Astellas-díjasok: a WEBBeteg.hu újságírója is a díjazottak között

Astellas-díj
megjelent:

Közös ünnepléssel és élő közvetítéssel zárult tegnap este a 2011-es Jubileumi Astellas-díj - Az Év Orvosa pályázat. A budapesti Művészetek Palotájában a díjazottak tiszteletére rendezett díjátadó gálán az Astellas-díjjal elismert orvosokat a helyszínen ugyan csak mintegy százan köszönthették, a pályázat weboldalán zajló internetes közvetítésnek köszönhetően a rangos eseményt ezrek követték figyelemmel.

Az idei pályázatra a betegek háláját, szeretetét és köszönetét kifejező betegtörténetekkel összesen 155 orvost juttatott be a nagyközönség. A történetek közül a zsűri december közepén, rövid értékelést követően választotta ki azt a 79-et, amely aztán a döntőt jelentő internetes közönségszavazásra is tovább jutott.

Astellas-díjA hat héten át zajló voksolás minden eddiginél nagyobb érdeklődést és aktivitást hozott. A beérkezett, több mint kétszázezer szavazat igazi rekord, amely egyértelműen bizonyította, a nagyszerű emberi és orvosi teljesítmények elismerése sokaknak szívügye.

„A Jubileumi Astellas-díj – Az év orvosa 2011 pályázatnak sikerült ismét tanúságot tenni arról, hogy a betegek bizalma, lojalitása a szakmáját hivatásként megélő, nagyszerű orvosok iránt továbbra is töretlen – nyilatkozta Prof Dr. Perner Ferenc, sebész főorvos, a pályázat zsűrijének elnöke.

Erre a bizalomra a betegnek és az orvosnak egyaránt nagy szüksége van, hisz éppen ez jelenti a legnagyobb kincset a gyógyulás felé vezető úton - tette hozzá a professzor.

A közönségszavazásra beérkezett szavazatok száma alapján a 2011-es Astellas-közönségdíj nyertese Dr. Paszt Attila, a Szegedi Tudományegyetem sebész adjunktusa lett. Az élen végzett továbbá Dr. Tizedes György, a pécsi Da Vinci Magánklinika sebész orvosigazgatója, Dr. Mátyus János PhD, a Debreceni Egyetem nephrológus docense, Dr. Réfy Miklós, a Kalocsa Városi Önkormányzat Szent Kereszt Kórházának szülész-nőgyógyász orvosigazgatója és Dr. Rombauer Edit, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet sebész és klinikai onkológus osztályvezető főorvosa.

Astellas-díj átadásaA 2011-es Év Orvosa pályázat egyik újdonsága, hogy az elmúlt években megszokott és nagy népszerűségnek örvendő betegtörténetekkel való jelölés mellett idén már a szakma tiszteletét és elismerését egyaránt fémjelző szakmai jelölésekre is lehetőség nyílt. A pályázatra 5 orvosszakmai kategóriában (alapellátás, orvosi diagnosztikai szakterületek, sebészeti jellegű orvosi szakterületek, konzervatív orvosi szakterületek, valamint a rehabilitáció és krónikus ellátás szakterület) összesen 62 felterjesztés érkezett.

A zsűri a szakmai jelöléseket január első napjaiban értékelte és a felterjesztésekben leírt információk alapján kijelölte azon 15 orvos körét, akik az idei szakmai döntő szereplőivé váltak.

A kategóriánként 3-3 döntős orvos január második felében több lépcsős szakmai értékelésen vett részt. A zsűri az eredeti felterjesztésben foglaltak, valamint a szakmai értékelés során kapott eredmények alapján a kategóriák legjobbjairól a díjátadó előtti órákban döntött.

A zsűri döntésének értelmében a 2011-es Astellas-díj – Az Év Orvosa pályázat szakmai versenyét és az ezzel járó Astellas-díjat az alábbiak nyerték:

Alapellátás kategória

Astellas-díjDr. Páll Gabriella házi gyermekorvos (Gödöllő, Budapest)

Orvosi diagnosztika kategória

Prof. Dr. Cserni Gábor patológus, egyetemi tanár (Bács-Kiskun Megyei Kórház Kecskemét)

Sebészeti jellegű szakterületek kategória

Dr. Oberna Ferenc Phd osztályvezető sebész főorvos (Bács-Kiskun Megyei Kórház, Arc-, Állcsont Szájsebészeti és Fül-Orr Gégészeti Osztály, Kecskemét)

Konzervatív orvosi szakterületek kategória

Dr. Harcos Péter neurológus, osztályvezető főorvos (Szent Imre Kórház, Budapest)

Rehabilitáció és krónikus ellátás kategória

Dr. Ruzsa Ágnes onkológus osztályvezető főorvos (Zala Megyei Kórház, Zalaegerszeg)

„Meggyőződésem, hogy az Év Orvosa pályázaton jelölést kapó, betegtörténetekkel és szakmai felterjesztéssel bekerülő orvosok mind méltóak az elismerésre. Akinek betegei, kollégái tollat ragadnak, hogy teljesítményéről történetben, vagy szakmai méltatás formájában emlékezzenek meg, az csak rendkívüli gyógyító lehet.” – fogalmazott Dr. Markovich György, a díjalapító Astellas Pharma ügyvezető igazgatója a díjkiosztón tartott köszöntő beszédében.

A 2011-es Astellas-díj – Az év orvosa pályázat zsűritagjai a következők voltak:

Prof. Dr. Perner Ferenc (főorvos, ny. egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem, Transzplantációs Klinika) a zsűri elnöke, Prof. Dr. Ertl Tibor (dékán-helyettes egyetemi tanár, PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika) – a zsűri társelnöke, Dr. Ferencz Judit (háziorvos és üzemorvos, Devecser), Prof. Dr. Hajnal Ferenc (tanszékvezető egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem, Háziorvosi Intézet), Dr. Huszár András (elnök, Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete), Prof. Dr. Kappelmayer János (intézetvezető egyetemi tanár, Debreceni Tudományegyetem, Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézet), Prof. Dr. Palkó András (tanszékvezető egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika), Prof. Dr. Schaff Zsuzsa (igazgató-helyettes egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem II. sz. Patológiai Intézet), Prof. Dr. De Chatel Rudolf (emeritus prof., Semmelweis Egyetem, I. sz. Belklinika), Prof. Dr. Komoly Sámuel (igazgató egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem, Neurológiai klinika), Prof. Dr. Bódis József (rektor, Pécsi Tudományegyetem), Dr. Oláh Attila (orvos-igazgató, Petz Aladár Megyei Oktatókórház, Győr), Dr. Klára Tamás (osztályvezető főorvos, Soproni Kórház, Traumatológiai Osztály), Dr. Muszbek Katalin (igazgató főorvos, Magyar Hospice Alapítvány), valamint Dr. Dénes Zoltán (orvos igazgató, Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet).

A WEBBeteg.hu újságírója a díjazottak között

A vak is látja, ki a jó orvos – Fazekas Erzsébet cikke

Súlyos szembetegséggel született. A kongenitális irisz kolobóma nevű rendellenesség lényege, hogy a magzati fejlődés során a szem bizonyos belső képletei nem záródnak, így a pupillától a retináig – kinél mekkora – fekete hasadék van, amit szarus képződmény tölt ki. Zoli két szeme szivárványhártyáján ez az eltérés nem volt szimmetrikus. Kancsalság, külső-belső szemtengelyferdeség, fényérzékenység, rövidlátás súlyosbította állapotát. Nem tudja, miért nincs emlékképe gyerekkori kezelésekről. Vajon nem vitték orvoshoz? A vak is látja, ki a jó orvos

Az Astellas-közönségdíj és az 5 orvosszakmai díj mellett az esti ünnepségen még egy további Astellas-dij átadására is sor került. Ezt az idén először meghirdetett „Média az orvosokért” pályázatra beérkezett, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályamű alkotója, Korn Anita, a TV2 Magellán és Aktív c. műsor munkatársa az Újjászületés c. munkájáért kapta. A második helyezéssel járó elismerést Danó Anna, a Népszabadság újságírója a Porcember c. írásáért vehette át.

A harmadik helyen a zsűri megosztott díjat adott, amelyet Imre Andreának, az MTV Megoldások Magazinja c. műsor munkatársának Az év doktora c. alkotásáért és Fazekas Erzsébetnek, a WEBBeteg.hu újságírójának "A vak is látja, ki a jó orvos" c. írásáért ítélt oda.

A „Média az orvosokért” pályázat zsűrijében 2011-ben Kéky Kira egészségügyi szakújságíró, Élő Anita újságíró és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, szóvivője vállalt szerepet.

(Astellas az Orvosokért Díj)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.