Dr. Sipka Balázs, a rezidensek új elnöke: Ki kell állni a jogainkért!

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A Magyar Rezidens Szövetség teljes mellszélességgel támogatja a hálapénzellenes küzdelmet, maga az elnöke is csatlakozott az aláírókhoz. Azt mondja, megalkudni nem szabad, előre kell menni, de konstruktívan. Dr. Sipka Balázzsal, a szövetség új elnökével beszélgettünk.

Szegeden szerezte orvosi diplomáját 2011-ben. Jelenleg rezidens a hódmezővásárhelyi kórházban, illetve Szegeden is tölt gyakorlatokat. 2009 óta a Magyar Rezidens Szövetség dél-alföldi régiójának tagja, később titkára, majd 2012-től vezetője egészen 2015 végéig. Tavaly novemberben választották meg az országos szövetség elnökévé, emellett pedig az idén januárban létrejött, dr. Dénes Tamás által vezetett Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

Nagyon elfoglalt vagy, nehezen tudtunk egyeztetni időpontot az interjúra, mert vagy dolgozol, ügyelsz, vagy a szervezet ügyes-bajos dolgait intézed...

Tegnap éjszakás voltam Szegeden, majd reggel Hódmezővásárhelyre mentem, és délutánig bent voltam a kórházban. Az arc-, állcsont- és szájsebészeten kezdtem el dolgozni, miután végeztem a medikus képzésen, de két év után váltottam. A hódmezővásárhelyi kórházban vagyok általános sebészeti rezidens, jelenleg a sürgősségin végzem a gyakorlatomat, február elejéig tart, utána talán több szabadidőm lesz.

Mi vár rád a közeljövőben? Mik a terveid?

Rövidtávban gondolkodom, így jelenleg az általános sebészeti szakvizsgára koncentrálok, mert gyorsan változó a rendszer, nem is szabad tovább tervezni. Külföldre nem szeretnék menni, nem azért vállaltam el az elnöki tisztséget a szövetségben, hogy elmenjek.

Dr. Sipka Dénes

Nem is lenne hiteles egy elnöktől... Egyébként a pályatársaid, a többi rezidens is hasonlóképpen gondolkodik? Mi a jellemző?

A többség úgy véli, hogy abban a közegben szeretne dolgozni, ahol végzett. Itt tudjuk kihozni magunkból a legtöbbet. Ez egy jó hivatás, és nem jó látni, hogy nem megfelelően működik a rendszer. Azért szeretnék tenni a kollégáimmal együtt, hogy javuljon a szakorvosok, rezidensek és szakdolgozók helyzete, életkilátása.

Jelenleg ezer fő alatti a tagjaink létszáma, ez a szám hamarosan változni fog, mert fontos célunk, hogy még közelebb kerüljenek a kollégáink a szövetséghez, egyfajta információs bázissá váljunk amellett, hogy ellátjuk az eddigi szakmai feladatainkat: a szakképzés minőségéért, a rezidensek, szakorvosok és szakdolgozók munkakörülményeinek javításáért, a bérrendezésért harcolunk évek óta, valamint hatékony jogi képviseletre törekszünk. Elvem, hogy ki kell állnunk a jogainkért, mert nem lehet megalkudni, előre kell menni, de konstruktívan.

Sikerként könyvelhető el a rezidensek bérrendezése?

Mondhatni, fél siker, ugyanis azzal, hogy létrehozták a rezidensek számára elérhető ösztöndíjakat, egy nem létező ellentét jelent meg orvos és orvos között: a bérkülönbség. Méltatlan, hogy alacsonyabb a bére annak a szakorvosnak, aki éppen a rezidenssel foglalkozik.

Mindig is arra törekedtünk, hogy együtt valósuljon meg a bérrendezés, beleértve az összes szakdolgozót. Bérfelzárkóztatásra van szükség az összes szakterületen. Hamarosan mintegy húszezer szakdolgozó léphet ki a rendszerből, ha nem változik a helyzetük. Azzal, hogy javult a rezidensek bérezése, véleményem szerint csupán fél sikert ért el a kormány, de szakorvosok és szakdolgozók nélkül nincs egészségügy, velük is kell foglalkozni.

Idén megalakult a dr. Dénes Tamás korábbi elnök vezetésével a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, röviden Reszasz. Az új egészségügyi érdekvédelmi szervezetnek te lettél az egyik alelnöke. Csökkent a mozgásteretek a rezidens szövetségben? Nem vagytok egymás konkurenciái?

Én alelnökként a rezidensek és a jövő rezidenseinek helyzetéért felelek, úgy vállaltam el, hogy kizárólag szakmai kérdésekkel foglalkozom. Egyébként 100, illetve 1000 fős létszámbővülés után új vezetőket választanak.

Annyiban csökkent a mozgásterünk, hogy a szakszervezet, a Reszasz feladata az érdekvédelem, ezt a feladatok jó megosztásának tartom. Amennyiben a Reszasz egy olyan szervezetté alakul, amelyik nem csak szavakban, hanem tettekben is sikereket ér el az ügy érdekében, kiáll a szakorvosok és rezidensek mellett, akkor a Rezidens Szövetség azért a célokért dolgozhat tovább, amiért eredetileg létrejött, minőségi szakorvosképzésért, rezidensekért.

Mindkét szervezet legfontosabb célja az egészségügy jobbá tétele, a biztonságosabb betegellátás körülményeinek megteremtése – ebben nincs különbség. De ki így, ki úgy tesz a cél eléréséért. Nem belharcokkal akarunk foglalkozni, hanem a közös célokért tenni.

magyar rezidens szövetség logoMelyek a közeljövő tervei?

Mindenképpen erősíteni szeretnénk a szakorvosok és a szakdolgozók összefogását, ennek érdekében pedig hamarosan tárgyalni szeretnék a Magyar Orvosi Kamara újra megválasztott elnökével, Éger Istvánnal.

Naponta többen is csatlakoznak a közösségi oldalon elindított mozgalomhoz, a csoportot olyan orvosok alkotják, akik elutasítják a hálapénzt, és tenni is szeretnének az ügy érdekében. Éppen Szegedről, 64 orvos kezdeményezésével indult el a mozgalom. Te is aláírtad a petíciót?

Igen, én is aláírtam, személyesen ismerem a mozgalom elindítóit. A petíciót aláíró orvosokhoz csatlakozott a Magyar Rezidens Szövetség is, teljes mellszélességgel kiállunk mellettük. Évek óta hangoztatjuk, hogy csak úgy lehet kivezetni a hálapénz intézményét, ha az egész rendszert rendbe tesszük, és ehhez elsősorban jelentős bérrendezésre van szükség.

Közösségépítés, szakképzések, javaslatok - Feladatok a Rezidenseknél
  • Rezidensek, rezidenseket érintő szakmai kérdések
  • Szakképzés, szakképzés minőségbiztosítása
  • Ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdések, rezidensek támogatásai
  • VI. évesek informálása, rendszerbe lépés, hallgatókkal kapcsolattartás
  • Szakmai anyagok értékelése, javaslatok megfogalmazása
  • Rezidenseket érintő problémákról interaktív fórum, felvetések összegyűjtése, problémák továbbítása beavatkozási szintre
  • EJD és más/egyéb nemzetközi kapcsolattartás fiatal orvos szinten
  • Szakmai és informális közösségépítő tevékenység, rendezvényszervezés
Bővebben: Magyar Rezidens Szövetség

(WEBBeteg.hu - Tóth András, újságíró, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.