Szifilisz: évente 12 millió embert fertőz meg

Szerző: MTI

Óránként születik szifiliszes csecsemő Kínában, jóllehet ez a könnyen kezelhető nemi betegség fél évszázaddal korábban csaknem teljesen eltűnt az ázsiai országból.

A New England Journal of Medicine című szakfolyóirat szerint, a szifiliszt a prostituáltak, illetve a homoszexuális és biszexuális - többségében családos - férfiak terjesztik, miután a gazdasági fellendüléssel az otthonaiktól távol kerülő üzletembereknek és vándormunkásoknak is, egyre több lehetőségük van arra, hogy szexuális szolgáltatásokért fizessenek.

Fontos tudni!
Nagyon fontos annak ismerete, hogy a nemi úton terjedő betegségek egy része tünet-és panaszmentes, ezért ezek a betegek tudtukon kívül fertőzőek, a betegség terjesztésében fontos szerepük van.
Bővebben a nemi úton terjedő betegségekről >>

"Az 1950-60-as években a szifilisz és más szexuális úton tejredő betegségek is rendkívül ritkának számítottak. Az új fertőzések hirtelen és növekvő ütemben jelentek meg" - mondta Joseph Tucker, a tanulmány vezető kutatója, az Észak-Kalifornia Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája.

Más nemi úton terjedő betegségekkel ellentétben, mint amilyen például a klamídia vagy a gonorrea (tripper), a szifilisz a központi idegrendszer, a szív és érrendszer, illetve más szövetek károsításával súlyos esetben akár halált is okozhat.

A betegséget olcsó penicillin injekcióval lehet gyógyítani, azonban a fertőzöttek jelentős részénél nem jelentkeznek látható tünetek, ezért a kórokozó észrevétlen marad. A várandós anyáknál 2003-2008 között, a kötelező szűrővizsgálatok hiányában 7-ről 57-re emelkedett a 100 ezer szülésre eső szifilisz fertőzések száma - mutatott rá a kutató, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokban is felütötte újra a fejét az egy évtizeddel ezelőtt szinte teljesen felszámolt betegség.

Az amerikai járványügyi és betegség-megelőzési hatóság (CDC) szerint, a 14 éves csökkenés után ismét növekedés tapasztalható. 2005-től 2008-ig nyolcról tízre emelkedett, a 100 ezer élveszülésre eső szifiliszes csecsemők száma.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai arról tanúskodnak, hogy a világon évente mintegy 12 millió ember fertőződik meg szifilisszel. A betegség csaknem kétmillió terhességet érint, ezek egynegyedénél spontán vetélés vagy halvaszületés következik be. Az élve született babák egynegyede alacsony súllyal jön a világra, és így jobban ki vannak téve azoknak a fertőzéseknek is, amelyek életük legkritikusabbnak tekintett első néhány hetében halálukat okozhatják.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dr. Szanyi Andrea: gyermekeimnek is...

December végén megérkezett hazánkba az első adag vakcinaszállítmány. Az Európában elsőként engedélyezett Pfizer/BioNTech oltóanyaggal...

A szifilisz - Tünetek és kezelés

A szifilisz (luesz, vérbaj) a régóta ismert nemi betegségek egyik klasszikus példája. Kórokozója a Treponema pallidum, amely szexuális úton terjed...

Hogy terjed a szifilisz? - Az orvos...

Olvastam, hogy a szifilisz a bőrön több helyen is kiütéseket, berepedést is okozhat, ami nagyon fertőző. Hogyan terjed a betegség? - Válogatás a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.