Tejfogak

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A csecsemőnél legelőször az alsó metszőfogak bújnak ki, féléves korban, majd egyéves korban a felső metszőfogak. A fogzás két és fél év alatt fejeződik be, ekkorra már kibújik a husz tejfog. A fogak áttörésével esetleg lehetnek kapcsolatban apróbb zavarok, a gyermek esetleg nyűgös, de az úgynevezett fogzási betegségek, hasmenés stb., a fogzással kapcsolatban nincsenek, hanem emésztési zavarok, amelyeknek a fogak áttörésével semmiféle kapcsolatuk nincs.

   A fogak gondozását az első év befejezte után már el lehet kezdeni, kicsiny, puha fogkefével lehet a fogakat megtakarítani, természetesen fogporok és szájvizek mellőzésével. Kétéves kor befejezte után a gyermekek már maguk keféljék a fogaikat, és pedig főként este. Nagyon fontos, hogy a gyermekeket már ebben a fiatal korban rászoktassuk a mindennapi esti fogkefélésre, mert a fogbetegségeknek legnagyobbrészt az az oka, hogy a fogak közé szorult ételmaradékok az éj folyamán, amikor sem a nyelv el nem távolitja azokat, sem a nyál ki nem mossa, savanyu erjedésbe mennek át és megtámadják a fogzománcot. A zománc először csak érdes lesz, az érdes helyre annál könnyebben tapad az ételmaradék, a romlás tovább halad a zománcon át a fog belsejébe. A beteg fog előbb-utóbb teljesen tönkre megy, ezáltal a rágás szenved, de azonkivül a fog nyitott gyökércsatornáin át a legkülönbözőbb infekció hatolhat be a szervezetbe.

Nagyon helytelen felfogás az, hogy a tejfogakat nem kell kezelni, nem kell megtömni, mert hiszen úgyis kihullanak. Éppen ellenkezőleg, a legnagyobb mértékben fontos, hogy a tejfogak gyógyitása és tömése megtörténjék, és pedig mielőtt még a fog elkezd fájni. Ezáltal hozzászoktatjuk már a gyermeket, hogy a fogakat időnként meg kell vizsgálni és rendbehozni, és ha ez a vizsgálat és kezelés idejekorán történik, mielőtt még fájdalmat okoz, akkor nem marad meg a gyermekben későbbi időre olyan      
rémült  emlékezés a  fogorvosra, aki az elhanyagolt fájdalmas,    gyulladt, dagadt fogat kénytelen volt erőszak alkalmazásával is kihúzni.  Az ilyen emlékek azután sokszor még felnőtt korukban is visszatartják az illetőket attól, hogy idejekorán fogorvost keressenek fel."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)

Mit kell tudni a tejfogakról?>>

A maradó fogak egészsége a tejfogaknál kezdődik>>

Fogbalesetek - nem gyerekjáték!>>

Mi árthat a gyerek fogainak?>>

A leggyakoribb fogápolási tévhitek>>