• Tularémiát terjeszthetnek a macskák

    Szerző: Medipress

    A nyár a tularémia nevű baktérium fertőzés főszezonja a macskáknál, amelyet harapással emberek is elkaphatnak. Embereknél jellemző tünet a fekélyképződés, majd a közeli nyirokcsomók gyulladása és a láz.

    A baktérium az elhullott állatok tetemében, vagy a lenyúzott bőrökön hónapokig fertőzőképes maradhat. A fertőzés részben a fertőzött állat testnedveivel, részben vérszívó rovarok - mint a kullancs, szúnyog, vagy bolha - közvetítésével terjed.

    Hirdetés

    A macskák leggyakrabban nyáron kapják el ezt a betegséget, de tavasszal is előfordul. Bár a kutyák és juhok is fogékonyak a betegségre, ezen fajoknál ritka, mondta Brad DeBey, aki egyetemi docens az állat-egészségügyi diagnosztikai laboratórium patológiáján a Kansas Állami Egyetemen.

    A leggyakoribb módja a macskák megbetegedésének, hogy fertőzött állatot esznek, vagy megcsípi őket egy kullancs, amely hordozza a baktériumot. A tünetek közé tartozik a levertség, étvágytalanság, láz. A betegség ellen sajnos nincs oltás. A legjobb ötlet bezárva tartani a macskát. "Azoknak, akik nem akarják bezárni kedvencüket, a második legjobb megoldás a kullancsok elleni védekezés.

    Sajnos nem lehet megakadályozni, hogy a macska nyulakra vadásszon, mivel ilyen a természete, de ezt a kockázatot vállalni kell, ha kiengedjük"- mondta DeBey az egyetem sajtóközleményében. "Az állatorvosoknak is ügyelniük kell a betegségre, különösen, ha egy szabadban tartott macska beteg vagy haldoklik. Nekünk is fontos szerepünk van a baktérium terjedésének megakadályozásában" tette hozzá.

    DeBey szerint néha az emberek érintkeznek a baktériummal fűnyírás közben. Miután a Massachusetts-i Martha's Vineyard szigeten kitört a tularémia, kiderült, hogy kapcsolatban állt a fűnyírással. Ezért lett a neve" fűnyíró tularémia". A fertőzés valószínű oka egy nyúltetem lehetett, amin áthaladtak a fűnyíró géppel.

    (medipress)

    Módosítva: 2010.07.27 10:15, Megjelenés: 2010.07.27 10:15
    Címkék: Tularémia,
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Hogyan állunk most májusban a COVID-19 terápiájával?

    Még mindig folyamatosan nő világszerte a koronavírus okozta igazolt megbetegedések száma, jelenleg 4,9 millió embernél igazolták a fertőzést. A kezdetektől gyors ütemben elindult a vírus elleni terápiák, illetve megelőzésre alkalmas védőoltások fejlesztése és tesztelése.

    3678 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg.

    Tularémia - Egy veszélyes betegség, amit a kullancs is terjeszt

    A tularémia egy ritka fertőző betegség, mely a bőrt, a szemet és a tüdőt támadja meg. A tularémia több úton is átterjedhet az emberre, beleértve a rovarcsípést és a fertőzött állatoknak való közvetlen kitételt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.