• Az orvosok megüzenték

    Szerző: webbeteg.hu/drportal.hu

    "Mit üzenne 1,5 millió magyar betegnek" címmel indított társadalmi célú kampányt a WEBBeteg és a DRportal.hu. Kezdeményezésünk célja az volt, hogy olyan fontos és hasznos üzeneteket továbbítsunk a gyógyulni vagy egészségüket megőrizni vágyók felé, amit a kérdést legjobban ismerők: a magyar orvosok javasolnak.

    Az elmúlt hónapokban magyarországi orvosokat és gyógyszerészeket kérdeztünk meg arról, hogy személyes tapasztalatuk alapján mit gondolnak az egészségről, mit tartanak legfontosabb üzenetnek a gyógyulás érdekében, és ezért mit tanácsolnának a lakosságnak, akár betegek, akár egészségesek.

    Szép számmal érkeztek javaslatok, amelyeket ezúton is köszönünk. A WEBBeteg.hu feladatának tekinti, hogy ezeket az üzeneteket minél több emberhez eljuttassa és mindannyian elgondolkodjunk azon, mi mennyit teszünk meg az egészségünkért, ezért a következő hónapokban legalább 1,5 millió emberhez eljuttatja a legfontosabb üzeneteket közérdekű hirdetéseken, közösségi oldalakon keresztül.

    Lássuk, mit üzennek nekünk az orvosok!

    Együtt könnyebb!
    Keress olyan orvost, aki meghallgat, megvizsgál és ha rövid ideig, de figyel Rád! Kérdezz minél többet! Beszéljetek meg közös kivizsgálási és kezelési tervet és ennek megvalósításában aktívan vegyél részt! A gyógyulás mindig közös munka eredménye.

    Kérdezzen!
    Mindig kérdezzen rá, ha valamit nem ért az orvos által elmondottakból! Nyugodtan fogalmazza meg a kételyeit, aggodalmait a kezeléssel kapcsolatban, ezen az orvos nem sértődik meg. Ha netán mégis ezt tapasztalja, akkor olyan orvost keressen, aki képes érthető válaszokat adni a kérdéseire! Váljon valódi szakértővé a betegségére vonatkozóan!

    Csak rajtad múlik! Felelős fiatalkor - egészséges öregkor

    Vagyonát riasztóval védi, egészségét elherdálja? Mi lesz, ha csak a vagyona marad?

     

    Megelőzés és gyógyulás
    A szervezet nem olyan, mint egy gép, ami ha elromlik, elviszem a szerelőhöz, aki majd megjavítja és kész! A szervezet inkább olyan, mint egy kert: ápolni, gondozni, gyomlálni, értékes anyagokkal táplálni kell, védeni a kártevőktől lehetőleg vegyszermentesen és ehhez megfogadni az útmutatást, amit a „kertész” (orvos-dietetikus-gyógytornász stb.) javasolt.

    Fontos vagy!
    Tedd az "EGÉSZ-séget" értékrended első helyére! Cél: a külső és belső harmónia elérése! Ha a múlt, vagy a jövő tölti ki a tudatodat, elmész a jelened mellett. Végül: tanuld meg, hogyan kezeld a stresszhelyzeteket, mert ez mindennek a kulcsa!

    Csak együtt megy, de Öné a nagyobb feladat
    Bármilyen betegségben szenved, alacsony kockázatú életmódot folytasson, ne dohányozzon, csak mérsékelten fogyasszon alkoholt, fizikailag legyen aktív, egészségesen táplálkozzon, próbálja elérni az ideálist megközelítő testsúlyt. Ismerje meg betegségének alapjait és az azzal kapcsolatos funkcionális állapotát, erről én is szívesen beszélek betegeimmel. Tudnia kell, hogy milyen hatású gyógyszereket szed és csak az igazán fontosakat alkalmazza, sok gyógyszer együttes szedése nem kívánt hatásokkal járhat. A hirdetésben ajánlott gyógyhatású készítményekkel legyen nagyon óvatos, egyeztesse kezelőorvosával! Keressen olyan kezelőorvost, aki elegendő időt tud Önre szánni. Ne legyen betegségének "rabja", ne ez töltse ki napjait. Az eredményhez lelki és szociális stabilitás is szükséges (család, barátok, hit) Sokat segít, ha ilyen környezetben él!

    Akarat kérdése
    Ötven felett kezdjen el naponta mozogni, fele annyit enni, mint eddig, és szokjon le az idegességről, káros szokásokról pl. rendszeres alkohol és cigarettafogyasztásról. Nézze meg a nyugat-európai embereket! 80-90 évig egészségesen élnek, mozognak, nem falnak, mint a magyarok. Nem nehéz, csak akarat kell hozzá. Sok sikert!

    Legyen körültekintő teakészítésnél!
    A növényi részek tartalmazhatnak különböző szennyeződéseket, (pl. nehézfémeket tartalmazó földszennyeződést) ezért célszerű teakészítésnél a kiindulási alapanyagot hideg vízzel leöblíteni. A továbbiakban viszont forró vízben kell kivonni a tea értékes hatóanyagait. Ha nem kellően forró a víz, akkor baktériumok szaporodhatnak el az italban. Soha nem szabad órákig áztatni a tealeveleket, mert olyan anyagok is kioldódhatnak, mint pl. a csersavak, melyek gyomorpanaszokat okozhatnak. A levegőn való állás is kárt tehet a teakészítményekben, ezért mindig friss főzetet vagy forrázatot igyunk. Különösen csecsemők és kisgyermekek esetében legyünk körültekintők!

    Gyógynövények biztonságos alkalmazása
    Téves felfogás, hogy a gyógynövények ártalmatlanok. Ha felszínes ismeretek birtokában fogyasztják, súlyos betegségeket, sőt halált is okozhatnak. A gyógynövényhasználók több mit fele szintetikus gyógyszerkészítmény(eke)t is szed, így nemkívánatos kölcsönhatások léphetnek fel. Gyógynövényekkel történő kúrák esetén kérjük ki orvosok és gyógyszerészek tanácsát! Ne alkalmazzunk önkényesen gyógynövénykészítményeket csecsemőknél, kisgyermekeknél, várandósoknál, szoptatós anyáknál, bizonytalan allergiák esetén, súlyos betegeknél!

    Az egészsége az Ön legértékesebb tulajdona
    Az egészsége az Ön legértékesebb tulajdona! Mi, orvosok segítjük Önt abban, hogy ezt a drága kincset megőrizze, növelje, és ha átmenetileg elvesztette gyorsan visszanyerje. Legfontosabb gyógyító eszközünk a tudásunk, a kölcsönös, bensőséges bizalom és a szívből jövő örömteli mosoly. Munkálkodjunk együtt az Ön egészségéért és a mi jól végzett munkánk öröméért!

    Az orvos és a beteg közös felelőssége
    Az Ön egészségéért Ön tehet a legtöbbet! Csoda az orvostól nem várható, mi csak a kor szintjén reparálunk. A gyógyítás azonban közös munka, eredményességéhez a kölcsönös bizalom, a hit és az együttműködés alapvető feltételek.

    Módosítva: 2014.12.04 10:30, Megjelenés: 2014.12.04 10:30
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Gerincferdülés

    Gerincferdülés

    Feövenyessy Krisztina

    A gerincferdülés a gerinc oldalirányú elhajlása. Mit tehet a beteg, ha gyógyulni szeretne?

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    Milyen lesz a jövő kórháza?

    Kihez kell majd időpontot kérni? Egy orvoshoz vagy egy digitális terapeutához? A rövid válasz erre a kérdésre, hogy jelen állás szerint, szerencsére, az orvoshoz, de a diagnózis folyamatát nagyon sok ponton fogja a digitális technika segíteni. A WEBBeteg.hu utánajárt a témának.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    2017: változások az egészségügyben

    Nőtt a minimálbér összege, így a társadalombiztosítási járulékfizetésnél is változás történt. Új készítmények lesznek támogatottak a gyógyszertárakban, valamint csökken a tej és a tojás áfája. Fejlesztéseket ígér a kormány az egészségügy területén, illetve bérrendezés is várható. Csak néhány fontos változás az idei évre.

    Ellátás külföldön: a szükséges ellátás

    Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt.

    Erősíteni kívánják az alapellátás kapuőr szerepét

    A kormány elkötelezett az ország egészségügyi helyzetének további javítása mellett. Elkészült az Egészséges Magyarország 2014-2020 stratégia. A tervekről, a fontosabb célkitűzésekről kérdeztük az államtitkárságot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.