Miben halt meg Bertolt Brecht?

MTI
megjelent:

Bertolt Brecht (1898-1956) német drámaíró, költő, rendező váratlan halálát egy fel nem ismert gyermekkori betegség okozhatta - véli Stephen Parker, a Manchesteri Egyetem professzora.

Az általánosan elterjedt nézetek szerint Brechttel szívroham végzett 1956-ban, 58 éves korában. Stephen Parker, aki a modern német irodalom szakértője, viszont úgy véli, hogy fel nem ismert, s így kezeletlen reumás láz (febris rheumatica) támadta meg a drámaíró szívét és idegrendszerét, okozta a végső soron a halálát.

A brit tudós Bertolt Brecht önéletrajzán dolgozott, akinek munkásságát olyan művek fémjelzik, mint a Koldusopera, vagy a Kurázsi mama. Így figyelt fel egy homályos feljegyzésre, amely szerint a drámaírónál gyermekkorában "szívmegnagyobbodást" állapítottak meg, utóbbi pedig a reumás láz tüneteinek egyike. Ennek alapján Stephen Parker felkutatta Brecht kórlapját, s megtalálta az 1951-es röntgenfelvételét is.

Milyen tünetei vannak a reumás láznak?

A reumás láz nevű súlyos megbetegedés a szívet, az ízületeket, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Napjainkban szerencsére egyre ritkábban fordul elő. A betegség leggyakrabban fiatal gyermekkorban és kamaszkorban - 6-15 év körül - lép fel, mindkét nemben egyforma gyakorisággal. A betegség kialakulásának oka egy baktérium (a béta-hemolizáló Streptococcus) által kiváltott immunválasz. Tehát nem maga a baktérium-fertőzés, hanem az annak eredményeként fellépő autoimmun-reakció miatt jön létre a megbetegedés. Ennek az az oka, hogy a szívizomzat egyes fehérjéi nagyon hasonlítanak a baktérium egy bizonyos fehérjéjéhez, és ezért azt is megtámadják az immunrendszer sejtjei. A reumás láz rendszerint valamilyen felső légúti bakteriális fertőzést - mandulagyulladást, torokgyulladást - követően, mintegy 2-3 héttel azután lép fel, másodlagos megbetegedésként.
Milyen tünetei vannak a reumás láznak?

Szívbelhártya-gyulladás, vese fertőzések...

Brecht gyermekkorában igen elterjedt volt a reumás láz, bár a betegséget többnyire nem diagnosztizálták. Mint Stephen Parker rámutat, a drámaíró esetében fellelhető tünetek, mint a szívmegnagyobbodás vagy a végtagok görcsös rángatózása, az arcgrimaszok, valamint a krónikus torokgyulladás, beleillenek a betegség modernkori leírásába. "Bertolt Brecht ifjúkorában senki sem állíthatta fel a megfelelő diagnózist. Brechtet ideggyenge gyermeknek tartották, akinek rossz a szíve, s az orvosok azt is feltételezték a jövendő drámaíróról, hogy egyszerűen hipochonder" - hangsúlyozta a brit professzor. A gyermekkori megbetegedés Bertolt Brecht egész későbbi életére is kihatott: az átlagnál sokkal fogékonyabb volt a bakteriális fertőzésekre, ilyen infekciók talaján fejlődött ki például nála endokartitisz (szívbelhártya-gyulladás), ami tovább rontotta az amúgy is gyenge szívének állapotát. A gyakori vesefertőzések is folyamatosan megkeserítették Brecht életét. Stephen Parker meggyőződése szerint a gyenge egészsége befolyásolta a drámaíró érzéseit és cselekedeteit. "Befolyásolta a viselkedését; túlzásokra ragadtatta magát, hajlamos volt túlreagálni a dolgokat, s ellensúlyozandó testi gyengeségét, macsó szerepében tetszelgett" - magyarázta az irodalomtudós. Az 1951-ben készült röntgenfelvételt, amely baloldali szívmegnagyobbodást mutatott ki, soha nem mutatták meg a drámaírónak, ahogy az nem jutott el az orvosaihoz sem. Stephen Parker feltételezése szerint előfordulhat, hogy a leletet a keletnémet titkosszolgálat, Stasi tartotta vissza, amely ellenszenvvel viseltetett Bertolt Brecht iránt. Mint Stephen Parker rámutat, Brecht egészségi állapota és halálának valódi oka új megvilágításba helyezi a drámaíró életét. "Amikor hozzáfogtam a kutatásaimhoz, úgy éreztem, hogy nem egészen értem Brechtet. Betegségének, halálának megismerése új fogódzókat kínál a drámaíró életéhez, új megvilágításba helyezve egész személyiségét" - fogalmazott a brit kutató.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.