A gége és légcső betegségei

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "Az orron vagy szájon át beszívott levegő a gégén és a légcsövön át jut a tüdőbe és így ezek ki vannak téve mindannak az ártalomnak, amit a levegő magával hozhat. Azonkívül a gégében történik a hangképzés és a gégebetegségek egy része kétségtelenül a beszéd- vagy énekközben történt tul-erőltetésre vezethető vissza.

   A rossz levegő, por és füst állandó belégzése a gégét és a gégecsövet izgatja, s ezért van az, hogy pincérek, akik állandóan dohányfüstben élnek, szénbányászok, akik szénport, utcaseprők, akik az utca porát stb. szívják be, gyakrabban szenvednek légcsőhurutban, mint a szabad levegőn élő emberek. Hasonló hatásúak mindazok az okok, amelyek általában a meghűlést idézik elő: hirtelen időváltozás, egészségtelen klima, amelyek hatását elsősorban a légutak érzik meg. Az orr és torok betegségei is gyakran terjednek át a gégére és a légcsőre és a test általános anyagcsere-zavarai is jelentkezhetnek különböző légcsőbetegségekben. Férfiaknál általában gyakrabban találjuk, mert ők jobban ki vannak téve a foglalkozásbeli ártalmaknak.

   A gége és légcső betegségeinél gyakran alig jelentkeznek tünetek, ugy-hogy csak gondos orvosi vizsgálat tudja a betegséget megállapítani, máskor azonban a különböző tünetek korán felhivják a betegek figyelmét. Ilyen különösen a könnyű elfáradás beszédközben: a hang érdessé, rekedtté lesz, mert a hangszalagok gyulladtak, megvastagodtak, vagy lepedékkel vannak borítva és így nem tudják a szokott tiszta hangot létrehozni.

   Igen kellemetlen tünetek a lélegzés zavarai, egyrészt azért, mert a hangszalagok görcse vagy bénulása következtében nincs elegendő rés a hangszalagok között, amelyen a belélegzett levegő a tüdőbe jusson, de másrészt megszűkülhet a légcső is, különösen gyermekeknél, ha a légcső nyálkahártyájának az izzadmánya, például diftériánál, eltömi a légcsövet. A golyva is okozhat légzési zavarokat azáltal, hogy összenyomja a légcsövet.

   A gége- és légcsőbetegségek egyik leggyakoribb tünete a köhögés, amelyet a nyálkahártya izgatása vált ki. Maró gőzök, por, füst keltenek ilyen köhögési ingert, úgyszintén a meggyült nyálkatömegek stb. A köhögés célja, hogy a hirtelen, heves légárammal a légcsőből az idegen testeket, port nyálkát, stb. eltávolitsa.

   A gége és a légcső megbetegedései között leggyakoribbak a hurutok, amelyek, ugy mint általában a nyálkahártya hurutjai, vérbőséggel, duzzadással és fokozott nyálka-elválasztással járnak. Az akut hurutok egy-két hét alatt gyógyulnak, miközben a tünetek: rekedtség, köhögés, gyakran sok, máskor kevés köpet lassankint visszafejlődnek. Ezek a hurutok gyakran csatlakoznak a náthához. Ha az ilyen akut gége- és légcsőhurutokat elhanyagoljuk, hosszan elhúzódó krónikus hurutba mennek át. Ilyenkor a kezdeti hevesebb tünetek lassankint visszafejlődnek, csak tartós rekedtség és köhögés marad vissza.

   A gége- és légcsőhurut elkerülésére elsősorban az előidéző okok távoltartására kell törekedni. Nem szabad a gégét túlerőltetni, illetve megerőltetés után megfelelő nyugalmat kell a gégének biztositani. Kerülni kell az ártalmas port, füstöt, gőzöket, ahol pedig ezt a foglalkozás nem engedi meg, ott megfelelő respirátorokat kell az orr és száj elé alkalmazni, amelyek a káros anyagokat visszatartják. Óvakodni kell a test hirtelen lehűtésétől, de viszont hozzá kell szoktatni a testet ahhoz, hogy minden időjárás változására ne reagáljon azonnal meghűléssel; meg kell edzeni azzal is, hogy a nyakat reggel és este hideg vizzel mossuk és kerüljük a sálak vagy a nyakat beburkoló gyapju-nyakvédők alkalmazását.

   A kezelésnél az orvos részben közvetlenül juttat gyógyszereket a gégébe ecseteléssel vagy porbefuvással, azonkivül pedig meleg vagy hideg száraz vagy nedves borogatások alkalmazásával igyekszik a gége vérellátását szabályozni. Akut hurutnál a legcélszerűbb egy úgynevezett Prieznitz-borogatást alkalmazni, amely abból áll, hogy a nyakra hideg vizbe mártott és kicsavart kendőt, például nagyobb zsebkendőt összehajtva helyezünk, azt vizhatlan réteggel, például Billroth-batiszttal borítjuk és száraz kendővel átkötjük. Ez a kötés 6-12 óráig marad egyfolytában a nyakon.

   A gyógyszerek bejuttatására gyakori eszköz az inhaláció alkalmazása is. Az inhaláció abból áll, hogy külön készülékkel elporlasztott folyadékot lélegeztetünk be a beteggel. Krónikus hurutok esetén sokszor már maga a vízgőz belehelése is nagy megkönnyebbedést okoz, azonkivül különböző illanó anyagok, például terpentinolaj, mentol gőzének belélegzése is.

   A gége súlyosabb megbetegedései közé tartozik a gégetuberkulózis. Súlyos tüneteket okozhat a gégében a szifilisz is, duzzadást, fekélyeket, amelyeket csak szakember tud a tuberkulotikus elváltozásoktól megkülönböztetni. Ezeknek a kezelésénél az általános megbetegedést kell gyógyítani.

   A gégerák, amely oly félelmesen hangzó diagnózis, különösen kezdeti szakában kétségtelenül gyógyítható, annyival inkább, mert a hangszalagokon fellépő rák rendszerint igen lassan fejlődik. Ennek a kezelésére eddig csak a sebészi módszerek alkalmasak, a rákos csomókat minél korábban el kell távolítani."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Ezek is érdekelhetik Önt:

A rekedtség okai és kezelése.

A köhögés és köhögéscsillapítás.

Mit tegyünk, ha elment a hangunk?

A hangszalagbénulás tünetei, okai és kezelése.

A fej és a nyak daganatai - okok és tünetek.