Beteges egészség - Az egészségmánia

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Egészségmániássá tesz a sok vitamin - ez derült ki a táplálkozási szakértők legutóbbi kutatásából. Magyarországon is egyre többen kerülnek a pszichiátriákra, mert úgy érzik, a sok táplálék-kiegészítő ellenére egészségtelenül élnek.

A pszichiáterek szerint egyre több az olyan páciens, aki mániásan egészséges akar lenni. Az emberek nem ismerik fel, hogy ez betegség, és paradox módon, éppen az egészségesség túlhajtása válik náluk betegséggé. Az új jelenségnek már neve is van: ortorexiának hívják azt, amikor a beteg egész életvitelét az határozza meg, hogy vitaminokat és táplálék-kiegészítőket fogyaszt.

Az ortorexia nervosa egy újonnan definiált táplálkozási rendellenesség. Lényege, hogy az egyén egy diétát képtelen befejezni, egyre merevebb szabályokat állít fel magának, ezáltal az ételek jelentős részét fokozatosan száműzi az életéből. A biotermékek, vitamin kapszulák, szénsavmentes ásványvizek, az egészséges(nek gondolt) életmód feltétlen hívévé válik.

Naponta több órát tölthet az étkezés tervezgetésével, de az ételek élvezeti értéke nem érdekli. Élettere beszűkül, kerüli azokat a helyzeteket, ahol más ételeket is fogyasztania kellene, így akár társadalmilag izolálódik. Úgy véli, ezek az ételek árthatnak neki, a diéta az egészségesség illúziójával álltatja. Gyökereit szintén pszichés okokban kell keresni, pszichoterápia segíthet.

Súlyos mellékhatások lehetnek

A gyógyszerészek szerint sokan azért szednek ilyen szereket, hogy a rossz életmódot ellensúlyozzák. Ez viszont tovább károsítja a szervezetüket, mert a táplálék-kiegészítőket is túl lehet adagolni, a hatóanyagainak pedig súlyos mellékhatásai lehetnek; elsősorban a májat és a bélműködést roncsolhatják.

Nagyon sokan szednek például antioxidánsokat, hogy a dohányzás mellékhatásait kivédjék, de a legjobb az lenne, ha magát a dohányzást hagynák abba - mondják a szakemberek.

Az orvosok szerint elsősorban az átlagos jövedelmű, fiatal nőket érinti a betegség, mert ők a legfogékonyabbak a reklámokra, és arra is van elég pénzük, hogy megvegyék ezeket a szereket.

(FH; WB)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.