Meg lehet előzni a férgek okozta vakságot

Szerző: MTI

Hamarosan a múlté lehet egy, a trópusokon előforduló, féreg által okozott vakság - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmánya. Az úgynevezett folyami vakságot az Ivermectin elnevezésű gyógyszer törölheti el a Föld színéről.

A WHO kutatói Maliban és Szenegálban tizenhét éven át kezeltek rendszeresen 126, a betegséggel érintett faluközösséget Ivermectinnel. A megbetegedések száma folyamatosan csökkent, míg végül már nem is jelentettek új eseteket.

Ezt követően leálltak a kezeléssel, és tizenhat-huszonkét hónap elteltével sem betegedett meg senki a közösségekben - írta a Frankfurter Neue Presse internetes kiadása a PLoS Neglected Tropical Diseases című szaklapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

37 millió embert érint

"Ez a bizonyíték történelmi mérföldkő, messzemenően kihat a betegség elleni harcra - mondta Uche Amazigo, a folyami vakság afrikai programjának igazgatója. - A kísérlet előtt nem tudtuk, hogy leállhatunk-e valaha is a kezeléssel".

A folyami vakság másik neve onchocerciasis. WHO-adatok szerint világszerte mintegy 37 millió embert érint a krónikus bőr- és szembetegség. Legtöbbjük Afrika szegény, vidéki részén él.

A kórokozót szúnyogok terjesztik.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Folyami vakság (onchocerciasis)

Az onchocerciasis egy féregfertőzés, egész pontosan az Onchocerca volvulus nevű fonálféregfajjal való fertőzöttséget jelenti. A folyami vakság...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.