Emberre terjedt át a kergemarhakór

MTI
megjelent:

Egy 42 éves nő Olaszországban a második ember, akinél kergemarhakórt diagnosztizáltak - jelentette szerdán az ANSA hírügynökség, mely szerint a nő reménytelen állapotban kórházban fekszik.

A páciensnél egy milánói idegkórházban tavaly októberben diagnosztizálták a Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) egyik változatát, majd a nyugat-toszkánai Livorno egyik kórházba szállították át, ahol már kómában van.

Azt még nem tudják, hogyan fertőződött meg a nő, ám feltételezik, hogy még az 1990-es években történhetett. 2009-ben az olasz egészségügyi minisztérium úgy jelentette be a nő betegségét, mint amely "vélhetően a CJD egyik változata".

Kergemarhakór teszt - Emberi szűrésre is alkalmas lehet
A szivacsos agysorvadásnak nemcsak az emberi fertőzésveszély miatt van jelentősége, hanem gazdasági szempontból is.
Alzheimer-kórra is jó?

Az egyetlen eddigi emberi kergemarhakóros esetet Olaszországban 2002-ben jelentették Szicília szigetén. Múlt pénteken az Európai Unió illetékesei azt közölték, hogy az állatokban a kergemarhakór csaknem teljesen eltűnt Európában. Mint elmondták, mindössze 67 kergemarhakóros esetet igazoltak tavaly, és ezek is öreg szarvasmarhák voltak, melyek már régen fertőződtek meg.

Az 1990-es években pánik tört ki, miután Nagy-Britannia jelezte, hogy a kergemarhakór és az emberi Creutzfeldt-Jakob-kór egyik új formája között kapcsolat van. Szakértők szerint a fertőzött állatokból származó hús és belsőségek fogyasztásával kerülhetett át emberre a szivacsos agyvelőgyulladást okozó fertőzés.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.