Térlátásbeli vakság - Van megoldás!

Medipress
megjelent:

Amikor saját A Karib-tenger kalózai c. filmjét kell megnéznie három dimenzióban, Johnny Depp látása nem éppen tökéletes. „Képtelen vagyok 3D-ben látni. A szemem egyszerűen nem lát három dimenzióban” – nyilatkozta a színész.

Bizonyára nem ez az egyetlen furcsaság Deppel kapcsolatban, ezen azonban több millió amerikaival osztozik, akik közül sokan egészen addig nem is tudnak erről a rendellenességről, amíg beülnek egy 3D-s filmre a moziba.

Dr. Margaret S. Livingstone, a Harvard Medical School neurobiológus professzora úgy véli, Depp térlátásbeli vakságban (sztereovakság) szenvedhet, mely esetében a szem képtelen érzékelni a mélységet.

Dr. Kenneth J. Ciuffreda, a New York-i állami szemészeti egyetem professzora szerint az Egyesült Államokban a népesség közel 20 százaléka nem képes teljes mértékben három dimenzióban látni. Néhányan közülük kancsalok.

Jó tudni

Kisgyermekkorban a kancsalítás egyéb látást károsító betegség legfontosabb, néha egyetlen tünete is lehet, például szaruhártya heg, veleszületett szürkehályog, ideghártya heg, gyulladás, látóideg-károsodás, és -tumor! Kancsalság>>

A kancsalság Rembrandtnak sem okozott gondot

Azt gondolhatnánk, hogy már a moziélmény előtt észrevehetnék, hogy valami nincs rendben a látásukkal, de valójában nem így zajlik a dolog. Azt hiszik, hogy mindenki ugyanúgy lát, ahogyan ők. Többféleképpen próbálnak kompenzálni, hogy alkalmazkodni tudjanak problémájukhoz.

A sztereovakság nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki teljesen elveszíti a mélység és a három dimenzió érzékelését. Például Rembrandt egyik szeme is kifelé állt, ennek ellenére elég jól boldogult, mivel a másik szeme ellensúlyozta a hibát.

Ha a sztereovakság felnőttkorban alakul ki, az nagyon feltűnő. Sokkal nehezebben tudnak tájékozódni és a tárgyakat kezelni.

Mi a teendő?

Látásterápiával és speciális szemüveggel bizonyos esetekben lehet segíteni a betegeken, bár egyeseknek erre csak akkor van szükség, amikor valamilyen élet 3D-s feladatot végeznek, például cérnát fűznek be a tűbe, vagy modelleznek.

Ha pedig egy sztereovakságban szenvedő ember feltétlenül meg akar nézni egy 3D-s filmet, néhány ezer forintért be lehet szerezni olyan szemüveget, amely a három dimenziót két dimenzióvá alakítja át.

Nem egészséges a 3D-s mozi?

Az új 3D-technika sokakat megörvendeztet, de a szakértők szerint azok, akiknek a szeme nincs teljesen rendben, megszenvedhetik.
Bár nem állnak rendelkezésre tanulmányok arról, hogy milyen gyakran léphet fel fejfájás a 3D-s filmnézés után, egy 3D-s technikai felszereléseket forgalmazó cég szóvivője közölte, hogy korábban éppen a fejfájás és a hányinger miatt nem lett nagy biznisz a három dimenziós technológiából.
Nem egészséges a 3D-s mozi?

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.