• Emberre terjedt át a kergemarhakór

    Szerző: MTI

    Egy 42 éves nő Olaszországban a második ember, akinél kergemarhakórt diagnosztizáltak - jelentette szerdán az ANSA hírügynökség, mely szerint a nő reménytelen állapotban kórházban fekszik.

    A páciensnél egy milánói idegkórházban tavaly októberben diagnosztizálták a Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) egyik változatát, majd a nyugat-toszkánai Livorno egyik kórházba szállították át, ahol már kómában van.

    Hirdetés

    Azt még nem tudják, hogyan fertőződött meg a nő, ám feltételezik, hogy még az 1990-es években történhetett. 2009-ben az olasz egészségügyi minisztérium úgy jelentette be a nő betegségét, mint amely "vélhetően a CJD egyik változata".

      Kergemarhakór teszt - Emberi szűrésre is alkalmas lehet


    A szivacsos agysorvadásnak nemcsak az emberi fertőzésveszély miatt van jelentősége, hanem gazdasági szempontból is.
    Alzheimer-kórra is jó? >>

    Az egyetlen eddigi emberi kergemarhakóros esetet Olaszországban 2002-ben jelentették Szicília szigetén. Múlt pénteken az Európai Unió illetékesei azt közölték, hogy az állatokban a kergemarhakór csaknem teljesen eltűnt Európában. Mint elmondták, mindössze 67 kergemarhakóros esetet igazoltak tavaly, és ezek is öreg szarvasmarhák voltak, melyek már régen fertőződtek meg.

    Az 1990-es években pánik tört ki, miután Nagy-Britannia jelezte, hogy a kergemarhakór és az emberi Creutzfeldt-Jakob-kór egyik új formája között kapcsolat van. Szakértők szerint a fertőzött állatokból származó hús és belsőségek fogyasztásával kerülhetett át emberre a szivacsos agyvelőgyulladást okozó fertőzés.

    (MTI)
     

    Módosítva: 2010.07.22 11:10, Megjelenés: 2010.07.22 11:10
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.