Érdemes beltéri légtisztító berendezést vásárolni? Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Manapság sokat lehet olvasni a beltéri légtisztítás fontosságáról. Mi a véleménye, érdemes légtisztító berendezést vásárolni a különböző pollenek kiszűrésére? A készülékek mellékhatásairól is hallani, valóban van ezeknek veszélye? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A jelenleg alkalmazott nemzetközi és nemzeti irányelvekben, ahol a légúti betegségek (allergiás asztma, allergiás rhinitis, COPD) kezelését tárgyalják, nem szerepelnek a beltéri légtisztítók.

Ennek valószinű az az oka, hogy nincs megfelelően dokumentált tapasztalat ezekenek a szerkentyűknek a hatásosságáról.

Sok hasonló készülék van, de orvosirodalmi szempontból hatékonyságukat még nem igazolták.

Ami igazolt, az a dohányzás mellőzése a belterekben, a megfelelő szellőzés és lehetőleg a villanyárammal üzemelő tűzhely.

Ha gázzal üzemelő kályha van, annak lehetőleg elszívó berendezése legyen. Mivel nem igazolt hatékonyságuk, de különböző mellékhatásuk ismert inkább el kéne tekinteni ennek használatától.

(WEBBeteg - Dr. Brugós László, pulmonológus)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Erre is érdemes figyelni az ünnepi...

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez gyakran választunk különböző illatokat, mint a fahéj és a vanília. Ezeket ételek, sütemények ízesítéséhez...

Pollenallergia - A magyarok harmadát...

A korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy most megjelent, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59...

A pollenek fogékonyabbá tehetnek a...

A virágpornak való kitettség érzékenyítheti, fogékonyabbá teheti az embert a COVID-19 kialakulására - derül ki egy március 9-én publikált...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.