• "A nagybátyámat megölték!" - A jogász válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "A nagybátyámat meggyilkolta egy házaló árus. Nyakon és mellkason szúrta. Szegény látássérült volt, ezzel élhetett vissza az elkövető." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Tisztelt Jogi Szakértők!
    "A nagybátyámat meggyilkolta egy házaló árus. Nyakon és mellkason szúrta. Szegény látássérült volt, ezzel élhetett vissza az elkövető. Beismerte szörnyű tettét másnap, de ez a mi fájdalmunkat nem enyhíti! A segítségét szeretném kérni, hogy fognak-e minket (családtagokat, testvéreket) értesíteni a tárgyalásról? Szeretnénk ott lenni. Nekünk kell-e kérni a nyílt tárgyalást? Kérhetünk-e súlyosbítást, ha kevésnek találjuk az ítéletet?"

    Tisztelt Kérdező!

    Először is őszinte részvétem a nagybátyja miatt. Az emberölés hivatalból üldözendő bűncselekmény, mely azt jelenti, hogy a feltételezett elkövető ellen a vádat az állam képviseletében az ügyész fogja képviselni.

    Hirdetés
     Az orvos teendői a halottszemle során

    A szemle keretében az orvos elsődleges feladata megállapítani a halál tényét, és le kell írnia, hogy milyen elváltozásokat észlelt a holttesten. Ha elsődlegesen nem természetes, netán erőszakos elhalálozásra utaló jeleket talál, mindenképpen igazságügyi boncolást kell kérnie, amelynek eredménye eltérhet a szemléző orvos elsődleges megállapításaitól.
    Az orvos teendői a halottszemle során>>

    Az eljárás ilyen esetben az alábbi: először a rendőrség lefolytatja a nyomozást, és ha van megalapozottan gyanúsítható személy, akkor vádat emel az ügységen. Az ügyészség elkészíti a vádiratot és ezután kerül át az ügy bírósági szakba.

    Ahol a bíró kitűzi az első tárgyalási napot. Ez hosszú hónapokat jelent. Ha fél – egy éven belül eljut a nagybátyja ügye bírósági szakba az gyors eljárásnak számít.

    A Rendőrség úgy tudom köteles a nyomozás eredményeiről a családot értesíteni. Nem lehet, hogy egyéb családtagot értesített a hatóság? Amennyiben úgy látja a hatóság meghatározott személyeket megidézhet adott eljárási cselekményekhez.

    A legtöbb esetben nyilvános a bírósági tárgyalás

     Beteges vallásosság
   • Az egészségügyet is elérte a gazdasági válság
   • Szégyenlős orvosok - maszatos szabályok
   • Melaninnal szennyezett tejitalt találtak
   • Milyen volt a sebészet az 1700-as években?
   • Golyóval a fejében, fejfájással fordult orvoshoz - Fotóval
   • Nyolc-tíz orvost és szülésznőt gyanúsítanak
   • Teljes kudarc? Etikai vihar a nyolcas ikrek körül
   • A bíróság is bizonyos, hogy értesíti a családtagokat a tárgyalásról. A bírósági eljárás, azaz a tárgyalás az minden esetben nyilvános, azaz bárki beülhet rá. A bíróság csak különleges esetekben dönt úgy, hogy zárt tárgyalást tart.

    Büntető eljárásban, amennyiben a vádat az ügyészség képviseli, úgy az ügyész kérheti az ítélet súlyosbítását. Az ügy bonyolultsága továbbá a tanú meghallgatások és a bizonyítási eljárás nehézsége miatt gondolom, hogy 3-10 tárgyalási napra minimum szükség lesz, mire dönt a bíróság.

    A két tárgyalási nap között alapesetben 30 nap telhet el maximum. Ezért úgy gondolom, ha idén megszületik az elsőfokú ítélet az viszonylag gyors eljárás lesz. Egyébként a területileg illetékes rendőrkapitányságon Ön is érdeklődhet az ügy állásáról.

    (WEBBeteg/ Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Legutóbb frissült: 2010.01.09 18:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A 112-es segélyhívó egész Európában hívható

    Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható az egyezményes segélyhívó szám: a 112.

    Eutanázia: Párnával fojtotta meg szeretőjét

    Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét.

    Kábítószer-túladagolással került kórházba

    A szerek sokszor "sufnilaborokban" készülnek és könnyű azokat túladagolni, ami légzésleállást, szívmegállást okozhat - figyelmeztetett a szakember.

    Mephedrone - Újabb életveszélyes drog a piacon

    Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.

    Tíz év után először - Csecsemő az inkubátorban

    Az inkubátorházat 2000-ben adták át a szegedi klinikánál, de eddig még sohasem hagytak benne csecsemőt. Az inkubátor fűtött, és érzékelővel van ellátva.

    17 év kóma után halál: emberölés, vagy "kegyes" vég?

    Jogi és politikai vitát váltott ki az 1992-es autóbalesete óta kómában fekvő Eluana Englaro ügye, akinek vegetatív állapotát az orvosok már tíz éve visszafordíthatatlannak nyilvánították, és mesterséges életben tartását családja kérésére egy udinei klinikán megszüntették.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.