A tudat is befolyásolja a mellékhatások kialakulását?

MTI
megjelent:

Yvonne Nestoriuc munkatársaival száz pácienst kérdezett ki felmérésében gyógyszereik vélt szükségességéről és kockázatairól, valamint a tapasztalt mellékhatásokról.

Nagyobb valószínűséggel jelentkeztek mellékhatások azoknál a pácienseknél, akik előre aggódtak gyógyszerezésük miatt - állapította meg egy ízületi gyulladással élő emberek közreműködésével készült német tanulmány.

Gyógyszerkereső
A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát,
esetleg valamely tulajdonságát!
Tudjon meg róla többet! >>
A marburgi egyetem kutatói úgy vélik, megállapításaik más betegségekkel élő páciensekre is érvényesek lehetnek.

Az Arthritis Care and Research című szaklapban közölt tanulmányban hangsúlyozzák a szakértők, hogy bár a legtöbb mellékhatás nem életveszélyes vagy súlyos kárt okozó, mégis riasztó és aggasztó lehet, ezért arra ösztönözheti a pácienseket, hogy hagyjanak fel előírt gyógyszerük szedésével.

A kezelőorvossal való megbeszélés segíthet

Yvonne Nestoriuc munkatársaival száz pácienst kérdezett ki felmérésében gyógyszereik vélt szükségességéről és kockázatairól, valamint a tapasztalt mellékhatásokról. A tanulmány kezdetekor 77 beteg jelezte, hogy aggódik az esetlegesen fellépő mellékhatások miatt.

A csoportból végül 87 embert tudtak nyomon követni hat hónapig, közülük 45, azaz 52 százalékuk tartozott az "aggódók" közé. A követésből kiderült, hogy az "aggódóknál" gyakrabban jelentkeztek olyan mellékhatások, mint kiütések, emésztőrendszeri problémák és fejfájás.

Ezek a páciensek nagyobb eséllyel szedtek recept nélküli szereket is, valamint változtattak előírt gyógyszeradagjukon saját döntésük alapján. Nestoriuc úgy véli, minden új gyógyszer alkalmazása előtt a kezelőorvosoknak részletesen meg kellene beszélniük betegeikkel azok aggodalmait, hogy segítsék őket a valós kép kialakításában gyógyszerükkel kapcsolatosan.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.