Átadták az Év praxisa a Kárpát-medencében díjat

MTI
megjelent:

Átadták az Év praxisa a Kárpát-medencében című pályázat díjait szerdán Budapesten, az elismerést tíz határon túli és tíz magyarországi háziorvos vehette át.

Elégtelen finanszírozás

Elégtelen finanszírozás jellemzi a háziorvosi praxisokat. Jelenleg nincs jövője, ezért sem választják a pályakezdők ezt a területet. Dr. Béltecki János, a közel kétezer háziorvosi tagot is számláló Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke kérdésünkre elmondta: egy praxisra jutó havi finanszírozás jelenleg nem éri el az egymillió forintot. Kétmillió forint kellene havonta egy háziorvosi praxisra>>

A szavazatok alapján első helyezést ért el Orbán Klára Székelyudvarhelyről és Molnár Mária Bonyhádról, második lett Bakcsy Gabriella Gyimesközéplokról és Dani Győző Orosházáról, harmadik pedig Oláh Amália Székelyudvarhelyről és Szalai Ilona Érdről.

A miskolci Munkácsi László és a csíkszentimrei Kristó Ibolya a negyedik, Rittling Ferenc Dagról és Kolumbán Antal Ilona Zentelakáról az ötödik, Tövissi Melinda Csikpálfalváról és Oldal Edit Jászberényből a hatodik helyezést érte el.

Hetedik lett a litéri Horváth Balázs és a gyimesbükki Deáky Papp Mária, nyolcadik Mátéffy Izabella Pozsonyból és Németh Mária Győrből, kilencedik Simon Szabó Rozália Csíkszentimréről és Máté Csongor Győrből, tizedik Darvas Ilona Nagyváradról és Siket Nándor Újfehértóról.

A díjakat Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója adta át.

A háziorvos munkája sokrétű, sokszor lelki támasz tud lenni és tanácsaival képes a páciensek életét befolyásolni - hangsúlyozta Beneda Attila az ünnepségen, hozzátéve: ez az elismerés nem az életutat díjazza, hanem azokat a pillanatokat, amelyekben a háziorvosnak sikerül páciense bizalmát elnyernie, javaslataival életmódját pozitív irányba befolyásolnia.

A negyedik alkalommal meghirdetett pályázatra több mint 200 jelölés érkezett. A legidősebb ajánló 83 éves volt Csíkszentimréről. Nemcsak páciensek, hanem önkormányzat és idősotthon is javasolt háziorvost a pályázaton való részvételre. A jelöltekre többek között Romániából, Kanadából, Franciaországból és Hollandiából is érkezett szavazat.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.