Emberre terjedt át a kergemarhakór

Szerző: MTI
Megjelent: 2010.07.22

Egy 42 éves nő Olaszországban a második ember, akinél kergemarhakórt diagnosztizáltak - jelentette szerdán az ANSA hírügynökség, mely szerint a nő reménytelen állapotban kórházban fekszik.

A páciensnél egy milánói idegkórházban tavaly októberben diagnosztizálták a Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) egyik változatát, majd a nyugat-toszkánai Livorno egyik kórházba szállították át, ahol már kómában van.

Azt még nem tudják, hogyan fertőződött meg a nő, ám feltételezik, hogy még az 1990-es években történhetett. 2009-ben az olasz egészségügyi minisztérium úgy jelentette be a nő betegségét, mint amely "vélhetően a CJD egyik változata".

Kergemarhakór teszt - Emberi szűrésre is alkalmas lehet
A szivacsos agysorvadásnak nemcsak az emberi fertőzésveszély miatt van jelentősége, hanem gazdasági szempontból is.
Alzheimer-kórra is jó?

Az egyetlen eddigi emberi kergemarhakóros esetet Olaszországban 2002-ben jelentették Szicília szigetén. Múlt pénteken az Európai Unió illetékesei azt közölték, hogy az állatokban a kergemarhakór csaknem teljesen eltűnt Európában. Mint elmondták, mindössze 67 kergemarhakóros esetet igazoltak tavaly, és ezek is öreg szarvasmarhák voltak, melyek már régen fertőződtek meg.

Az 1990-es években pánik tört ki, miután Nagy-Britannia jelezte, hogy a kergemarhakór és az emberi Creutzfeldt-Jakob-kór egyik új formája között kapcsolat van. Szakértők szerint a fertőzött állatokból származó hús és belsőségek fogyasztásával kerülhetett át emberre a szivacsos agyvelőgyulladást okozó fertőzés.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.