Miért kellemetlen a szénsavas italok gyors fogyasztása?

Medipress
megjelent:

A szénsav a komplex érzetet kelt, hasonlóságot mutat a mustár, illetve a torma okozta élménnyel – állítják a Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói.

Az orr idegeit a fájdalom, valamint az orr és száj körüli bőrnyomás- és hőmérsékletváltozás ingerli. Emily Liman és munkatársai kimutatták, hogy a szénsavas italok fanyarságuk mellett fűszeres, égő érzetet váltanak ki. Ezzel megmagyarázható, hogy a túl gyorsan lenyelt szénsav miért olyan kellemetlen. A Journal of Neuroscience szeptember 29-i számában megjelent tanulmány a jelenség molekuláris hátterét tárja fel. A kutatók kísérleti edényben szénsavas fiziológiás sóval kezeltek szájból, és orrból izolált idegeket, és megállapították, hogy ugyanazok a fájdalomérző idegek jöttek ingerületbe, melyeket a mustár aktivál. Ezek a sejtek kifejezték a TRPA1-nek nevezett gént, sőt a gént a szódában lévő széndioxid kapcsolta be. Arra a kérdésre, hogy az ember miért fogyaszt olyan ételeket és italokat, melyek a fájdalomérző köröket kapcsolják be, a kutatók nem keresték a választ.

Medipress

Frissítve: 2010.10.08. 17:12, Megjelent: 2010.10.08. 17:12
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Szénsavas üdítő téma, Ital téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló