Sudeck-szindróma

Szerző: 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Berky Zsolt, fájdalomterapueta

A Sudeck-szindróma egyfajta krónikus fájdalom, amely általában az egyik karon vagy lábon jelentkezik. A fájdalom általában egy sérülés, műtét vagy akár vaszkuláris esemény (pl. szívroham, szélütés) után alakul ki. Az esetek egy részében előzetes ismert ok nélkül is kialakulhat. A fájdalmak általában aránytalanul nagyok az eredeti sérülés komolyságához képest.

A Sudeck-szindróma nem gyakori betegség. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a lehető legkorábban elkezdődik, ebben az esetben tartós fájdalomcsökkenés és akár a fájdalommentesség is lehetséges. A betegség késői stádiumában visszafordíthatatlan károsodás alakulhat ki a csontokban, környező lágyrészekben.

Sudeck-szindróma okai

Pontosan nem ismerjük a betegség okait. Legvalószínűbb, hogy egy kezdeti fájdalmas inger a szimpatikus idegrendszert helyileg aktiválja (érösszehúzódás), ez később a vérellátás csökkenése miatt paradox módon a fájdalom fokozódását, hosszabb idő után az inaktivitás és vérellátási zavar miatt a csontok és lágyrészek strukturális károsodását okozza.

A betegség a legtöbb esetben egy sérülés, gyakran a végtag rögzítése vagy az érintett végtagba sugárzó fájdalom (szívroham), inaktivitás (agyi történés) után jelentkezik, nincs szoros összefüggésben a sérülés súlyosságával. Természetesen nem mindenkinél alakulnak ki a tünetek, akinek ilyen jellegű sérülése volt. Sérülések esetén az érintett végtag minél korábbi mozgatása, nem túlzottan szoros rögzítés, kötés alkalmazása, megfelelő korai fájdalomcsillapítás segít a megelőzésében.

A Sudeck-szindróma általában kétféle módon jelentkezik, hasonló tünetekkel, de különböző okokkal:

 • I. típus: Ezt a fajtát reflex disztrófiának is nevezik, és olyan betegség vagy sérülés után alakul ki, amely nem közvetlenül az érintett végtagi idegeket károsította. A Sudeck-szindrómában szenvedők 90%-a ettől a típustól szenved.
 • II. típus: A második fajta a causalgia, azaz égető fájdalommal járó idegfájdalom. Ennek a típusnak is hasonlóak a tünetei az elsőhöz, ebben az esetben viszont az érintett végtagon egy meghatározott környéki ideg sérülése is kimutatható.

A betegség modernebb elnevezése CRPS (chronic regional pain syndrome, idült végtagi fájdalom tünetegyüttes), újabban az úgynevezett neuropathiás (idegkárosodás okozta) fájdalmak közé sorolják. Ugyanezt a betegséget írja le a szimpatikus reflexdisztrófia elnevezés is.

A Sudeck-szindróma tünetei

A betegség a végtagokon, jellemzően azok testtávoli részén, csuklón, bokán jelentkezik.

A Sudeck-szindróma korai stádiumában:

 • először erős, égő, lüktető folyamatos fájdalom jelentkezik,
 • jellemző az egészen gyenge ingerek (pl. ruha érintése, szellő, hideg víz) hatására jelentős fájdalomérzés,
 • az érintett terület megduzzad,
 • a bőr piros, meleg, száraz,
 • másodlagosan az érintett terület mozgásai beszűkülnek.

Ebben a stádiumban röntgenvizsgálattal még nem látható elváltozás, az ilyenkor megkezdett kezeléssel érhető el teljes gyógyulás.

Későbbi stádiumban jellemző:

 • tovább fokozódó duzzanat, a bőr és lágyrészek megkeményedése, megvastagodása,
 • az ízületek mozgásának beszűkülése, az érintett izmok sorvadása,
 • hűvös, nyirkos, kékes vagy sápadt színű bőr,
 • szőr- és körömnövekedés megváltozása,
 • változatlanul erős, esetleg gyengülő fájdalom,
 • jellemző röntgenkép kialakulása.

Ezt követően a duzzanat csökken, a bőr fénylő, feszes, száraz lesz, az ízületek súlyosan elmerevednek, a csontokon jelentős helyi csontritkulás jön létre. A fájdalom tartósan megmaradhat. Ez kialakult végállapot, innen a betegség már nem visszafordítható.

A tünetek változhatnak a betegség lefolyása alatt, és különböző embereknél más-más tünetek jelentkezhetnek. Általában a fájdalom, bedagadás, vörösség, hőmérséklet-változások és túlérzékenység (főleg hidegre és érintésre) jelentkeznek legelőször. Ha ezek a tünetek sérülést vagy vaszkuláris történést követően jelentkeznek, érdemes mielőbb felkeresni a korábbi kezelőorvost vagy fájdalomspecialistát. A jellemző tünetek mellett a bőrhőmérséklet és verejtékezés mérése, röntgenvizsgálat, izotópos vizsgálat játszanak szerepet kórismézésében.

A Sudeck-szindróma kezelése

A tünetek jelentkezését követő gyors kezelés (néhány hónapon belül) segíthet a tünetek tartós enyhítésében, teljes gyógyulás is elérhető. Sok esetben szükséges lehet többféle kezelés együttes alkalmazása, az egyéni tüneteknek megfelelően.

A kezelés módjai lehetnek:

Gyógyszerek: gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók (úgynevezett „NSAID”, pl. diclofenac), fájdalom ellen használatos antidepresszánsok (pl. amytriptilin), idegsejtek működésére ható szerek (pl. gabapentin) segíthetik az idegi eredetű fájdalmak enyhülését. A tünetek makacs fennállása esetén szteroid-gyulladáscsökkentő, erős fájdalomcsillapító használata is indokolt lehet. A csontanyagcserére ható szerek, valamint kalcium és D-vitamin adása is szóba jöhet.

Idegblokád: a korai szakban végzett szimpatikus blokád vagy regionális idegblokád a feltételezett kóros mechanizmusok kikapcsolásával látványos javulást eredményezhet.

Fizioterápiás kezelések: fájdalommentesség mellett végzett mozgásterápia, a sérült rész rendszeres aktív mozgatása a rehabilitáció lényegi eleme, a fizikoterápiás kezelések közül TENS javasolható. Meleg borogatás segíthet a duzzanatok csökkentésében és a hideg érzetű bőr miatti kellemetlenség csökkentésében.

A késői stádiumban a fájdalom menedzselése, a csontanyagcsere javítása, a mozgásterjedelem fokozatos bővítése lehet kezelési cél.

A Sudeck-szindróma gyógyulása után átmenetileg visszatérhet a fájdalom, például hideg vagy stressz hatására. A visszatérő fájdalom kezelésére gyakran elég a gyógyszeres kezelés.

Dr. Berky Zsolt, fájdalomterapueta, aneszteziológus és intenzív terapeuta

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum27 sellő
Dr. Berky Zsolt, fájdalomterapueta, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Gyors és hatékony...

Vannak helyzetek, amikor a gyorsaság döntő: ilyen lehet például egy nyaralás előtti időszak, amikor minél rövidebb idő alatt, minél hatékonyabban...

A fájdalom élménye, amely nem csak...

„A beteg fájdalmát és szenvedésének mértékét soha nem kérdőjelezi meg a szakember, hiszen a beteg valós szenvedést él át.” A fájdalom nagyon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.