12 pont

Blog: Égető kérdések gyomortájon - Szerző: kitchesangels
 A refluxos beteg 12 pontja

1.
 

2.
 

3.
 

4.
 

5.
 

6.
 

7.
 

8.

9.
 

10.
 

11.
 

12.

Figyeljük meg, milyen ételek és italok okoznak fokozott panaszokat, és iktassuk ki azokat étrendünkből!

Kerüljük el a nyelőcső és a gyomor közti izmot ellazító ételek fogyasztását. Ilyen a csokoládé, a mentol, a koffein, az alkohol és minden zsíros étel.

Szintén tartózkodjuk a sérült nyelőcsövet irritáló táplálékoktól, mint a paradicsom, a citrusfélék, a chili és a bors!

A gyomorégés elkerülése érdekében az étkezést követő 1-2 órában kerüljük mind a lefekvést, mind pedig az intenzív mozgást!

Emelje meg az ágy fejét 15-20 centiméterrel, így fekvő testhelyzetben is csökkentheti a sav visszaáramlásának valószínűségét!

Ne viseljünk szoros ruhát! Ha szoros nadrágba préseljük magunkat, azzal nyomást gyakorolhatunk a gyomorra, ezzel a gyomorsavat a nyelőcső felé kényszerítjük.

Inkább többször fogyasszunk kis mennyiségű ételt, kerüljük a gyomrot túlzottan megterhelő ételek nagy mennyiségű, egyszeri fogyasztását!

Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt!

Étkezések után fogyasszunk nem-mentolos rágógumit, ezzel serkentve a nyáltermelést! A nyál segíti az emésztést és a savas hatás semlegesítését is.

Túlsúly esetén étrendünket úgy állítsuk össze, hogy a mérsékelt ütemű súlyvesztésre törekedjünk! Ez szintén segíti a tünetek csökkenését.

Étkezések után fogyasszunk el egy pohár vizet, amely segít eltávolítani az esetlegesen a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, megelőzve a maró hatást.

Kerüljük a stresszt! Ha lehetőségünk van rá, naponta legalább egyszer tudatosan lazítsuk el magunkat 15-20 percre, relaxáljunk!