• A gyermek, aki 18 percet töltött víz alatt

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Egy ritkán tapasztalható, úgynevezett hibernációs hatásnak és a búvárreflexnek köszönheti életét az a kétéves kislány, aki miután beleesett a hideg kerti medencébe, mintegy 18 percet töltött ott.

    A kislány még múlt ősszel esett bele egy jéghideg kerti úszómedencébe, Londonban. 18 percig volt oxigén nélkül, ami háromszor hosszabb idő, mint amit az agy normálisan kibír. Az orvosok semmi jóval nem bíztatták a családot, mivel Oluchi nem tudott önállóan lélegezni és agyi aktivitás is csak minimális volt.

    Hirdetés

    Úgy gondolták, még ha túl is éli az esetet, olyan maradandó agykárosodást szenvedett, amivel a továbbiakban már csak vegetálni fog. Az orvosok nem láttak esélyt arra, hogy valaha is újra járni vagy beszélni lesz képes. Csodával határos módon azonban, fél évvel az eset után Oluchi szalad és beszél.

    Orvosok szerint, noha az eset meglehetősen ritka, de van rá magyarázat.

    Megmaradt a búvárreflex

    Sokat segített, hogy a kislányt megtalálása után azonnal mentőhelikopter szállította kórházba, ahol azonnal a speciális ellátást igénylők osztályára került. Itt három napig gépek segítségével lélegeztették.

    A gyors és szakszerű ellátás mellett fiatal életkora és a hideg víz hőmérséklete szintén szerepet játszik a „csodás” gyógyulásban. A hiedelmekkel ellentétben a kisgyermekek nagyon erős szervezettel rendelkeznek. Szívük, tüdejük és agyuk nagyon egészséges.

    A gyerekek többsége rendelkezik a búvárreflexszel, melyet még az anyaméhben töltött időszakból őriztek meg. Ennek segítségével a test metabolizmusa jelentősen lecsökken, mely szinte minimális oxigénellátottság mellett is elősegíti az agysejtek károsodás nélküli túlélését.

    Nem egyedüli eset

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    1986-ban egy szintén kétéves gyermek esett a hideg Utah folyóba, és majdnem 70 percet töltött ott. Az orvosok különböző cikkekben adtak hírt a fejlődéséről, és azt tapasztalták, hogy 1988-ra teljesen helyrejött.

    A baleset után pár hónappal Oluchi szülei bizakodóak. Noha még a mozgás-koordinációval akadnak problémák, a kislány tud sétálni, szaladni, beszélni és ugyanolyan energikus, mint kortársai.
     

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: CBS NEWS)
    Legutóbb frissült: 2009.02.23 09:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Agykárosodás a máj betegsége miatt: hepaticus encephalopathia

    A hepaticus (máj) encephalopathia (HE) olyan agyi károsodás, amely súlyos májbetegség (pl. májzsugor, májelégtelenség) következtében jelentkezik. Ilyenkor a máj nem tudja megfelelően eltávolítani a vérből a toxinokat, így azok felhalmozódását okozza a véráramban, ami a vér-agy gáton átjutva agykárosodáshoz vezethet.

    A Bobath-módszer hazánkban is sikerrel alkalmazott terápia

    A Bobath-módszer kidolgozása Dr. Karel Bobath, neurológus és Berta Bobath, gyógytornász nevéhez fűződik. A módszer középpontjába az agykárosodás okozta izomtónus normalizálását állították a speciális gyakorlatok segítségével.

    Leállítható a test hővédelmi válasza

    Az egész test lehűtése megmentheti az agykárosodástól azokat, akik éppen szélütésen vagy szívrohamon estek át, mert csökkenti az agy oxigénigényét.

    Az extasy hosszútávon károsítja az agyműködést

    A legújabb kutatások szerint hosszú távú változásokat okozhat az agyban az extasy nevű szintetikus kábítószer.

    A test hűtése újraélesztés után – kevésbé károsodik az agy

    A szívhalál miatti újraélesztés után célszerű a test lehűtése, mert ezzel megelőzhető az agysejtek károsodása – közölték a John Hopkins Orvosegyetem kutatói.

    Jódhiány - Évente 34 ezer szellemileg sérült gyerek születik Ukrajnában

    Másfél millió felnőtt és gyermek szenved jódhiányos betegségekben Ukrajnában a jódhiány tömeges megelőzésének hiánya következtében, ráadásul évente több mint 34 ezer gyermek születik szellemileg visszamaradottan az anyai szervezet jódhiánya miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.