A nemibetegségek - A szifilisz

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A harmadik, mondhatni legsúlyosabb betegség a szifilisz, mely alatto­mosan, hosszú évekre terjedőlég végzi romboló munkáját azon, akit meg­támad. De romboló munkájában nem elégszik meg ezzel, becipelve a családba magtalanság, számtalan félbeszakadt terhesség, koraszülés, halvaszülött, életképtelen újszülött, mely az élet első támadására elpusztul, lesz következménye és az apákon elkezdett romboló munkáját folytatja az utódokon is, mert ha egy-egy ily gyermek életben marad is, az elfajulás jelei fognak rajta mutatkozni.

   A szifilisz elleni védekezést különösen két körülmény nehezíti meg. Először a betegség természete hosszú évekre elnyúlik, a korai időszakban alig okoz kellemetlenséget, fájdalmat, tünetei sokszor csak rövid ideig álla­nak fenn, aztán önmaguktól is elmúlhatnak, vagy csekély kezelésre eltűn­nek, hogy aztán hosszú, esetleg évekre terjedő időre tünetmentesség álljon be, úgyhogy a betegnek hihetetlennek tűnik fel ezen időben, hogy ő beteg, hogy betegsége nemcsak önmagára, de a közre is veszélyes.

   A betegség keze­lése a végleges gyógyulás eléréséig évekig tart és a legtöbb betegnek érthe­tetlen, hogy dacára annak, hogy nem érzi magát betegnek, kezeltesse magát. Mig nem egy beteg akkor, mikor az orvos fölfedi előtte, hogy mi a baja, kétségbeesik, nem egy az öngyilkosság gondolatával foglalkozik, később beletörődve bajába, mely nem okoz neki nagyobb kellemetlenséget, közömbössé lesz, könnyelműen veszi betegségét és túlzottnak tartja mind­azon veszélyeket, melyeket az orvos betegségének nem rendszeres kezelése esetében eléje fest. Mindehhez járul még, hogy az évekre terjedő kezelés a betegnek több fájdalommal, alkalmatlansággal szokott járni, mint beteg­sége, hogy a kezeltetése sokszor idő-, munkaveszteséggel jár, máskor meg foglalkozásánál fogva majdnem lehetetlen.

   A másik körülmény, amely nagyban megnehezíti a betegség elleni küz­delmet, az, hogy a szifilisz még ma is «titkos betegség», melyről épugy, mint minden olyanról, mely a nemi élettel van összefüggésben, a nyilvános­ság előtt nem igen lehet beszélni, holott addig, mig a veszély tudata, mely szifilisszel az emberiséget fenyegeti, nem megy át a köztudatba, mig a betegség elleni küzdelem nem ver gyökeret széles társadalmi rétegekben, addig a küzdelem annyira meg lesz nehezítve, hogy nem is lehet eredményes."

(Az egészség enciklopédiája – Dr Géber János egy. ny. rk. tanár)

Ezek is érdekelhetik Önt:

A szifilisz - Tünetek és kezelés>>

Szifilisz: évente 12 millió embert fertőz meg>>

A szégyenlősség szexuális mellékhatásai>>