Neuritis retrobulbaris

Blog: MediQa - Szerző: ocem

Magyarul látóideg gyulladás.

Először elmesélem a személyes tapasztalatokat. Vagyis a barátnőm személyes tapasztalatait.

Mondjuk ez igen egyszerű, mert gyakorlatilag egyik napról a másikra elment a látása a bal szemére. Ezután jött a túra az OTI-ból a Kenézybe, majd mit sem tudva hirtelen fel is vették az osztályra. Ami számunkra abból derült ki, hogy beküldték a betegfelvételre és utána a nővérek elmesélték, hogy nagyjából mi fog következni. A nővérek amúgy nagyon kedvesek voltak, sőt a kontrollon is nagy örömmel fogadták a barátnőmet (mint az ismeretlen betegségű lányt, aki izgalmat vitt az unalmas hétköznapokba, amik főleg glaucomas nénik ápolgatásával teltek.

Azért a barátnőm mégsem örült annyira az ott töltött egy hétnek, bár nagyon jól alkalmazkodott a körülményekhez. Többnyire kipihente magát a nagy orvosis rohanás közepette. Bár egy wellness szállodában kellemesebb lett volna az egy hét pihenés a vizsgálatok és a gyógyszer (steroid) mellékhatások nélkül. Merthogy ez ment egy hétig vizsgálgatták, kapott steroidot elég nagy adagban. Azért tudni kell, hogy ezek után senkinek nem kívánom, hogy ilyen terápiát kapjon. (Egy következő bejegyzésben erről is fogok írni.)

 

Egy szó mint száz kizártak egy csomó félelmetesebbnél félelmetesebb betegséget, mint agyi térfoglalás (értsd tumorok), a sclerosis multiplexet, ami egy autoimmun betegség és az idegeket támadja meg. Gyakran csak az egyik szemet érinti (ami látás károsodást okoz), de az esetek másik részében további idegeket is érinthet a test bármely részében, ami az adott ideg ellátási területének funkció kiesésével jár.

Tehát minden eredmény negatív lett, ami nagyon megnyugtató, vagyis ez azt jelenti, hogy a barátnőm egészséges, viszont nem lát a bal szemére.

 

No és akkor pár szót arról, hogy mitől alakulhat ki ez a betegség.

Mivel ez egy gyulladás, nagyon gyakran valamilyen fertőzést követ. Például Lyme-kór, macskakarmolási betegség, szifilisz, mumpsz vagy az arc és melléküregek gyulladása.

Vagy ismeretlen eredetű.

 

A tüneteket már leírtam fent.

 

A diagnózis leginkább kizárásos alapon zajlik. A térfoglalásra CT, a sclerosisra MRI,  szemészeti vizsgálatok, kontrasztanyaggal vagy anélkül, vérvétel, tenyésztés és így tovább?

 

A kezelés pedig steroid. (Erről majd egy következő bejegyzésben)

 

A prognózis nem rossz. Csak nem könnyű kivárni, hogy végre lásson már a kedves beteg.

Lényegében minden beszélgetésünk úgy kezdődik a barátnőmmel, hogy látsz már? És sajnos a válasz eddig mindig nem. De fő az optimizmus és a gyógyulásba vetett hit.

No meg a tanulás, mert egészségesen se könnyű az orvosi, hát még fél szemmel?

Bár a barátnőm még vissza sem tért az iskola padba a híre már megelőzte. Hőssé vált :)

A legnagyobb probléma az volt, hogy előre kell ülnie az előadáson. De lesz ez még így se. Reméljük nemsokára visszatérhet a hátsó sorba?