• MediQa
    ocem blogja

    Intestinalis metaplasia

    Most mondhatnám, hogy csemege, de egyrészt nem akarok nagyképűnek tűnni, másrészt ezt tanulom patologiából, legalábbis kellene, harmadrészt meg ne becsüljük alá a gugli hatalmát. (gyengébbek kedvéért gugli=google)

    Szóval a metaplasia egy olyan folyamat, mely során a sejtek átalakulnak, nem a helyi szövetre jellemző formát öltenek.

    Például gyomor biopszia esetén intestinális metaplasiában, mint ahogy a webbeteg orvosszakértője,  Dr. Plósz János is írta, a gyomor nyálkahártyájában megjelennek a vékonybélre jellemző struktúrájú sejtek (ami, azért beláthatjuk, hogy ott és akkor nem annyira helyénvaló).

    De inkább idézném Plósz doktort:

    "Gyomor biopszia esetén az intestinalis metaplasia azt jelenti, hogy a gyomor-nyálkahártyára jellemző sejtstruktúrát (nyáktermelő mellék-sejtek, pepszinogént termelő fő-sejtek és gyomorsavat elválasztó fedő-sejtek)  teljesen vagy részben vékonybélre jellemző sejtstruktúra váltja fel. Tulajdonképpen ez annak a jele, hogy a krónikus gyomorhurut és epés visszacsorgás miatt olyan környezet alakult ki a gyomor ezen részén, ami a nyálkahártya ilyen jellegű megváltozását okozza. Kétségtelen, hogy az intestinális metaplasia a gyomor-rák fokozott kockázatával jár, de ez még csak az első lépcsőfok a folyamatban."

     

    Remélem a válasz kielégítő volt :)


   • Blog leírása

    Egy orvostanhallgató gondolatai erről arról
    Látogatás: 155463 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés