Fertőző ásítás - Van, aki immunis

Medipress
megjelent:

Egy szerdán közzétett tanulmány szerint a négy éven aluli és az autista gyerekek immunisak a fertőző ásításra, vagyis arra a jelenségre, amikor az egyik ember ásítása ásítást vált ki a körülötte lévőkből.

A Connecticut Egyetem kutatói a Child Development szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk során 120 tipikusan fejlődő egy és hat év közötti, valamint 30 hat és tizenöt év közötti autista gyermeket vizsgáltak. A kutatásból az derült ki, hogy bár a csecsemők már világra jövetelük előtt spontán módon ásítanak, a gyerekek többsége négyéves kor előtt nem reagál a fertőző ásításra. Az autista gyerekek kisebb valószínűséggel követik az ásítást, mint a hasonló mentális és biológiai életkorú, tipikusan fejlődő gyerekek, és minél súlyosabb az autizmus, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy hat rájuk a fertőző ásítás.

Az alvászavar és típusai
Általában igaz, hogy ha valaki frissen ébred és kipihentnek érzi magát, akkor elegendőnek bizonyult számára az alvásra fordított idő, és megfelelő volt az alvás minősége is. Az alvászavar és típusai

Empátia jele a fertőző ásítás?

„Abból kiindulva, hogy a fertőző ásítás az empátia jele lehet, a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy jelenség hátterében húzódó empátia és mimikri csak lassan fejlődik ki az élet első négy évében, az autizmusban szenvedő gyerekek pedig valószínűleg nem veszik észre azokat a finom jelzéseket, amelyek érzelmileg összekötik őket másokkal” – írták a kutatók. A felnőttek körében ugyanakkor a fertőző ásítás szinte járványos méreteket ölt: a felnőttek felére hatással van a jelenség.

Alvási higiénia
Az alvási higiéné, azaz milyen praktikák segítenek megszabadulni az álmatlanságtól. Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is sikerülhet úrrá lenni az alvásproblémákon.
Tippek a jó és pihentető alváshoz

Medipress

Frissítve: 2010.09.22. 17:12, Megjelent: 2010.09.22. 17:12
Címkék: Ásítás téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.