Veleszületett csípőízületi betegségek

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

A babák csípőszűrése fizikális módszerekkel már a születés után megkezdődik, majd a gyermekorvos, illetve ortopéd szakorvos végzi.

2-3 hónapos kor előtt röntgenvizsgálatot végezni a csípőficam kimutatására felesleges, mert a csípőízületet alkotó csontok még annyira porcosak, hogy a röntgenvizsgálat elől rejtve maradhatnak az esetleges eltérések. Ultrahang vizsgálattal viszont pontos információ nyerhető a csípők anatómiájáról, ráadásul sugárterhelést sem jelent a baba számára.

A csípőízület eltérésének tünetei

A csípő rendellenes fejlődése lehet teljesen tünetmentes (csak ultrahangszűréssel kimutatható), és lehetséges, hogy bizonyos ortopédiai műfogások során észlelt eltérések utalnak rá. Előfordulhatnak azonban olyan jelek is, melyeket a szülő is észlel. Ilyen lehet, ha az anyuka azt látja, hogy a baba kinyújtott lábtartása mellett a combtőnél látható bőrredők nem szimmetrikusak, vagy ha túl könnyen (90 fokon túl) kifordíthatók hajlított csípőizület mellett a pici combjai (instabil csípő), vagy éppenséggel nem hajlíthatók ki 90 fokig sem („kötött” csípők).

A csípőízület eltérésének okai

Kialakulásában genetikai tényezők és méhen belüli tartási zavarok játszanak szerepet, ezért különösen fontos a csípők szűrése azokban a családokban, ahol már előfordult csípő fejlődési rendellenesség, illetve azoknál a babáknál, akik farfekvéssel jöttek világra.

A csípőficam

Amennyiben csípőficam igazolódik egy babánál, akkor az első 2-4 hétben széles terpeszpelenkázással biztosítjuk a combcsont fejének megfelelő irányú illeszkedését a medencecsontba. Ezt követően – mikor már erősebb a baba bőre – úgynevezett Pavlik-kengyellel állítják be a megfelelő tartást az ortopéd szakorvosok. A csípő stabillá válása során, a szinte állandó viseletet fokozatosan lehet csak csökkenteni a teljesen ép izület kialakulásáig.

Amennyiben a csípő körüli izmok tónusa csökkent vagy fokozott, akkor gyógytornával lehet segíteni a normális izomtónus kialakulását.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
RMC Clinics - Dr. Kis Éva, gyermekgyógyász-gyermekradiológus szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.