Tularémiát terjeszthetnek a macskák

Szerző: Medipress

A nyár a tularémia nevű baktérium fertőzés főszezonja a macskáknál, amelyet harapással emberek is elkaphatnak. Embereknél jellemző tünet a fekélyképződés, majd a közeli nyirokcsomók gyulladása és a láz.

A baktérium az elhullott állatok tetemében, vagy a lenyúzott bőrökön hónapokig fertőzőképes maradhat. A fertőzés részben a fertőzött állat testnedveivel, részben vérszívó rovarok - mint a kullancs, szúnyog, vagy bolha - közvetítésével terjed.

A macskák leggyakrabban nyáron kapják el ezt a betegséget, de tavasszal is előfordul. Bár a kutyák és juhok is fogékonyak a betegségre, ezen fajoknál ritka, mondta Brad DeBey, aki egyetemi docens az állat-egészségügyi diagnosztikai laboratórium patológiáján a Kansas Állami Egyetemen.

A leggyakoribb módja a macskák megbetegedésének, hogy fertőzött állatot esznek, vagy megcsípi őket egy kullancs, amely hordozza a baktériumot. A tünetek közé tartozik a levertség, étvágytalanság, láz. A betegség ellen sajnos nincs oltás. A legjobb ötlet bezárva tartani a macskát. "Azoknak, akik nem akarják bezárni kedvencüket, a második legjobb megoldás a kullancsok elleni védekezés.

Sajnos nem lehet megakadályozni, hogy a macska nyulakra vadásszon, mivel ilyen a természete, de ezt a kockázatot vállalni kell, ha kiengedjük"- mondta DeBey az egyetem sajtóközleményében. "Az állatorvosoknak is ügyelniük kell a betegségre, különösen, ha egy szabadban tartott macska beteg vagy haldoklik. Nekünk is fontos szerepünk van a baktérium terjedésének megakadályozásában" tette hozzá.

DeBey szerint néha az emberek érintkeznek a baktériummal fűnyírás közben. Miután a Massachusetts-i Martha's Vineyard szigeten kitört a tularémia, kiderült, hogy kapcsolatban állt a fűnyírással. Ezért lett a neve" fűnyíró tularémia". A fertőzés valószínű oka egy nyúltetem lehetett, amin áthaladtak a fűnyíró géppel.

(medipress)

Módosítva: 2010.07.27 10:15, Megjelenés: 2010.07.27 10:15
Címkék: Tularémia
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - 8370 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 992 142 fő, közülük 5 768 941 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 527 ezren pedig már a harmadik oltást is...

Covid - Újabb gyógyszerek...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére monoklonális antitesteket tartalmazó gyógyszerek, a Ronapreve...

Tularémia - Egy veszélyes betegség...

A tularémia egy ritka fertőző betegség, mely a bőrt, a szemet és a tüdőt támadja meg. A tularémia több úton is átterjedhet az emberre, beleértve...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.