• Sudeck-szindróma

    Szerző: 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Berky Zsolt, fájdalomterapueta

    A Sudeck-szindróma egyfajta krónikus fájdalom, amely általában az egyik karon vagy lábon jelentkezik. A fájdalom általában egy sérülés, műtét vagy akár vaszkuláris esemény (pl. szívroham, szélütés) után alakul ki. Az esetek egy részében előzetes ismert ok nélkül is kialakulhat. A fájdalmak általában aránytalanul nagyok az eredeti sérülés komolyságához képest.

    A Sudeck-szindróma nem gyakori betegség. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a lehető legkorábban elkezdődik, ebben az esetben tartós fájdalomcsökkenés és akár a fájdalommentesség is lehetséges. A betegség késői stádiumában visszafordíthatatlan károsodás alakulhat ki a csontokban, környező lágyrészekben.

    Sudeck-szindróma okai

    Pontosan nem ismerjük a betegség okait. Legvalószínűbb, hogy egy kezdeti fájdalmas inger a szimpatikus idegrendszert helyileg aktiválja (érösszehúzódás), ez később a vérellátás csökkenése miatt paradox módon a fájdalom fokozódását, hosszabb idő után az inaktivitás és vérellátási zavar miatt a csontok és lágyrészek strukturális károsodását okozza.

    A betegség a legtöbb esetben egy sérülés, gyakran a végtag rögzítése vagy az érintett végtagba sugárzó fájdalom (szívroham), inaktivitás (agyi történés) után jelentkezik, nincs szoros összefüggésben a sérülés súlyosságával. Természetesen nem mindenkinél alakulnak ki a tünetek, akinek ilyen jellegű sérülése volt. Sérülések esetén az érintett végtag minél korábbi mozgatása, nem túlzottan szoros rögzítés, kötés alkalmazása, megfelelő korai fájdalomcsillapítás segít a megelőzésében.

    A Sudeck-szindróma általában kétféle módon jelentkezik, hasonló tünetekkel, de különböző okokkal:

    • I. típus: Ezt a fajtát reflex disztrófiának is nevezik, és olyan betegség vagy sérülés után alakul ki, amely nem közvetlenül az érintett végtagi idegeket károsította. A Sudeck-szindrómában szenvedők 90%-a ettől a típustól szenved.
    • II. típus: A második fajta a causalgia, azaz égető fájdalommal járó idegfájdalom. Ennek a típusnak is hasonlóak a tünetei az elsőhöz, ebben az esetben viszont az érintett végtagon egy meghatározott környéki ideg sérülése is kimutatható.

    A betegség modernebb elnevezése CRPS (chronic regional pain syndrome, idült végtagi fájdalom tünetegyüttes), újabban az úgynevezett neuropathiás (idegkárosodás okozta) fájdalmak közé sorolják. Ugyanezt a betegséget írja le a szimpatikus reflexdisztrófia elnevezés is.

    Hirdetés

    A Sudeck-szindróma tünetei

    A betegség a végtagokon, jellemzően azok testtávoli részén, csuklón, bokán jelentkezik.

    A Sudeck-szindróma korai stádiumában:

    • először erős, égő, lüktető folyamatos fájdalom jelentkezik,
    • jellemző az egészen gyenge ingerek (pl. ruha érintése, szellő, hideg víz) hatására jelentős fájdalomérzés,
    • az érintett terület megduzzad,
    • a bőr piros, meleg, száraz,
    • másodlagosan az érintett terület mozgásai beszűkülnek.

    Ebben a stádiumban röntgenvizsgálattal még nem látható elváltozás, az ilyenkor megkezdett kezeléssel érhető el teljes gyógyulás.

    Későbbi stádiumban jellemző:

    • tovább fokozódó duzzanat, a bőr és lágyrészek megkeményedése, megvastagodása,
    • az ízületek mozgásának beszűkülése, az érintett izmok sorvadása,
    • hűvös, nyirkos, kékes vagy sápadt színű bőr,
    • szőr- és körömnövekedés megváltozása,
    • változatlanul erős, esetleg gyengülő fájdalom,
    • jellemző röntgenkép kialakulása.

    Ezt követően a duzzanat csökken, a bőr fénylő, feszes, száraz lesz, az ízületek súlyosan elmerevednek, a csontokon jelentős helyi csontritkulás jön létre. A fájdalom tartósan megmaradhat. Ez kialakult végállapot, innen a betegség már nem visszafordítható.

    A tünetek változhatnak a betegség lefolyása alatt, és különböző embereknél más-más tünetek jelentkezhetnek. Általában a fájdalom, bedagadás, vörösség, hőmérséklet-változások és túlérzékenység (főleg hidegre és érintésre) jelentkeznek legelőször. Ha ezek a tünetek sérülést vagy vaszkuláris történést követően jelentkeznek, érdemes mielőbb felkeresni a korábbi kezelőorvost vagy fájdalomspecialistát. A jellemző tünetek mellett a bőrhőmérséklet és verejtékezés mérése, röntgenvizsgálat, izotópos vizsgálat játszanak szerepet kórismézésében.

    A Sudeck-szindróma kezelése

    A tünetek jelentkezését követő gyors kezelés (néhány hónapon belül) segíthet a tünetek tartós enyhítésében, teljes gyógyulás is elérhető. Sok esetben szükséges lehet többféle kezelés együttes alkalmazása, az egyéni tüneteknek megfelelően.

    A kezelés módjai lehetnek:

    Gyógyszerek: gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók (úgynevezett „NSAID”, pl. diclofenac), fájdalom ellen használatos antidepresszánsok (pl. amytriptilin), idegsejtek működésére ható szerek (pl. gabapentin) segíthetik az idegi eredetű fájdalmak enyhülését. A tünetek makacs fennállása esetén szteroid-gyulladáscsökkentő, erős fájdalomcsillapító használata is indokolt lehet. A csontanyagcserére ható szerek, valamint kalcium és D-vitamin adása is szóba jöhet.

    Idegblokád: a korai szakban végzett szimpatikus blokád vagy regionális idegblokád a feltételezett kóros mechanizmusok kikapcsolásával látványos javulást eredményezhet.  

    Fizioterápiás kezelések: fájdalommentesség mellett végzett mozgásterápia, a sérült rész rendszeres aktív mozgatása a rehabilitáció lényegi eleme, a fizikoterápiás kezelések közül TENS javasolható. Meleg borogatás segíthet a duzzanatok csökkentésében és a hideg érzetű bőr miatti kellemetlenség csökkentésében.

    A késői stádiumban a fájdalom menedzselése, a csontanyagcsere javítása, a mozgásterjedelem fokozatos bővítése lehet kezelési cél.

    A Sudeck-szindróma gyógyulása után átmenetileg visszatérhet a fájdalom, például hideg vagy stressz hatására. A visszatérő fájdalom kezelésére gyakran elég a gyógyszeres kezelés.

    Dr. Berky Zsolt, fájdalomterapueta, aneszteziológus és intenzív terapeuta

    27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
    Dr. Berky Zsolt, fájdalomterapueta, aneszteziológus és intenzív terapeuta

    Módosítva: 2019.07.01 20:35, Megjelenés: 2019.07.01 20:35
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    A zaj hatása

    A zaj hatása

    B. V., újságíró

    Mekkora zaj ártalmas? Hogyan védekezhetünk a zajártalmak ellen?

    A kínzó fájdalmak csillapíthatóak lennének a szakambulanciákon

    A fájdalom megjelenése az emberi szervezetben nem más, mint egy önvédelmi reakció. Jelzés arra, hogy valamilyen káros, gyógyításra váró folyamat zajlik valahol a testünkben, amire mindenkor komoly figyelmet kell fordítani, és az okokat ki kell vizsgáltatni.

    Miért fáj az ágyékom?

    Ha az övvonal alatt fájdalmat érez, az valószínű ágyéki fájdalom lehet. Fontos, hogy a fájdalom oka kiderüljön.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.