Zalaegerszegi környezetgazdász nyerte a Fermentált ételekkel a hosszú életért receptversenyt

Kor Kontroll Társaság
megjelent:

A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének képviselői átadták közösen meghirdetett rendhagyó receptversenyük győzteseinek díjait. Az ünnepélyes díjátadón a helyszínt biztosító galéria falait díszítő festmények mellett egy székesfehérvári népzenei együttes fellépése öltöztette ünneplőbe a rendezvényen résztvevők lelkét.

A zsűri egyik tagja, Erdélyi Aliz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára meg is jegyezte, hogy egészségünkhöz a lelki egészség is hozzátartozik, itt és most a testi egészséget népszerűsítő receptek és ételek mellett ebben is részünk lehetett. Dr. Csicsor János vegyészmérnök- a pályázat ötletadója- elmondta, hogy azért próbáljuk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját, mert a környezeti károk, a helytelen táplálkozás következtében meggyengült bélflóránkat /egyben immunrendszerünket/ ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra.

A nemcsak egészséges, de látványra is gyönyörű ételek kavalkádját látva - hiszen életre keltek a nyertes receptek - hozzáfűzte: „legközelebb hívhatnánk séfeket is a díjátadóra, igazán lenne mit tanulniuk!” Paor Lilla zsűritag hangsúlyozta, hogy örömmel állt a receptverseny mellé, saját egészsége szempontjából is fontosnak tartja a fermentálást, annak pedig kifejezetten örül, hogy megtudhatta: nemcsak a káposztát lehet savanyítani és az uborkát kovászolni. Elkápráztatta a rendkívűl kreatív receptek garmadája. Páncsity Ferenc Effektív Mikroorganizmus szakértő szerint fontos szerepet játszik életünkben az élőflóra, a probiotikumok, ő maga a környezettudatos élet, az egészséges táplálkozás híve, ezért is örül annak, hogy a receptverseny az „Ételed legyen a gyógyszered!” szemléletet erősíti.

A pályázat kiíróinak felhívására nemcsak hazai, de laoszi és erdélyi receptek is érkeztek. A zsűritagok Dr. Lénárt István hozzászólásából és receptjeiből is megismerhették a laoszi konyha éltető elemét, alap ételízesítőjét, a fermentált halszószt, legalább ilyen izgalmas a Papaya saláta fermentált halszósszal, a Som Moo, avagy fermentált savanyú sertéskolbász, vagy a QuavSi, a fermentált szója. Kiderült, hogy Székelyföldön Szárhegyen terem a legjobb káposzta, amiből remek tőtelékes káposzta készíthető, de innen származik a tőtike kovászolt szőlő lapiból is. A hazai receptek nagyvárosokból és kis falvakból - Budapest, Zalaegerszeg, Gyomaendrőd, Pécs, Tatabánya, Balassagyarmat, Szulimán, Szombathely és még sok-sok vidéki településről érkeztek.

A pályázók között volt gyógyszerész, biomérnök, dietetikus, gyógyult daganatos beteg, műtősnő, újságíró, blogger, környezetgazdász, édesanya, nagymama, elkötelezett egészségmegőrző, táplálkozáskutató, illetve olyan is, aki főzőkonyhát vezet és a testtudatos táplálkozást oktatja. A díjátadón bemutatkozó finomságok: áfonyás fermentált kesudiós mini sajttorta, garnélás rizottó fermentált zöldségekkel, gyümölcsvizes croissant, kovászos sós babka, székelyföldi tőtike, zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel, chilis fermentált babból készült quesadilla, szelídített babpörkölt szintén fermentált babból, valamint céklás-kecskesajtos bagel.

A receptverseny nyertesei

  1. Bartl Bianka környezetgazdász / Zalaegerszeg - Kovászos sós babka
  2. Baranyai Dolly pék tanuló/ Szulimán - Paradicsomos kenyér aszalt paradicsommal, rozmaringgal és csalánnal szezámmag köntösben.
  3. Szász Veronika nagymama/ Ráckeve - Tőtike kovászolt lapiból

Kiváló helyezések

  • Tarcali Eliza Csenge dietetikus/ Budapest - Garnélás rizottó
  • Géringer Ágnes életmód-tanácsadó/Tök - Chilis babos quesadilla fermentált babból
  • Dr. Őri Zsuzsanna és Dr. Budán Ferenc biomérnök-gyógyszerész/ Pécs - Zöldborsó, sárgarépa, csicsóka, lilahagyma vegyesen erjesztve kurkumás-borsos fűszerezéssel
  • Marton Melinda táplálkozási tanácsadó/ Budapest - Áfonyás fermentált kesudiós mini sajttorta
  • Nótári Krisztina biológus/ Gyomaendrőd - Gyümölcsvizes croissant
  • Veér Károly újságíró/ Tatabánya - Szelídített alföldi babpörkölt fermentált babból
  • Alföldiné Puskás Tímea bölcsődei konyhás/ Szombathely - Kovászos palacsinta bécsi töltelékkel

A zsűri különdíjasa:

Vass Éva nyugdíjas műtősnő/ Budapest - Céklás- kecskesajtos bagel

A recepteket közzé teszik és kiadványban meg is jelentetik.

(Forrás: Kor Kontroll Társaság)

Frissítve: 2024.06.24. 15:11, Megjelent: 2024.06.24. 15:11
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Fermentálás téma, Recept téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló