Figyelemzavar - Az azonnali visszajelzés segíthet

Szerző: MTI

Szakemberek szerint a mindennapi életben nehéz megvalósítani, hogy a tanárok folyamatosan azonnali visszajelzést adjanak a figyelemzavaros, hiperaktív gyerekeknek.

A figyelemzavaros gyerekek agya úgy reagál az azonnali jutalomra, mint a szokásos gyógyszerekre - idézte vasárnapi kiadásában a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk) a Nottinghami Egyetem kutatóinak megállapítását.

Hogyan kezeljük hiperaktív gyermekünket?

A terápia a betegség súlyosságától, a gyermek életkorától, a környezet toleranciájától is függ. Enyhébb esetekben elegendő lehet a szülők, pedagógusok felkészítése, esetleg speciális képzést nyújtó iskola választása, illetve a gyermek viselkedés-tréningje, szociális készségeinek fejlesztése.
Hogyan kezeljük hiperaktív gyermekünket?

A kutatók a gyerekek agyának aktivitását olyan számítógépes játék közben vizsgálták, amely külön pontokkal jutalmazta a kevésbé impulzív viselkedést. A Biological Psychiatry című szaklapban közzétett eredmények azt jelenthetik, hogy az érintett gyerekeknek kisebb mennyiségű gyógyszert kell szedniük. A becslések szerint Nagy-Britanniában a gyerekek akár 5 százaléka a figyelemhiánnyal és hiperaktivitással járó zavar (ADHD) valamely formájával él. Az ADHD viselkedési problémákhoz vezethet, például impulzív, meggondolatlan cselekedetekhez, izgő-mozgó, figyelmetlen jelenléthez a tanórákon, ami a gyerek iskolai előmenetelét és beilleszkedését is befolyásolhatja. Az esetek egy részében ezek a gyerekek stimuláló szereket - így Ritalint - kapnak, amelyek az agy figyelemmel és viselkedéssel összefüggő területeire hatnak.

Az azonnali visszajelzés segíthet

A mostani kutatás azt mutatta, hogy a megfelelő viselkedés jutalmazása és a helytelen büntetése a többi gyerekkel ellentétben a figyelemzavaros gyerekeknél csak akkor bizonyult eredményesnek, ha azonnali volt. A tesztelésre használt számítógépes játékban a gyerekeknek adott színű "idegeneket" kellett elfogniuk, míg az egyéb színűektől tartózkodniuk kellett. A játék során a kutatók arra voltak kíváncsiak, meg tudják-e állni a gyerekek, hogy ne kapják el a rossz színű figurákat. A játék egyik változatában a jó színű idegen elfogásáért ötszörös pont járt, míg a rossz színűekért ötszörös büntetés.

A vizsgálat alatt a gyerekek agyi aktivitását elektroenkefalogrammal (EEG) követték. Megállapították, hogy az azonnali külön jutalom és büntetés hatására a gyerekek jobban teljesítettek, bár nem olyan mértékben, mint Ritalint szedő társaik. Az EEG azt mutatta, hogy mindkét csoportban normalizálódott az agyi aktivitás az érintett területeken.

Chris Hollis kutatásvezető elmondta, hogy bár a gyógyszer és a viselkedésterápia két nagyon különböző megközelítése az ADHD kezelésének, eredményeik arra utalnak, hogy a beavatkozásokban sok közös van abban, ahogyan az agyra hatnak. Szakemberek szerint a mindennapi életben mindazonáltal nehéz megvalósítani, hogy a tanárok folyamatosan azonnali visszajelzést adjanak a figyelemzavaros, hiperaktív gyerekeknek.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

A gyermekkori passzív dohányzás...

A dohányzó szülők számos egészségügyi kockázatnak teszik ki gyermekeiket. Többek között megnövelik annak veszélyét, hogy a gyermeknél élete...

A babakori ferde fejtartásról

Az egyik leggyakoribb csecsemőkori probléma, amikor a baba ferdén tartja a fejét. Mit érdemes erről tudni? Hogyan alakulhat ki? Milyen...

Őszintén az ételszínezékekről

Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatóak. Azonban vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől...

Hiperaktivitás - Izeg-mozog, nem...

A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a rossz gyermek szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek...

A gyermekkori agresszió és ami...

A gyermek erőszakos, agresszív viselkedését minden életkorban komolyan kell venni. Csak Magyarországon az elmúlt három évben több mint 15...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.