Hirdetés
   • Halálos influenzatörzs kialakulása lehetséges

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy erősebb influenzatörzs is kialakulhat, ha a madárinfluenza és a szezonális influenza vírusok keverednek.

    Egérkísérletek kutatási eredményei azt sugallják, hogy a madárinfluenza-vírus és a szokásos szezonális influenza vírus képes arra, hogy egy kombinált, új típusú, halálos influenzavírust alkossanak – állítják kutatók.

    Hirdetés
    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre! >>

    A szezonális influenza vírusának egyetlen kis genetikai darabja, a madárinfluenza vírusával (H5N1) keveredve egy nagyon veszélyes hibridet alkot – tették közzé tudósok a február 22-26 között megjelenő Proceedings of the National Academy of Sciences című lap internetes  oldalán.

    Némely hibrid, mely a H5N1 és a szezonális influenza virusából jött létre, sokkal veszélyesebb, mint az eredeti H5N1 vírus – mondta a tanulmány szerzője, Yoshihiro Kawaoka, a University of Wisconsin-Madison virológusa.

    Tanácsok az influenza ellen
    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    A Madárinfluenza világszerte 262 ember halálát okozta, de nem vált igazán fertőzővé az emberek között. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a sertésinfluenza (H1N1) is szerepet játszik a vírusok kombinációjában.

    "Az új világjárványt okozó H1N1 vírus miatt, az emberek némileg elfelejtkeztek a H5N1 madárinfluenzáról. A valóság azonban az, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírus még mindig jelen van," – mondta Kawaoka. "Az adatok arra utalnak, hogy nem kizárt a H5N1 és a pandémiás H1N1 között létrejövő kapcsolat sem, mely hatására egy még veszélyesebb H5N1 vírus keletkezhet."

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: msnhealth; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2010.02.23 18:17, Megjelenés: 2010.02.23 18:17
   • Cikkajánló

    Mérnie kell a vércukrát?

    Mérnie kell a vércukrát?

    Szponzorált tartalom

    A DKP alkalmazással bárhol és bármikor rögzítheti értékeit. (x)

    Járványgörbe

    Járványgörbe

    WEBBeteg.hu

    Jakab Ferenc professzor szerint most látszik az eddigi intézkedések eredménye.

    A dohányzás szerepe a COVID-19 súlyosságában

    A dohányosok esetében nagyobb a rizikója, hogy az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) súlyosabb formája alakul ki, közölte a belga Rák ellenes Alapítvány (Foundation against Cancer) március 20-án egy a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban publikált tanulmányra alapozva.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Influenza: Járvány van Magyarországon

    A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 37 200 fővel szemben 2020. február 17-23. között 38 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 398 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

    Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?

    Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés által leginkább veszélyeztetett rizikócsoportba? Hogyan alakulnak ki az influenza szövődményei? Melyek a tüdőgyulladás tünetei? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?

    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.