Az elválasztási szervek betegségei - Élősködők

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az élősködők olyan szervezetek, amelyek más élőlények rovására él­nek, azoknak a nedveiből szívják maguknak a táplálékot. Növényeken élős­ködik például a fagyögy, amely a fák ágaiba ereszti be gyökérkéit. Az ember élősködői közé tartoznak az úgynevezett külső élősködők, ilyenek: a bolha poloska, tetű stb., és a belső élősködők, ide sorolják a különféle férgeket. Tulajdonképpen ide tartoznának a szemmel nem látható kicsinységü hasadó gombák, a bak­tériumok is, ezeket azonban, mert a betegségek létrehozá­sában különösen fontos szerepük van, a fertőző betegsé­geknél tárgyaljuk. Rühatkáról a tüdőbetegségeknél van szó.

   A külső élősködők csak annyiban szerepelnek köz­vetlenül betegségokozóul, ha nagyon elszaporodnak, pél­dául a tetvek, és csípésük viszkető helyét az illető elka­parja, miáltal különféle bőrgyulladások   jöhetnek  létre. Ezeknek inkább mint betegségterjesztőknek van fontos­ságuk, ma már tudjuk, hogy különböző betegségokozó csirákat oltanak át állatról emberre, vagy egyik emberről a másikra a külső élősködők. A pestis terjesztésében a bolhának van szerepe, a kiütéses tífuszt a tetvek terjesz­tik, a váltólázat a szúnyogok, és valószínű, hogy a tudo­mány fejlődésével még több  betegségről  fog  kiderülni, hogy külső élősködők oltják a fertőző anyagot csipésükkel egyenesen a véráramba. Éppen ezért az egészségtan fontos fejezete a külső élősködők ellen való küzdelem, a tisztaság, a lakás gondos takarítása, s mivel nagyvárosi lakásban a poloska behurcolását alig-alig lehet meggátolni, fontos közegész­ségügyi szerepe van a féregirtásnak is.

   A belső élősködők közvetlenül betegséget okoznak azáltal, hogy az ember szervezetében megtelepednek. A legáltalánosabban ismert a bélben élősködő galandféreg, vagy pántlikagiliszta, ami különösen gyermekeknél fordul elő. A galandféregnek körülbelül kölesszemnagyságu feje van, amely a vékony­bél nyálkahártyájába kapaszkodik és onnan szívja táplálékát. A fej szabad végén mint egy-egy bimbó keletkeznek egyes lapos tagok, úgyhogy a galand­féreg lassankint több méter hosszú, lapos szalag alakját veszi fel, amely szalag a fejtől kezdve folyton nagyobbodó izekből áll, amelyek egészen kifejlett ál­lapotban körülbelül egy cm. szélesek. A legvégső izek időnkint leválnak és a belsejükben felhalmozódott számos petével együtt a bélsárral eltávoznak. A kiszabaduló peték a trágyával a mezőre vagy vizekbe jutnak és ott a füvel szarvasmarha, disznó stb., a vízzel pedig a halak belsejébe kerülnek. Ezek­ben a pete kis hólyagocskákká fejlődik, (borsókét) és ha ezek az illető állat húsával az ember belébe jutnak, ismét galandféreggé fejlődnek ki.

   A galandféreggel való fertőzés tehát csakis hus utján történhetik. Cél­szerű a hust általában csak jól megsütött vagy megfőzött állapotban fogyasz­tani, mert a nyers, vagy félig nyers (angolos) húsokkal kerülhetnek a szer­vezetbe a bélférgek.

   A bélférgek gyakran még gyermekeknél sem okoznak jelentékenyebb tüneteket, néha fájdalmakat a hasban, nyálfolyást, émelygést, vagy hirtelen farkasétvágyat. Biztos diagnózist csak akkor lehet csinálni, ha az ürülékben megtaláljuk az egyes izeket. A galandféreg elhajtására használják a tökmagot, de legbiztosabb szer egy páfránygyökér-kivonat, amelyet az or­vosnak kell megfelelő mennyiségben előírnia. A kúrát óvatosan, az orvos rendeletét pontosan betartva kell végrehajtani. Fontos, hogy a páfrány­kivonat bevétele után ne adjunk ricinusolajat hashajtónak, mert ez a ki­vonat mérgező hatását a szervezetre nagyon elősegíti. A kura akkor hatásos, ha a galandféreg feje is eltávozik, éppen ezért az ürüléket el kell tenni, hogy az orvos megvizsgálhassa.

   A bélben tartózkodó férgek közül meg kell még emliteni az úgynevezett orsóférget is, amelyek gyakran szintén nagy tömegben találhatók a bél­csatornában. Némileg hasonlítanak a földi gilisztához, arasznyi hosszúságra is megnőnek. A férgek petéi a bélsárral eltávoz­nak, és a petékből kikelt embriók, különösen gyermekeknél, akik piszkos helyeken mászkálnak és kezeiket nem tartják tisztán, ismét a szájba és igy a bélcsatornába kerülhetnek. A férgek a tápláló nedvből élnek és igy erősen zavarhatják a közérzetet. Az orsóférgek elsősorban gyermekeknél fordulnak elő; a gyermekek sápadtak, emésztési zavarokról panaszkod­nak, néha görcsök állanak be. Biztos diagnózist itt is csak az ürülékkel távozó férgek alapján lehet csinálni.

   A fertőzés elkerülésére legegyszerűbb mód a tisztaság, a gyermekek kezeit gyakran mosni és leszoktatni őket arról, kezükkel a szájba nyúlkáljanak. A férgek elhajtására a Santonin nevü gyógyszer használatos, különböző hashajtószerekkel, kombinálva, de jóhatásu a fokhagymafőzet tejjel, vagy lan­gyos beöntés fokhagymafőzettel. Ez a legjobb gyógyszer az ugyanebbe a csoportba tartozó fonálférgek ellen is, amelyek cérnavékonyságu, kö­rülbelül egy centiméter hosszú fehér férgek, amelyek sokszor ezerszámra találhatók a vastagbélben. Rendesen éjjel mozognak, heves viszketési ingert okoznak és nagyon zavarják az éjjeli nyugalmat. Leánykáknál a hüvelybe is vándorolhatnak és ott is heves viszketést váltanak ki. Gyógy­kezelés, mint már emiitettük, fokhagymafőzettel való beöntéssel (egy liter tej­ben három fokhagymát szétfőzni és körülbelül felére befőzni és átszűrni). A beöntés után szenna-teát lehet adni hashajtónak.

   Legveszedelmesebb élősködők, amelyek szerencsére ritkán fordulnak elő az embernél azok, amelyek az úgynevezett trichinózist okoz­zák. Ezek a kis férgek a háziállatok közül csak a disznó húsában élnek és ha kellőleg meg nem főzött vagy sütött hússal élő állapotban jut­nak az ember gyomrába, a bél falán keresztül elvándorolnak az izmokba, gyulladást, fájdalmakat okoznak. A betegség gyakran végződik halállal. A kezelés az orvos feladatai közé tartozik és bár a husvizsgálat ma már nagyon csökkentette a fertőzés lehetőségét, mégis célszerűbb disznóhúst csak jól átsütött vagy főzött állapotban fogyasztani."

(Az egészség enciklopédiája – Dr Géber János egy. ny. rk. tanár)

Ezek is érdekelhetik Önt!

Rovarok és élősködők okozta bőrbetegségek.>>

A Magyarországon előforduló féregfertőzések: Tünetek és veszélyek.>>

Élősködők: ostorférgesség.>>

Galandféreg, galandférgesség.>>

A leishmaniasis és tünetei - A mediterrán térségbe utazóknak.>>

Pneumocystis carinii.>>