Mennyire megbízhatóak az orvosi kutatásokról szóló hírek?

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - Vital Balance Életmód Központ
megjelent: 2008.12.12.

Az Egyesült Államokban kíváncsiak voltak, hogy az egészségügyi újságírók mennyire értik az orvosi kutatások eredményeit. Az értékelésnél figyelembe vették, hogy a híradás reálisan értékeli-e az újdonság nyújtotta előnyöket, áttekinti-e az érveket és tartalmaz-e háttérinformációkat.

500 közlemény áttekintése után megállapították, hogy a cikkek 62 százaléka nem foglalkozott megfelelően a költségek, az ártalmak, az előnyök, a tudományos bizonyítékok minőségének és a rendelkezésre álló alternatívák bemutatásával.

A kiegyensúlyozatlan tájékoztatás egyik oka, hogy a témával foglalkozó újságírók ritkán részesülnek olyan képzésben, melynek révén megérthetik a kutatások, tanulmányok eredményeit a maguk összetettségében.

A legtöbb hír nélkülözi az eredmények pontos értékeléséhez szükséges alap információkat. Ennek oka, hogy ez jelentősebb helyet foglalhat el és gyakran az átlag olvasó érdeklődése erre nem is terjed ki.

A megkérdezett újságírók 83 százaléka képzetlen az egészségügyi statisztika elemzése terén és harmaduk úgy nyilatkozott, hogy a legfontosabb üzenetek megértése is "gyakran" vagy "csaknem mindig" komplikált volt részükre.

A kutatók és újságírók együtt túlozzák el

A média jelenlét gyakran az orvosi témák jelentőségét felnagyítják, így az újságírás a szenzációkeltés felé mozdul el és nem a teljesen reális tájékoztatás. Nem ritka, hogy egy hosszú tanulmány kis részeredményéből téves következtetéseket vonnak le.

Nem ritka az újságírók és kutatók együttműködése a hírek jelentőségének eltúlzásában. A kutatók számára előnyös a nagyobb publicitás, mert ilyen módon növelhetik ismertségüket, és előre léphetnek, míg egy drámai jelentőségű áttörés bemutatása jót tesz egy újságíró karrierjének. A legfontosabb célkitűzés, hogy a közeljövőben a hiteles és tényszerű tájékoztatás nyerjen nagyobb teret a "bulvárszerű" hírekkel szemben.

(Dr. Boros Miklós sebész, Vital Balance Életmód Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt...

Pajzsmirigy, hormonok, cukorbaj - Tévhitek az endokrinológiában

A cukorbetegséget és a hormonzavarokat is lehet gyógyítani gyógynövényekkel? A tíz leggyakoribb tévhit az endokrinológiában.

Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

Számos olyan tévhit van, ami nagyon megnehezíti a vágyott cél - a formás alak és az egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz...

Pattanások, gombásodás, barnító krémek - Bőrgyógyászati tévhitek

Cikkünkben a bőr ápolásával, betegségeinek kezelésével kapcsolatos néhány tévhit eloszlatását kívánjuk elősegíteni.

Tévhitek az inzulinról

Csak a fiatalkori cukorbetegség kezelésére használatos az inzulin. Ez nem igaz. Tény ugyan, hogy az elsősorban fiatalkorban jelentkező, 1-es típusban...

Tévhitek és félreértések az allergológiában

Csak akkor asztmás valaki, ha éppen fullad? Sokan csak beképzelik maguknak ezt a betegséget? Ha gyermekkorban jön elő az asztma, akkor azt idővel ki...

A gyermekkori elhízás a tévhitek tükrében

Gyakorló gyermekendokrinológus-diabetológusként naponta többször, az elmúlt években pedig egyre gyakrabban találkozom elhízott gyermekekkel, a...

Veszélyes fogyás - Káros módszerek a fogyáshoz

A karcsúság trendjének egyre többen akarnak megfelelni, és sajnos gyakran olyan "diétákat" próbálnak bevetni, melyek nem, hogy nem eredményesek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.