MediQa

ocem blogja

A BLOG LEÍRÁSA

Egy orvostanhallgató gondolatai erről arról

Látogatás: 158039 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Intestinalis metaplasia

Egy orvostanhallgató gondolatai erről arról

Most mondhatnám, hogy csemege, de egyrészt nem akarok nagyképűnek tűnni, másrészt ezt tanulom patologiából, legalábbis kellene, harmadrészt meg ne becsüljük alá a gugli hatalmát. (gyengébbek kedvéért gugli=google)

Szóval a metaplasia egy olyan folyamat, mely során a sejtek átalakulnak, nem a helyi szövetre jellemző formát öltenek.

Például gyomor biopszia esetén intestinális metaplasiában, mint ahogy a webbeteg orvosszakértője,  Dr. Plósz János is írta, a gyomor nyálkahártyájában megjelennek a vékonybélre jellemző struktúrájú sejtek (ami, azért beláthatjuk, hogy ott és akkor nem annyira helyénvaló).

De inkább idézném Plósz doktort:

"Gyomor biopszia esetén az intestinalis metaplasia azt jelenti, hogy a gyomor-nyálkahártyára jellemző sejtstruktúrát (nyáktermelő mellék-sejtek, pepszinogént termelő fő-sejtek és gyomorsavat elválasztó fedő-sejtek)  teljesen vagy részben vékonybélre jellemző sejtstruktúra váltja fel. Tulajdonképpen ez annak a jele, hogy a krónikus gyomorhurut és epés visszacsorgás miatt olyan környezet alakult ki a gyomor ezen részén, ami a nyálkahártya ilyen jellegű megváltozását okozza. Kétségtelen, hogy az intestinális metaplasia a gyomor-rák fokozott kockázatával jár, de ez még csak az első lépcsőfok a folyamatban."

 

Remélem a válasz kielégítő volt :)

Hozzászólások (2)