A gyomor falain beálló változások

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A gyomor falain beálló változások közül legfontosabb a gyomor nyálkahártyájának akut vagy krónikus gyulladása. Akut gyomorhurutot okozhatnak nehezen emészthető erősen fűszerezett ételek, szeszesitalok nagy mennyisége, romlott ételek, s általában mindaz, ami köztudomás szerint is gyomorrontásra vezet. Lényegében ez az állapot a gyomor nyálkahártyájának gyulladásából, hurutjából áll. Tünetei émelygés, általános rosszullét, hányás, gyakran hasmenéssel komplikálva. Az ilyen akut gyomorhurut rendszerint gyorsan gyógyul a megfelelő diétás kezelés mellett, aminek a főszempontja, minden tápláléktól való teljes tartózkodás, időt hagyni a gyomornak, ha már hányással eltávolitotta magából a gyulladást okozó tartalmat, hogy nyugodtan meggyógyuljon. Egy-két napi koplalás rendszerint gyökeresen segit.

   A krónikus gyomorhurut visszamaradhat, ha az akut gyomorhurut többször ismétlődik, vagy pedig, hogyha az akut gyomorhurutot előidéző szeszesitalokat kisebb mennyiségben ugyan, de állandóan fogyasztják. Ugyancsak ilyen krónikus gyomorhurutot idézhet elő a túlzott dohányzás is. A krónikus hurut tünetei nem olyan hevesek, de annál makacsabbak.

   A gyomorfekély rendszerint kerek hiányosság a gyomor nyálkahártyáján. Különböző nagyságú lehet, mindjobban és jobban a mélybe hatol, ugy, hogy a gyomorfal egészen átfuródhatik. A fekély gyomorvérzéseket okozhat, súlyos esetben elvérzés következhetik be, ez azonban nagyon ritka. A gyomorfekély leggyakoribb a húszas és harmincas években, gyakori tünete a heves fájdalom, bizonyos idővel az étkezés után, amely a hát felé sugárzik ki. A gyomorfekély megfelelő kezelés mellett teljesen gyógyulhat, de gyógyulás után is maradhatnak vissza a hegképződés következtében kisebb-nagyobb kellemetlenségek, összenövések, amelyek a gyomor mozgását akadályozzák. A gyomorfekélyek okaival még kevéssé vannak az orvosok tisztában, a többi közt a gyomor vérkeringési zavaraira vezetik vissza, ami ugylátszik különösen vérszegény nőknél áll be legkönnyebben.

   A gyomorban előforduló daganatok között leggyakoribb a gyomorrák, amely rendszerint idősebb korban lép fel. Okát még egyáltalában nem ismerik, tünetei az összes gyomortünetek lehetnek, amit emlitettünk, fájdalmak, hányás, hirtelen lesoványodás és igy tovább. Gyógykezelése eddig nem sok eredményt mutathat fel, ha korán sikerül felismerni, műtéti beavatkozásokkal szokták megkísérelni eltávolítását, vagy legalább is a kinos tünetek enyhítését. Rákra is kell gyanakodni, ha idősebb korú, addig egészséges egyén étvágytalankodni, soványodni, sápadni kezd, húsételtől különösképen undorodik.

   Fontos szerepet játszanak az úgynevezett ideges gyomorbajok, vagyis az olyan gyomorbetegségek, amelyeknél a gyomor elváltozásait kimutatni nem tudjuk, ugy, hogy ezeknek létrejöttét, az idegek beteges működésének tudjuk be. Tünetei lehetnek a legváltozatosabbak, mindazok a tünetek, amelyeket általában a legkülönbözőbb gyomorbetegségeknél észlelünk. Az ilyen ideges gyomorbajoknak éppen az a jellemzője, hogy a tünetek hirtelen, váratlanul, nagy változatossággal, a táplálkozástól teljesen függetlenül lépnek fel, de annál inkább kimutathatók ideges befolyások, különösen izgalmak hatása a tünetek keletkezésére. Gyakori például az éhség érzésének fokozódása egészen heves fájdalmakig, ami minden ok nélkül, pld. étkezés után is felléphet. De más esetekben csökkenhet az éhségérzés egész a teljes étvágytalanságig, vagy pedig beteges vágyakozás áll be emészthetetlen anyagok után, jelentkezhetnek ideges gyomorgörcsök, ideges hányás, mindez természetesen kapcsolatban egyéb ideges tünetekkel.

   Az ideges gyomortüneteket éppen arról ismerhetjük fel, hogy egyrészt a gyomorban nincsenek elváltozások, másrészt ellenben a legkülönbözőbb ideges tünetek jelentkeznek. Ezeknek a gyógyitása természetesen csak az oknak, az idegességnek a gyógyításában állhat és éppen ezért nem is tartozik tulajdonképpen a gyomorbetegségek fejezetébe."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Olvasson a témáról a WEBBetegen:

A gyomorhurut tünetei és kezelése>>

A gyomorfekély tünetei és okai>>

Hogyan kezelhető a gyomorfekély?

A gyomorrák - Figyelmeztető jelek és rizikófaktorok>>

Rákkezelés - alternatív gyógymódok, vagy hagyományos terápia?>>