• Fertőző ásítás - Van, aki immunis!

    Szerző: Medipress

    Egy szerdán közzétett tanulmány szerint a négy éven aluli és az autista gyerekek immunisak a fertőző ásításra, vagyis arra a jelenségre, amikor az egyik ember ásítása ásítást vált ki a körülötte lévőkből.

    Hirdetés
       Az alvás fázisai
    Alvásunk mélysége nem állandó, közben jellemző fázisok követik egymást. Ezeket a fázisokat két nagy csoportba lehet osztani, az agy EEG-vel történő vizsgálat közbeni működése alapján: beszélhetünk non-REM és REM alvásról. Az alvás fázisai >>

    A Connecticut Egyetem kutatói a Child Development szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk során 120 tipikusan fejlődő egy és hat év közötti, valamint 30 hat és tizenöt év közötti autista gyermeket vizsgáltak. A kutatásból az derült ki, hogy bár a csecsemők már világra jövetelük előtt spontán módon ásítanak, a gyerekek többsége négyéves kor előtt nem reagál a fertőző ásításra. Az autista gyerekek kisebb valószínűséggel követik az ásítást, mint a hasonló mentális és biológiai életkorú, tipikusan fejlődő gyerekek, és minél súlyosabb az autizmus, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy hat rájuk a fertőző ásítás.

    Empátia jele a fertőző ásítás?

     Az alvászavar és típusai
    Általában igaz, hogy ha valaki frissen ébred és kipihentnek érzi magát, akkor elegendőnek bizonyult számára az alvásra fordított idő, és megfelelő volt az alvás minősége is. Az alvászavar és típusai >>

    „Abból kiindulva, hogy a fertőző ásítás az empátia jele lehet, a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy jelenség hátterében húzódó empátia és mimikri csak lassan fejlődik ki az élet első négy évében, az autizmusban szenvedő gyerekek pedig valószínűleg nem veszik észre azokat a finom jelzéseket, amelyek érzelmileg összekötik őket másokkal” – írták a kutatók. A felnőttek körében ugyanakkor a fertőző ásítás szinte járványos méreteket ölt: a felnőttek felére hatással van a jelenség.

      Alvási higiénia - Tippek a jó alváshoz
    Az alvási higiéné, azaz milyen praktikák segítenek megszabadulni az álmatlanságtól. Sokan szenvednek alváshiánytól, de kevesen tudják, hogy a helyes alvási higiéné kialakítása mellett akár gyógyszer nélkül is sikerülhet úrrá lenni az alvásproblémákon.
    Alvási higiénia - Tippek a jó alváshoz >>

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.09.22 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan befolyásolja a testmozgás az immunitást?

    A testmozgás az immunitás szempontjából vegyes üzenetet hordoz. A rendszeres, mérsékelt intenzitású fizikai aktivitásról kimutatták, hogy véd egyes betegségek ellen, különösen a felső légutakat érintő (pl. megfázás) megbetegedésektől, ugyanakkor a túl sok testmozgás ellenkező hatást válthat ki, és csökkenti az immunitást.

    Átadták Közép-Európa első autistavizsgáló-központját Budapesten

    A központ a felújított Heim Pál kórház Madarász utcai részlegében kapott helyet - mondta el Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója.

    A körmüket rágó gyerekek kevésbé hajlamosak az allergiára

    Az ujjukat szopó vagy körmüket rágó gyerekek kevésbé hajlamosak az allergiára - állapította meg egy új, hosszú távú új-zélandi kutatás.

    Az izraeli tudósok szerint az autista gyerekek nem érzik a szagok és az illatok különbségét

    Az korai szűrését segítheti, hogy nem tesznek különbséget a szagok és az illatok között - állapították meg az izraeli Weizmann Intézetben.

    Szamárköhögés: a szigorú hazai kötelező védőoltási rend betartása segített megelőzni egy komolyabb járványt

    Részben lezárult a járványügyi vizsgálat a Pilisszentlászlón előfordult szamárköhögéses esetekkel kapcsolatban.

    Gyemekkori fokozott higiénia és a felnőttkori betegségek

    A nyugati társadalmakban felnövő kislányoktól azt várják el, hogy mindig rendesek legyenek és tiszták, csupa masni és lokni. Egy nemek közti különbségekkel foglalkozó tudós szerint ez ahhoz vezet, hogy bizonyos betegségek gyakrabban fordulnak előtt felnőtt nőknél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.