Mennyire megbízhatóak az orvosi kutatásokról szóló hírek?

Dr. Boros Miklós
Szerző: Dr. Boros Miklós, Vital Balance Életmód Központ

Az Egyesült Államokban kíváncsiak voltak, hogy az egészségügyi újságírók mennyire értik az orvosi kutatások eredményeit. Az értékelésnél figyelembe vették, hogy a híradás reálisan értékeli-e az újdonság nyújtotta előnyöket, áttekinti-e az érveket és tartalmaz-e háttérinformációkat.

500 közlemény áttekintése után megállapították, hogy a cikkek 62 százaléka nem foglalkozott megfelelően a költségek, az ártalmak, az előnyök, a tudományos bizonyítékok minőségének és a rendelkezésre álló alternatívák bemutatásával.

A kiegyensúlyozatlan tájékoztatás egyik oka, hogy a témával foglalkozó újságírók ritkán részesülnek olyan képzésben, melynek révén megérthetik a kutatások, tanulmányok eredményeit a maguk összetettségében.

A legtöbb hír nélkülözi az eredmények pontos értékeléséhez szükséges alap információkat. Ennek oka, hogy ez jelentősebb helyet foglalhat el és gyakran az átlag olvasó érdeklődése erre nem is terjed ki.

A megkérdezett újságírók 83 százaléka képzetlen az egészségügyi statisztika elemzése terén és harmaduk úgy nyilatkozott, hogy a legfontosabb üzenetek megértése is "gyakran" vagy "csaknem mindig" komplikált volt részükre.

A kutatók és újságírók együtt túlozzák el

A média jelenlét gyakran az orvosi témák jelentőségét felnagyítják, így az újságírás a szenzációkeltés felé mozdul el és nem a teljesen reális tájékoztatás. Nem ritka, hogy egy hosszú tanulmány kis részeredményéből téves következtetéseket vonnak le.

Nem ritka az újságírók és kutatók együttműködése a hírek jelentőségének eltúlzásában. A kutatók számára előnyös a nagyobb publicitás, mert ilyen módon növelhetik ismertségüket, és előre léphetnek, míg egy drámai jelentőségű áttörés bemutatása jót tesz egy újságíró karrierjének. A legfontosabb célkitűzés, hogy a közeljövőben a hiteles és tényszerű tájékoztatás nyerjen nagyobb teret a "bulvárszerű" hírekkel szemben.

(Dr. Boros Miklós sebész, Vital Balance Életmód Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.