"A nagybátyámat megölték!" - A jogász válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"A nagybátyámat meggyilkolta egy házaló árus. Nyakon és mellkason szúrta. Szegény látássérült volt, ezzel élhetett vissza az elkövető." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Jogi Szakértők!
"A nagybátyámat meggyilkolta egy házaló árus. Nyakon és mellkason szúrta. Szegény látássérült volt, ezzel élhetett vissza az elkövető. Beismerte szörnyű tettét másnap, de ez a mi fájdalmunkat nem enyhíti! A segítségét szeretném kérni, hogy fognak-e minket (családtagokat, testvéreket) értesíteni a tárgyalásról? Szeretnénk ott lenni. Nekünk kell-e kérni a nyílt tárgyalást? Kérhetünk-e súlyosbítást, ha kevésnek találjuk az ítéletet?"

Tisztelt Kérdező!

Először is őszinte részvétem a nagybátyja miatt. Az emberölés hivatalból üldözendő bűncselekmény, mely azt jelenti, hogy a feltételezett elkövető ellen a vádat az állam képviseletében az ügyész fogja képviselni.

Az orvos teendői a halottszemle során

A szemle keretében az orvos elsődleges feladata megállapítani a halál tényét, és le kell írnia, hogy milyen elváltozásokat észlelt a holttesten. Ha elsődlegesen nem természetes, netán erőszakos elhalálozásra utaló jeleket talál, mindenképpen igazságügyi boncolást kell kérnie, amelynek eredménye eltérhet a szemléző orvos elsődleges megállapításaitól.
Az orvos teendői a halottszemle során

Az eljárás ilyen esetben az alábbi: először a rendőrség lefolytatja a nyomozást, és ha van megalapozottan gyanúsítható személy, akkor vádat emel az ügyészségen. Az ügyészség elkészíti a vádiratot és ezután kerül át az ügy bírósági szakba.

Ahol a bíró kitűzi az első tárgyalási napot. Ez hosszú hónapokat jelent. Ha fél – egy éven belül eljut a nagybátyja ügye bírósági szakba az gyors eljárásnak számít.

A Rendőrség úgy tudom köteles a nyomozás eredményeiről a családot értesíteni. Nem lehet, hogy egyéb családtagot értesített a hatóság? Amennyiben úgy látja a hatóság meghatározott személyeket megidézhet adott eljárási cselekményekhez.

A legtöbb esetben nyilvános a bírósági tárgyalás

A bíróság is bizonyos, hogy értesíti a családtagokat a tárgyalásról. A bírósági eljárás, azaz a tárgyalás az minden esetben nyilvános, azaz bárki beülhet rá. A bíróság csak különleges esetekben dönt úgy, hogy zárt tárgyalást tart.

Büntető eljárásban, amennyiben a vádat az ügyészség képviseli, úgy az ügyész kérheti az ítélet súlyosbítását. Az ügy bonyolultsága továbbá a tanú meghallgatások és a bizonyítási eljárás nehézsége miatt gondolom, hogy 3-10 tárgyalási napra minimum szükség lesz, mire dönt a bíróság.

A két tárgyalási nap között alapesetben 30 nap telhet el maximum. Ezért úgy gondolom, ha idén megszületik az elsőfokú ítélet az viszonylag gyors eljárás lesz. Egyébként a területileg illetékes rendőrkapitányságon Ön is érdeklődhet az ügy állásáról.

Cikkajánló

(WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea, jogász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.