Veleszületett csípőízületi betegségek

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A babák csípőszűrése fizikális módszerekkel már a születés után megkezdődik, majd a gyermekorvos, illetve ortopéd szakorvos végzi.

2-3 hónapos kor előtt röntgenvizsgálatot végezni a csípőficam kimutatására felesleges, mert a csípőízületet alkotó csontok még annyira porcosak, hogy a röntgenvizsgálat elől rejtve maradhatnak az esetleges eltérések. Ultrahang vizsgálattal viszont pontos információ nyerhető a csípők anatómiájáról, ráadásul sugárterhelést sem jelent a baba számára.

A csípőízület eltérésének tünetei

A csípő rendellenes fejlődése lehet teljesen tünetmentes (csak ultrahangszűréssel kimutatható), és lehetséges, hogy bizonyos ortopédiai műfogások során észlelt eltérések utalnak rá. Előfordulhatnak azonban olyan jelek is, melyeket a szülő is észlel. Ilyen lehet, ha az anyuka azt látja, hogy a baba kinyújtott lábtartása mellett a combtőnél látható bőrredők nem szimmetrikusak, vagy ha túl könnyen (90 fokon túl) kifordíthatók hajlított csípőizület mellett a pici combjai (instabil csípő), vagy éppenséggel nem hajlíthatók ki 90 fokig sem („kötött” csípők).

A csípőízület eltérésének okai

Kialakulásában genetikai tényezők és méhen belüli tartási zavarok játszanak szerepet, ezért különösen fontos a csípők szűrése azokban a családokban, ahol már előfordult csípő fejlődési rendellenesség, illetve azoknál a babáknál, akik farfekvéssel jöttek világra.

A csípőficam

Amennyiben csípőficam igazolódik egy babánál, akkor az első 2-4 hétben széles terpeszpelenkázással biztosítjuk a combcsont fejének megfelelő irányú illeszkedését a medencecsontba. Ezt követően – mikor már erősebb a baba bőre – úgynevezett Pavlik-kengyellel állítják be a megfelelő tartást az ortopéd szakorvosok. A csípő stabillá válása során, a szinte állandó viseletet fokozatosan lehet csak csökkenteni a teljesen ép izület kialakulásáig.

Amennyiben a csípő körüli izmok tónusa csökkent vagy fokozott, akkor gyógytornával lehet segíteni a normális izomtónus kialakulását.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200
Weboldal: http://svabhegy.eu/

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Már Romániában az ismeretlen...

Romániában is megjelent az Európában és Amerikában gyermekek körében terjedő, ismeretlen eredetű májbetegség - erősítette meg a bukaresti...

A csípőízület kopása - Okok és...

Az előrehaladott csípőízületi kopás vagy más néven coxarthrosis kezelésében már a műtéti eljárások, elsősorban a művi csípőízület...

Világszinten új eljárást teszteltek...

A Pécsi Tudományegyetemen teszteltek a világon elsőként egy új, magnézium-kalcium alapú felszívódó implantátumot, amely újabb jelentős...

Mit kell tudni a csípőficamról a...

A csípőízület rendellenes fejlődése, fejlődésbeli visszamaradása már az anyaméhben kialakul. Maga a ficam azonban általában a születés során...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.