• Halálos influenzatörzs kialakulása lehetséges

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy erősebb influenzatörzs is kialakulhat, ha a madárinfluenza és a szezonális influenza vírusok keverednek.

    Egérkísérletek kutatási eredményei azt sugallják, hogy a madárinfluenza-vírus és a szokásos szezonális influenza vírus képes arra, hogy egy kombinált, új típusú, halálos influenzavírust alkossanak – állítják kutatók.

    Hirdetés
    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>

    A szezonális influenza vírusának egyetlen kis genetikai darabja, a madárinfluenza vírusával (H5N1) keveredve egy nagyon veszélyes hibridet alkot – tették közzé tudósok a február 22-26 között megjelenő Proceedings of the National Academy of Sciences című lap internetes  oldalán.

    Némely hibrid, mely a H5N1 és a szezonális influenza virusából jött létre, sokkal veszélyesebb, mint az eredeti H5N1 vírus – mondta a tanulmány szerzője, Yoshihiro Kawaoka, a University of Wisconsin-Madison virológusa.

    Tanácsok az influenza ellen
    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    A Madárinfluenza világszerte 262 ember halálát okozta, de nem vált igazán fertőzővé az emberek között. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a sertésinfluenza (H1N1) is szerepet játszik a vírusok kombinációjában.

    "Az új világjárványt okozó H1N1 vírus miatt, az emberek némileg elfelejtkeztek a H5N1 madárinfluenzáról. A valóság azonban az, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírus még mindig jelen van," – mondta Kawaoka. "Az adatok arra utalnak, hogy nem kizárt a H5N1 és a pandémiás H1N1 között létrejövő kapcsolat sem, mely hatására egy még veszélyesebb H5N1 vírus keletkezhet."

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: msnhealth; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2010.02.23 18:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.