A tüdő betegségei - 2. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

"A tüdőnek igen gyakori betegsége, de általában a betegségek között is a leggyakoribb az úgynevezett bronchialis katarus, a légcső finom elágazásainak a hurutja. Az akut hurut minden életkorban felléphet, leggyakoribb mégis kis gyermekeknél, akiknél az ilyen hurut aránylag veszedelmesebb betegség, mint felnőtteknél. Az okok között nagyon gyakran emlegetik a meghűlést, a test hirtelen lehűlését, erős felmelegedés, izzadás után. A bőr véredényei ilyenkor hirtelen összehúzódnak, a vér a belső részekbe szorul, itt vérbőség keletkezik, ami ugylátszik sok esetben elegendő, hogy heves hurutokat idézzen elő.

Emellett még számításba kell venni azt is, hogy a szájban, a torokban, sőt a légutak felső részén is sokféle baktérium tanyázik, amelyek rendes körülmények között semmi bajt sem okoznak, mert az egészséges nyálkahártyán nem tudnak áthatolni és a nyálkahártyák váladéka a baktériumokat ártalmatlanná teszi. Ha azonban a nyálkahártyák ellenállóképessége csökkent, mint például az említett meghűlés esetében, vagy erősen poros levegő vagy mérges gázok belélegzése után, akkor ezek a fertőző baktériumok elszaporodnak és többé-kevésbé súlyos betegségeket okozhatnak. Gyakran csatlakoznak az ilyen bronchiális hurutok légcsőhuruthoz is.

Általános fertőzőbetegségek kapcsán is felléphetnek bronchiális hurutok, igy például influenzánál, amelynek főtünete éppen a légutak hurutjában áll. Szamárköhögésnél is gyakran terjed a hurut a légcsövecskékre, csaknem csatlakozik a vörhenyhez. A betegség tünetei között az első helyet a köhögés foglalja el; eleinte száraz, vagyis alig van váladék, később a váladék szaporodik és evvel a köhögés könnyebbé is válik. A láz gyakori és különösen gyermekeknél magas. A betegek általános rosszullétről, fejfájásról, étvágytalanságról panaszkodnak. A hurut átterjedhet a tüdőszövetre és tüdőgyulladással komplikálódhatik, ami különösen kisgyermekeknél veszedelmes.

A kezelés körül a beteg és környezete nagymértékben támogathatja az orvost, ha nem veszik könnyedén az ilyen hurutokat és nem engedik, hogy esetleg egy könnyű huruttal a gyermek iskolába járjon, vagy a felnőtt rendes munkáját végezze, mert ezzel legalább is meghosszabbíthatják a betegséget, ha nagyobb baj nem származik belőle. Akinek láza van, természetesen ágyban kell maradnia, de még láztalan esetekben is legalább néhány napon át a szobát kell őrizni, mig a leghevesebb tünetek elmultak, de azután is kerülni kell még a rosszlevegőjü, füstös helyiségekben való tartózkodást mindaddig, mig a hurut utolsó jelenségei is el nem multak.

A hurut ellen, különösen a betegség kezdetén, elsősorban erős izzasztással lehet küzdeni, vagy házi gőzfürdővel, vagy pedig az ágyban melegen betakarózva forró teákkal (például hársfavirág-tea). Az izzadás megszűnte után a nedves ágyneműt azonnal szárazzal kell felcserélni. Nagyon jó hatásúak a nedves pakolások a mellkasra.

A váladék eltávolítását az orvos különböző köptetőkkel szokta elősegíteni, esetleg a kínzó köhögési ingert kodeinnel vagy más szerrel csillapitani. Jó hatású száraz köhögésnél vízgőzök vagy sós vízpára belehelése.

A krónikus bronchiális hurut vagy az akutból keletkezik, ha nem fordítunk kellő gondot annak kigyógyitására, vagy pedig a foglalkozás következtében az akut katarusból kigyógyult ember kénytelen állandóan poros levegőjű műhelyekben, gyárakban, bányákban tartózkodni. Különösen gyakori ez az eset a szénbányászoknál, kőfaragóknál, dohánygyári és szövőgyári munkásoknál stb."

(Az egészség enciklopédiája – dr. Józsa Jenő v. kórházi főorvos)

Ezek is érdekelhetik Önt:

A köhögés lehetséges okai és kezelése

Köhögés - Miért vegye komolyan az enyhe tünetet is?

A köhögés és köhögéscsillapítás

A szamárköhögés (pertussis)

Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?