Az új influenzavírus és a gyógyszerrezisztencia

Szerző: Független Hírügynökség

Az új influenzavírus három esetben ellenállónak bizonyult a legmegbízhatóbbnak tartott antivirális gyógyszerre - közölték az Egészségügyi Világszervezet honlapján.

Nincs azonban jele annak, hogy a mostani világjárványt okozó H1N1-es vírus tömegesen válna gyógyszerrezisztenssé - tette hozzá a WHO.

A WHO három országból (Dániából, Japánból és Kína speciális hongkongi övezetéből) kapott jelentést olyan H1N1-es vírusról, amely a laboratóriumi tesztek szerint ellenállt az oseltamivir nevű hatóanyagnak (az ebből készített gyógyszer kereskedelmi neve: Tamiflu).

Ezt az ellenálló vírust három páciensben találták, mindannyian felgyógyultak. Közvetlen környezetükben nem találtak ellenálló vírust. Az oseltamivirra ellenálló vírusok azonban érzékenyek maradtak a zanamivir hatóanyagra (kereskedelmi neve: Relenza).

A WHO közleménye szerint csaknem ezer vírusmintát vizsgáltak gyógyszerrezisztencia szempontjából. A három eseten kívül mindegyik érzékeny volt mind a két antivirális gyógyszerre. A WHO és a partnerszervezetei továbbra is figyelik, hogyan viselkednek az influenzavírusok a vírusellenes szerekkel szemben.

Az eddigi információk alapján a WHO szórványosnak minősíti az új influenzavírus gyógyszerrezisztenciáját.

"Pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy a világjárványt okozó H1N1-es vírusok tömegesen válnának gyógyszerrezisztenssé", és ez alapján a WHO nem változtat az új influenza kezelésére valamint az antivirális gyógyszerek alkalmazására kiadott útmutatásán - olvasható a WHO közleményében.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Döntöttek a...

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.