A hosszú élet egy enzimen múlik?

MTI
megjelent:

A kutatók 86 igen öreg - átlagéletkoruk 97 év volt -, de jó általános egészségnek örvendő embertől vettek vért. Hasonló vizsgálatnak vetettek alá utódaik közül 175 személyt, illetve egy 93 fős, nem rokon kontrollcsoportot.

Egyértelmű összefüggés van amerikai kutatók szerint a telomeráz enzim hiperaktív típusának birtoklása és a matuzsálemi kor megérése között. Az enzim fokozott termelését egy mutáns gén okozza.

E génnel rendelkezik számos askenázi zsidó - derült ki az amerikai Albert Einstein Orvosi Főiskola kutatásából. Azért választották ezt a közösséget a vizsgálat tárgyául, mert tagjait szoros rokoni szálak fűzik egymáshoz, így könnyű azonosítani a genetikai különbségeket.

Megtalálták a hosszú élet titkát?

Amerikai kutatók olyan gyógyszert tesztelnek embereken, amely 25 évvel meghosszabbítaná mindenki életét. Férgeknél, egereknél és az élesztőgombánál bevált a szer. Eredmények az elkövetkező hónapokban várhatók.
Megtalálták a hosszú élet titkát?

A kutatók 86 igen öreg - átlagéletkoruk 97 év volt -, de jó általános egészségnek örvendő embertől vettek vért. Hasonló vizsgálatnak vetettek alá utódaik közül 175 személyt, illetve egy 93 fős, nem rokon kontrollcsoportot. Az utóbbihoz tartozók szülei átlagos életkort értek meg. A telomerek viszonylag rövid, szakosodott DNS-darabkák, amelyek mintegy sapkaként védik a kromoszómák végeit.

Minden egyes alkalommal, amikor egy sejt osztódik, a telomerek rövidülnek, és közelebb kerül a sejt halála.

A telomerek fontosságát csupán a közelmúltban ismerték fel, a három kutató orvosi Nobel-díjban is részesült érte. A szóban forgó telomeráz enzim képes arra, hogy megjavítani a telomereket, így azok mérete nem zsugorodik.

A telomerek és az élethossz összefüggései

A matuzsálemi askenázi zsidók és utódaik vérének telomerázszintje jelentősen meghaladta a kontrollcsoportét, és telomerjeik is jócskán hosszabbak voltak. A tulajdonság nagymértékben örökletesnek bizonyult - mutattak rá a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban, amelyet a BBC hírportál ( www.bbc.co.uk) ismertetett.

A tejtermékdús táplálkozás a hosszú élet titka?

Bár manapság sokan kerülik a tejtermékeket a magas koleszterinszintjük miatt, egy kedden közzétett tanulmány szerint a gyerekkori tejfogyasztás meghosszabbítja az életet.
A tejtermékdús táplálkozás a hosszú élet titka?

Korábbi kutatásukban már kimutatták, hogy a különlegesen magas életkort megélő askenázi családok általában megúszták az öregséggel járó betegségeket, mint amilyenek a szív- és a cukorbetegség. Az akkori vizsgálatban részt vevő "korelnökök" a kontrollcsoporthoz képest alacsonyabb testtömegindexükkel és magasabb jó koleszterin (HDL)-értékükkel tűntek ki.

Yousin Suh, a cikk első szerzője azt a következtetést vonta le eredményeikből, hogy a telomerek hossza és a telomeráz termelését irányító gének változatai együttesen járulnak hozzá a hosszú élethez, valószínűleg azáltal, hogy a szervezetet megvédik az öregkori betegségektől.

A következőkben arra próbálnak fényt deríteni, hogyan tartják szinten ezek a génváltozatok a telomerek hosszát. Ennek az információnak a birtokában ugyanis ki lehetne fejleszteni olyan gyógyszereket, amelyek másolják a matuzsálemek telomerázát.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.