Halálos influenzatörzs kialakulása lehetséges

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy erősebb influenzatörzs is kialakulhat, ha a madárinfluenza és a szezonális influenza vírusok keverednek.

Egérkísérletek kutatási eredményei azt sugallják, hogy a madárinfluenza-vírus és a szokásos szezonális influenza vírus képes arra, hogy egy kombinált, új típusú, halálos influenzavírust alkossanak – állítják kutatók.

H1N1-teszt
Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
Válaszoljon a kérdésekre!

A szezonális influenza vírusának egyetlen kis genetikai darabja, a madárinfluenza vírusával (H5N1) keveredve egy nagyon veszélyes hibridet alkot – tették közzé tudósok a február 22-26 között megjelenő Proceedings of the National Academy of Sciences című lap internetes oldalán.

Némely hibrid, mely a H5N1 és a szezonális influenza virusából jött létre, sokkal veszélyesebb, mint az eredeti H5N1 vírus – mondta a tanulmány szerzője, Yoshihiro Kawaoka, a University of Wisconsin-Madison virológusa.

Tanácsok az influenza ellen
Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

A Madárinfluenza világszerte 262 ember halálát okozta, de nem vált igazán fertőzővé az emberek között. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a sertésinfluenza (H1N1) is szerepet játszik a vírusok kombinációjában.

"Az új világjárványt okozó H1N1 vírus miatt, az emberek némileg elfelejtkeztek a H5N1 madárinfluenzáról. A valóság azonban az, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírus még mindig jelen van," – mondta Kawaoka. "Az adatok arra utalnak, hogy nem kizárt a H5N1 és a pandémiás H1N1 között létrejövő kapcsolat sem, mely hatására egy még veszélyesebb H5N1 vírus keletkezhet."

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: msnhealth; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Az új variáns is...

A brit egészségügyi miniszter szerint a koronavírus most azonosított új változatának felbukkanása is jelzi, hogy korántsem ért még véget a...

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.