Amiket soha nem akartam tudni....

Blog: Blogtherapy - Szerző: ciryll

Nemrég olvasgattam ilyen kis érdekes, egészségüggyel kapcsolatos apróságokat, és bizony volt néhány olyan adat, amit azt hiszem jobb lett volna ha inkább sosem tudok meg.
Például hogy az első óvszert újrahasználhatónak gyártották. Ebbe mondjuk bele se gondolok.
Meg hogy egy átlagos felnőtt ember kb fél liternyit fingik naponta, ami nagyjából napi 14 fingásnak felel meg. Remélem, egyszer én is részese lehetek valami izgalmas kutatásnak és tudományos kísérletnek.
Aztán az érdekességek:
A krónikus alkoholizmus mellnagyobbodást eredményezhet. Persze csak megfelelő mennyiségű májkárosodás után. Valamit valamiért…
Menstruáció alatt a nők középső ujja kevésbé érzékeny. Hm. Én ugyanúgy edzésben tartom az enyémet akkor is. Talán még jobban :-)
Egy bélyeg megnyálazása egytized kalóriát használ fel. Új távlatok nyílhatnak az alternatív módszerekkel fogyókúrázók számára. És a postásoknak is.
Találtam aztán rendkívüli kutatási eredményeket, amelyeket valószínűleg nemcsak erőteljes gondolkodás, hanem nyilván körültekintő utánaolvasás is megelőzött.
Például: „Ha egy mérges kígyó megmarná, és nem részesülne azonnali orvosi ellátásban, akkor is maradna 50% esélye a túlélésre.“
Hát igen… vagy meghalnék, vagy nem, ugye…
A kedvencem viszont a következő hátborzongató történet, számokkal ismét, hiszen azok hatásosabbak és tudományosabbak, mint az egyszerű betűk:
3: az a szám, ahány lépésnyire (angolszász irodalom, bocsi) röppennek a baktériumok köhögéskor, vagy tüsszentéskor.
20, csak erős gyomrúaknak: ennyi lépésre röpülnek a kakibaktériumok a vécé lehúzása után.
25: ennyi darab baktérium ül a vécédeszka egyetlen négyzetcentijén.
5000: nagyjából ennyi baktérium és egyéb kis kórokozó található egy átlagos irodai telefonon per négyzetcenti.
Akkor most mi legyen? Rohanjak elzárni a fogkefémet, vagy szigorúan óvakodjak a telefon nyalogatásától? Még jó, hogy a szánkban közel hatmilliárd baktérium van, így aztán lehet, hogy észre se venném a különbséget...
Egyik kedvencem, Mark Twain alább azt mondja: 
Be careful about reading health books. You may die of a misprint. (Csak óvatosan az egészségügyi könyvekkel, még meghalhatsz egy nyomdahiba miatt.)