• MediQa
    ocem blogja

    Az új téma - Első rész

    Túl vagyunk a szorgalmi időszakon, de azért még friss az élmény, ezért, hogy témánál maradjunk, végre eszembe jutott, hogy akár írhatnék mondjuk a vércsoportokról, ha már egyszer ezt tanultam a hivatalos verzió szerint egész félévben.
    (Nem hivatalosan és csak úgy mellékesen zárójelben, azért tudjuk, hogy ez a valóság erős ferdítése lenne.)

    Azért sose jön rosszul egy-két plusz infó.
    Lehet, hogy ez lesz az 50 milliós kérdés Vágónál. Ha így lesz, akkor kérem a részem belőle.

    Szóval vércsoportok. Maradjunk az alapoknál. ABO és Rh +/- Ez tényleg az alap, ezen kívül, a tudomány mai állása szerint, további 29 vércsoport létezik.
     
    Egy kis genetika:
    Nem árt tisztában lenni ezzel a részével is, mert régebben használták apasági kérdések eldöntésénél. Megnézték az anyáét, a gyerekét, és a feltételezett apákét is. Bár nem minden esetben volt ez döntő bizonyíték. Pár sorral lentebb, majd megmondom miért.


    Tudjuk, vannak sejtek,sejtmag, krmoszómák, DNS, satöbbi.
    Na a testi kromoszómák úgymond kettős szálúak, mindekttőn van egy-egy allél, a vércsoportot kódoló génnel. (például nekem az egyik A, a másik 0)
    A szex /ivari kromoszómák azonban csak egyszálúak, így én a leendő gyerekemnek vagy az A-t vagy a 0-t adom majd ajándékba sok más jó tulajdonságommal együtt J
     
    Összefoglalom táblázatban, így talán érthetőbb lesz:
    Anyuka vízszintes,
    Apuka függöleges
    A
    B
    0
    A
    AA
    AB
    A0
    B
    AB
    BB
    B0
    0
    A0
    B0
    00

    Mivel az öröklődés kodomináns, vagyis, ha jelen van a gén az ki is fejeződik, semmi veszekedés, semmi per, semmi gyerektartás, ha van A is meg B is, akkor közös megegyezéssel AB-s lesz a vércsoport. Ha viszont az egyik allél 0-s, akkor jobb a békesség elven átengedi a fenotípust a másik allélnek, mondjuk A-nak, termeljen csak ellene antitestet a szervezet. 
    Tehát akkor:
    A vércsoportú lesz az, aki: AA vagy A0
    B vércsoportú, aki BB, vagy B0
    AB vércsoportú, aki AB
    0 vércsoportú, aki 00
    És itt jön az apasági kérdés. Látjuk, hogy ha apa B, anya A, akkor a gyerek egészen nyugodtan lehet A, B, AB vagy 0 vércsoportú is.
    Viszont ha anya A, apa A, de a gyerek B, na akkor ott valami nem stimmel!

    Jobban nem mennék bele ebbe a genetikai dologba, mert szerintem az olvasók felét már így is elvesztettem, de remélem idáig követhető, ha nem akkor várom a kérdéseket.
    Na azt nem tudom most miért lett ilyen a betűtípus, de mivel már ötödszörre írom be a dolgokat, ezzel most nem kívánok foglalkozni.
    És be is fejezem most, nehogy mégegyszer bele kelljen fognom, mert akkor itt valami véletlenül leesne a földre jó nagy erővel...

    Folyt. köv.   • Nyomtatás
   • Blog leírása

    Egy orvostanhallgató gondolatai erről arról
    Látogatás: 147249 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés