Meg lehet előzni a férgek okozta vakságot

MTI
megjelent:

Hamarosan a múlté lehet egy, a trópusokon előforduló, féreg által okozott vakság - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya. Az úgynevezett folyami vakságot az Ivermectin elnevezésű gyógyszer törölheti el a Föld színéről.

A WHO kutatói Maliban és Szenegálban tizenhét éven át kezeltek rendszeresen 126, a betegséggel érintett faluközösséget Ivermectinnel. A megbetegedések száma folyamatosan csökkent, míg végül már nem is jelentettek új eseteket.

Ezt követően leálltak a kezeléssel, és tizenhat-huszonkét hónap elteltével sem betegedett meg senki a közösségekben - írta a Frankfurter Neue Presse internetes kiadása a PLoS Neglected Tropical Diseases című szaklapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

37 millió embert érint

"Ez a bizonyíték történelmi mérföldkő, messzemenően kihat a betegség elleni harcra - mondta Uche Amazigo, a folyami vakság afrikai programjának igazgatója. - A kísérlet előtt nem tudtuk, hogy leállhatunk-e valaha is a kezeléssel".

A folyami vakság másik neve onchocerciasis. WHO-adatok szerint világszerte mintegy 37 millió embert érint a krónikus bőr- és szembetegség. Legtöbbjük Afrika szegény, vidéki részén él.

A kórokozót szúnyogok terjesztik.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.