• Évszázados tanácsok
    WEBBeteg blogja

    Szépségápolás - A női test 2. rész

       "A női láb akkor szép, ha keskeny és szépen boltozott. Ne legyen nagyon hosszú, de ne legyen túlságosan rövid és széles se. A cipőnél nem az a fontos, hogy megfeleljen a mindenkori divat szeszélyeinek, hanem az, hogy a láb alakjához alkalmazkodjék. A szük cipőtől a lábujjak elferdülnek és a láb tele lesz bőrkeményedéssel és tyúkszemmel. Legjobb a fűzős-cipő. A túlságosan kivágott cipőben a láb nem áll elég szilárdan. A nagyon magas sarok megnehezíti a járást.
    A célszerűtlen cipő nyomja a bőrt és kérgesedést okoz. Ilyen kérgesedés nemcsak a szük cipőtől keletkezhetik, hanem a nagyon bő cipőtől is, mert ebben a láb hol előre, hol meg hátrafelé csúszik. A tyúkszem lényegében nem más, mint kérgesedés. Az a legjobb ellenszere, ha megfelelő cipőt hordunk. A tyúkszem leggyakrabban az ujjakon és a bütykökön van, de lehet az ujjak között, sőt néha a talpon is. Megszüntetése céljából a háziszereknek egész sokasága van használatban. A fájdalomnak, melyet okoz, némi megcsökkentésére alkalmasnak bizonyultak a bőrből, vattából vagy kaucsukból való tyukszemgyürük. Leggyakrabban késsel távolítjuk el. ami ellen kifogást nem is igen lehetne emelni, ha a kiirtás a sebészet tisztasági szabályainak figyelembevételével történnék. Cukorbetegeknél nem ajánlatos a sebészeti eljárás, mert az esetleges sérülés súlyos következményekkel járhatna. Legkevésbé veszélyes a salicylsavas kollodiummal való kezelés. Egy rész salicylsavhoz tíz rész kollodium flexile-t kell venni. Ezt az oldatot reggel és este rá kell ecsetelni a tyúkszemre és környékére mindaddig, mig az egészet egyszerűen és minden erőlködés nélkül ki lehet emelni.

    A láb tisztántartására kiválóan nagy gondot kell fordítani. Nemcsak a láb hátát és talpát kell vizzel és szappannal megmosni, hanem az ujjak közeit is. Ez utóbbinak legnagyobb fontossága akkor van, ha a láb túlságosan izzad.
    Rendes körülmények között az izzadás nem kozmetikai fogyatékosság, mert hiszen ez teszi a bőrt nedvessé és puhává. Kóros állapotról csak akkor beszélhetünk, ha az izzadás túlságosan nagy. Ilyen esetben a bőr az ujjak között egészen kimaródik, repedések támadnak és a járás nehéz és fájdalmas lesz. Minthogy a cipő gátolja a verejték elpárolgását, csakhamar keveredik a faggyumirigyek váladékával és a leváló hámrészecskékkel. Az ettől meginduló bomlási folyamat kiállihatatlan bűzt áraszt, amely valósággal beleivódik a harisnyába és a cipőbe. Akinek ilyen baja van, ne elégedjék meg azzal, hogy mossa a lábát, hanem sürven húzzon tiszta harisnyát és a lábbelit is gyakran változtassa.

    Ugyanitt kell megemlékeznünk a kéz- és hónaljizzadásról is. Míg a kézizzadás néha magától is megszűnik, addig ez a lábizzadásnál csak kivételesen fordul elő. A hónaljizzadás nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Mindenféle izzadásnál legelső sorban a tisztaságra kell ügyelni. Ehhez nem kell más, csak viz és szappan.
    Ugy a kéz-, mint a lábizzadás ellen hatásos szernek bizonyult a formalin. Vegyünk egyenlő mennyiségű formalint és vizet és öntsünk belőle keveset lapos tányérba. Érintsük hozzá néhány percre a kéz vagy láb fölületét és aztán dörzsölés nélkül törölgessük szárazra. Lehet e helyett 2-10%-os formalinspirituszt is használni olyformán, hogy vele beecsetelik az izzadó helyeket. Néhány napi ecsetelés után szünetet kell tartani, és ha a hatás megszűnt, újból lehet kezdeni. Sebes vagy felmaródott helyre nem szabad ecsetelni, mert ez égető érzést okozna. A formalint ugy is lehet használni, hogy kávéskanálnyit öntünk belőle 1-2 liter vizbe és megnedvesítjük vele a cipőt és a harisnyát. Sokan a vestosolkenőcsöt ajánlják. A láb izzadó helyeit néhány napig be kell vele dörzsölni. A hatás 4-5 hétig szokott tartani. Némi eredménnyel jár a salicylsavas hintőpor is. Dicsérik a Merck-féle tannoform hintőport is. Be kell vele dörzsölni az izzadó helyeket és egy keveset a harisnyába is lehet belőle hinteni. Hátránya, hogy foltot hagy. Némelyek a cserfakéreg főzetét is használják, bár tőle a bőr barna, sőt egészen fekete lesz. A Hebra-féle diachylon-kenőcs jóhatásu ugyan, de használata nagyon kényelmetlen.
    Téves az a nézet, hogy a túlságos izzadást nem szabad elállítani, mert ebben az esetben befelé üt, amitől valami súlyos betegség keletkezhetik.
    Kézizzadás ellen jó, ha a kezet bedörzsölik 1 rész chininum sulfuricum-ból és 10 rész talcumból álló porral. Kísérletet lehet tenni a naponkint való villamozással is, ellenben a Röntgen-sugarakkal való kezelés nem látszik ajánlatosnak.
    Hónaljizzadásnál a gummiból vagy kautschukból való betétek nem célravezetők, sőt károsak, mivel meggátolják a párolgást. Legjobbak a különböző toilette-ecetek és megbízhatónak látszik az 1-5%-os chinines alkohol. A kellemetlen savanyu szag megszüntetésére vestosolt kell használni."

    (Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)

    Ezek is érdekelhetik Önt:

    A tyúkszem és kezelése>>

    A lábgomba>>

    Lábgomba, körömgomba, tyúkszem>>

    Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet>>

    Nagyon izzadós vagyok, mit tehetek ellene?>>

    Nyáron gyakoribb a gombásodás>>

    Lábgomba teszt>>

    Harc a gombák ellen>>

    Bőrgombásodás - Ön hajlamos rá?>>


   • Blog leírása

    Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.
    Látogatás: 658626 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés