Tutanhamon - Mi okozta a halálát?

MTI
megjelent:

"Noha történelmi szempontból Tutanhamont nem számít nagy uralkodónak, azzá tette őt képzeletünk. A róla alkotott képet nem változtatják meg az új ismeretek" - hangsúlyozta James Phillips, a Chicagói Field Múzeum kurátora.

Egyiptom ifjú fáraója bicegő, betegeskedő tinédzser volt, aki farkastorokkal látta meg a napvilágot, s dongalába volt, mindez éles ellentétben áll Tutanhamonnak a köztudatban élő délceg figurájával, a történészek szerint azonban e kórságok nem rombolják le az uralkodó nimbuszát.

Sírkamrájának 1922-es felfedezése óta Tutanhamon nagy üzletet jelent. Kincseiből az 1970-es években rendezett tárlat látogatók millióit csábította az amerikai múzeumokba. Igen népszerűnek bizonyult az utóbbi évek Tutanhamon-vádorkiállítása is, amely jelenleg a San Franciscó-i DeYoung Múzeumban vendégeskedik.

Malária

A malária a világ legtöbb áldozatot követelő megbetegedése. Napjainkban túlnyomórészt trópusi országokban, magas páratartalmú helyeken fordul elő (malária = "rossz levegő").
Malária

Egyiptom gazdasága jelentős mértékben támaszkodik a turizmusra: évente 10 milliárd dolláros (1974 milliárd forintot) bevétel származik az idegenforgalomból.

A kairói Egyiptomi Múzeumban látható Tutanhamon-kiállítás az idegenforgalmi szektor egyik fő attrakciója, a másik az ifjú fáraó sírkamrája a Királyok Völgyében. Naponta turisták százai keresik fel a sziklasírt, ahol 2007 óta ki van állítva Tutanhamon múmiája.

"Betegeskedő gyerek volt" - hangsúlyozta Emily Teeter egyiptológus, a Chicagói Egyetem orientalisztikai intézetének segédkurátora, miután tudomást szerzett Tutanhamon DNS- és CT-vizsgálatának eredményeiről. E kutatások fényt derítettek arra, hogy Tutanhamon öröklött csontbetegségben és maláriában szenvedett, ami egy súlyos lábtörés után a 19 éves ifjú halálát okozhatta 3300 évvel ezelőtt.

Az eddigi legrészletesebb vizsgálatok eredményei a JAMA, az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratának szerdai számában láttak napvilágot. A kutatások megkérdőjelezték a Tutanhamon haláláról szóló közkedvelt teóriákat, noha a harci kocsiról való leesés, de még az aljas palotai intrikák is sokkal jobban megfelelnek az uralkodóról kialakított képnek, mint a fertőzések és egyéb betegségek.

Öröklődő csontbetegség

Az új kutatások, amelyeket Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Hatóság vezetője irányított, alátámasztották a korábbi feltételezéseket, miszerint Tutanhamon apja Ehnaton, az eretnek fáraó volt. Mint kiderült, Tutanhamonnak Ehnaton egyik lánytestvére adott életet. Ez a vérfertőző házasság megmagyarázza a Tutanhamont gyötrő némely kór eredetét, beleértve öröklődő csontbetegségét. Az ókori Egyiptomban a közeli hozzátartozók közötti házasság azonban nem számított igazi vérfertőzésnek. A fáraót istennek tartották, s mint ilyennek csupán egy másik isteni származású személy számított megfelelő házastársnak.

A történészek szerint azonban az új ismeretek csak fokozzák a Tutanhamon-mániát, mivel az ifjú fáraót esendő földi halandóként láttatják.

"A vizsgálatok sokkal emberibbé, s egyben sokkal elbűvölőbbé teszik Tutanhamon alakját" - vélekedett Howard Markel, a Michigani Egyetem orvostörténésze, aki szerint Tutanhamont leginkább a túlvilági életre szánt javak tették ismertté, s nem az, hogy mily cselekedeteket vitt véghez. Ezért az egészségi állapotának ismerete nem rombolja le a fáraóról kialakult mítoszt.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.