyedi. A kezelések során a gyermekek állapota javulhat és fizikailag fejlődhetnek, de a javulás és fejlődés folyamata különböző. Éppen ezért nehéz megkülönböztetni a szervezet természetes „regenerációját” a kezelések okozta lehetséges előnyöktől. Eddig a kezelések a rehabilitációra és a szövődmények megelőzésére korlátozódtak, melyek eredményességének előrejelzése gyakran igen nehéz. A jelenleg fellelhető terápiás lehetőségek közé azok a fizikai módszerek tartoznak, melyek a feszes izomzatú végtagok nyújtására, ezen keresztül az agy ingerlésére irányulnak. Ilyen például a Vojta-módszer, a Dévény Anna-módszer és a Katona-módszer, melyek kiegészítéseként szolgálnak a pedagógiai fejlesztések. Ezek a kezelési formák indirekt módon képesek hatni a központi idegrendszer sérült területeire.

    Ezért is kiemelkedően fontos az a hír, hogy az újszülöttkori agykárosodás új kezelési lehetőségeire irányuló kutatást indít és támogat az ESPERITE csoport. A kutatásban a CryoSave - ESPERITE csoport tagja- által feldolgozott és tárolt két őssejt-típust (köldökzsinórvérből és köldökzsinór-szövetből nyert őssejtek) alkalmazzák együttesen, a világon először. A szüléskor levett őssejtek magas immun-modulációs (immunreakciók befolyásolása) és gyulladás gátló aktivitást mutatnak élő szervezeten belül (in vivo) és élő szervezeten kívüli sejt vagy szövettenyészetekben végzett vizsgálatoknál (in vitro), valamint erős trófikus hatásuk (gyógyulás és növekedés felgyorsítása) révén stimulálják az agyi szövetek regenerációját.

    A kutatás megvalósulásával először fognak klinikai vizsgálatban mélyfagyasztott köldökzsinór-szövetből nyert mesenchimális őssejteket alkalmazni autológ (saját) felhasználási céllal. A klinikai kutatással, a laboratóriumi körülmények között a köldökzsinór-szövetből kinyert és felszaporított mesenchimális őssejtek és köldökzsinórvér-őssejtek sorozatos intravénás infúziós adagolásának biztonságosságát és hatásosságát kívánják bizonyítani.

    A terápiában használt őssejteket az ESPERITE által szabadalmaztatott, egyedi, a mesenchimális őssejtek klinikai felhasználására alkalmas technológiájával készítik elő. A legfontosabb tudományos és technológiai felfedezés a mélyfagyasztott szövetekből nyert őssejtek reprodukálható előállítási folyamatának optimalizálása volt. Az őssejtek saját célú alkalmazása (autológ) növelni fogja a kezelés biztonságosságát és meg fogja hosszabbítani az őssejtek élettartamát a beteg szervezetében.

    Az őssejt tárolás és felhasználás nyomában

    Ha kiderül, hogy gyermeket várunk, előbb-utóbb kérdésként felmerül, hogy szükséges-e az őssejt megőrzés lehetőségével élnünk? Hogy, teljesebb képet kapjunk és tisztázzunk néhány felmerült kérdést összegyűjtöttük a ma rendelkezésre álló összes fontos információt, hogy segítsük a cikk olvasóit. Az őssejt tárolás és felhasználás nyomában>>

    (imix.hu)

    Módosítva: 2015.03.26 20:01, Megjelenés: 2015.03.26 20:01
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?

    A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emésztési panaszokkal fordul, igen sok kérdést tehetnek fel a széklettel kapcsolatban, mely miatt senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát.

    Alvás csecsemőkorban

    A szülőkkel való együttalvás újszülöttkorban sok ifjú párnál megannyi kérdést vet fel. Melyik a jobb: ha a szülőkkel alszik a kicsi, vagy ha külön a saját szobájában? Az egyik módszerrel a baba elkényeztetéséhez, a másik módszerrel pedig lelki problémák kialakulásához vezethet az út.

    Székletlazító készítmények

    A székrekedés megszüntetésére általában és elsősorban nem gyógyszeres módszerekkel ajánlott próbálkozni. Sajnos azonban néhány esetben nem kerülhető el gyógyszer alkalmazása. Mit érdemes tudnunk a székletlazító készítményekről?

    Nem néz rám a babám - Az orvos válaszol

    Kislányom 3 nap múlva lesz 8 hetes. Az aggaszt, hogy bár tárgyakat már rövid ideig nézeget, követ is a tekintetével, az arcunkba, szemünkbe alig néz. Mosolyogni is csak álmában szokott. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kiszáradás veszélyeztetheti a szoptatott babákat

    Angliában átfogó programot indítanak az újszülöttek első napjaiban történő, nem megfelelő szoptatás miatti kiszáradás megelőzésére és kezelésére - adta hírül a BBC.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA