Gyerekülés - melyik a legbiztonságosabb?

Szerző: Független Hírügynökség

Egy pénteken megjelent brit tanulmány szerint a gyerekeket legalább négyéves korukig biztonságosabb hátrafelé néző gyerekülésben szállítani. Ma sok országban csak a 9 kilósnál kisebb gyerekeket ültetik a menetiránnyal ellentétesen. Ez a 8 hónapos kisfiúk átlagos súlya.

brit kutatók átfogó európai és amerikai tanulmányok, baleseti statisztikák adatait elemezték. Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekeket amíg csak lehet, hátrafelé nézve kell a gépkocsiban elhelyezni.

Az autó frontális ütközésekor ugyanis a menetirányba néző kisgyerek gerincoszlopára olyan nagy erők hatnak, amelyek még gerincszakadást is okozhatnak.

A hátrafelé néző ülésnek az az előnye, hogy frontális ütközéskor egy vonalban támasztja alá a fejet, nyakat és gerincet, így a fellépő erők egyenletesen oszlanak meg ezen a három testtájon.

Négyéves korig a hátrafelé néző gyerekülés

Svédországban négyéves korig a hátrafelé néző gyermekülés a norma. Svédországi és más halálos baleseti statisztikák összevetéséből kiderül, hogy sok kisgyerek életben maradhatott volna, ha nem a menetirányba néző gyerekülésben szállították volna.

Kezdő szülők hibái

Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!
A kezdő szülők leggyakoribb hibái>>
Az 1998 és 2003 közötti amerikai országúti balesetekben 870 gyermek sérült meg. Az adatok szerint 23 hónapos életkor alatti kisgyermekeknek nagyobb védelmet nyújt a hátrafelé néző ülés.

A tanulmány szerzői sürgetik a gyártókat és a kereskedőket, hogy a nagyobb gyerekek számára is forgalmazzanak hátrafelé néző üléseket.

A tanulmány a British Medical Journal internetes honlapján jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.