Szépségápolás - A női test 2. rész

Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.

   "A női láb akkor szép, ha keskeny és szépen boltozott. Ne legyen nagyon hosszú, de ne legyen túlságosan rövid és széles se. A cipőnél nem az a fontos, hogy megfeleljen a mindenkori divat szeszélyeinek, hanem az, hogy a láb alakjához alkalmazkodjék. A szük cipőtől a lábujjak elferdülnek és a láb tele lesz bőrkeményedéssel és tyúkszemmel. Legjobb a fűzős-cipő. A túlságosan kivágott cipőben a láb nem áll elég szilárdan. A nagyon magas sarok megnehezíti a járást.

A célszerűtlen cipő nyomja a bőrt és kérgesedést okoz. Ilyen kérgesedés nemcsak a szük cipőtől keletkezhetik, hanem a nagyon bő cipőtől is, mert ebben a láb hol előre, hol meg hátrafelé csúszik. A tyúkszem lényegében nem más, mint kérgesedés. Az a legjobb ellenszere, ha megfelelő cipőt hordunk. A tyúkszem leggyakrabban az ujjakon és a bütykökön van, de lehet az ujjak között, sőt néha a talpon is. Megszüntetése céljából a háziszereknek egész sokasága van használatban. A fájdalomnak, melyet okoz, némi megcsökkentésére alkalmasnak bizonyultak a bőrből, vattából vagy kaucsukból való tyukszemgyürük. Leggyakrabban késsel távolítjuk el. ami ellen kifogást nem is igen lehetne emelni, ha a kiirtás a sebészet tisztasági szabályainak figyelembevételével történnék. Cukorbetegeknél nem ajánlatos a sebészeti eljárás, mert az esetleges sérülés súlyos következményekkel járhatna. Legkevésbé veszélyes a salicylsavas kollodiummal való kezelés. Egy rész salicylsavhoz tíz rész kollodium flexile-t kell venni. Ezt az oldatot reggel és este rá kell ecsetelni a tyúkszemre és környékére mindaddig, mig az egészet egyszerűen és minden erőlködés nélkül ki lehet emelni.


A láb tisztántartására kiválóan nagy gondot kell fordítani. Nemcsak a láb hátát és talpát kell vizzel és szappannal megmosni, hanem az ujjak közeit is. Ez utóbbinak legnagyobb fontossága akkor van, ha a láb túlságosan izzad.

Rendes körülmények között az izzadás nem kozmetikai fogyatékosság, mert hiszen ez teszi a bőrt nedvessé és puhává. Kóros állapotról csak akkor beszélhetünk, ha az izzadás túlságosan nagy. Ilyen esetben a bőr az ujjak között egészen kimaródik, repedések támadnak és a járás nehéz és fájdalmas lesz. Minthogy a cipő gátolja a verejték elpárolgását, csakhamar keveredik a faggyumirigyek váladékával és a leváló hámrészecskékkel. Az ettől meginduló bomlási folyamat kiállihatatlan bűzt áraszt, amely valósággal beleivódik a harisnyába és a cipőbe. Akinek ilyen baja van, ne elégedjék meg azzal, hogy mossa a lábát, hanem sürven húzzon tiszta harisnyát és a lábbelit is gyakran változtassa.


Ugyanitt kell megemlékeznünk a kéz- és hónaljizzadásról is. Míg a kézizzadás néha magától is megszűnik, addig ez a lábizzadásnál csak kivételesen fordul elő. A hónaljizzadás nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Mindenféle izzadásnál legelső sorban a tisztaságra kell ügyelni. Ehhez nem kell más, csak viz és szappan.

Ugy a kéz-, mint a lábizzadás ellen hatásos szernek bizonyult a formalin. Vegyünk egyenlő mennyiségű formalint és vizet és öntsünk belőle keveset lapos tányérba. Érintsük hozzá néhány percre a kéz vagy láb fölületét és aztán dörzsölés nélkül törölgessük szárazra. Lehet e helyett 2-10%-os formalinspirituszt is használni olyformán, hogy vele beecsetelik az izzadó helyeket. Néhány napi ecsetelés után szünetet kell tartani, és ha a hatás megszűnt, újból lehet kezdeni. Sebes vagy felmaródott helyre nem szabad ecsetelni, mert ez égető érzést okozna. A formalint ugy is lehet használni, hogy kávéskanálnyit öntünk belőle 1-2 liter vizbe és megnedvesítjük vele a cipőt és a harisnyát. Sokan a vestosolkenőcsöt ajánlják. A láb izzadó helyeit néhány napig be kell vele dörzsölni. A hatás 4-5 hétig szokott tartani. Némi eredménnyel jár a salicylsavas hintőpor is. Dicsérik a Merck-féle tannoform hintőport is. Be kell vele dörzsölni az izzadó helyeket és egy keveset a harisnyába is lehet belőle hinteni. Hátránya, hogy foltot hagy. Némelyek a cserfakéreg főzetét is használják, bár tőle a bőr barna, sőt egészen fekete lesz. A Hebra-féle diachylon-kenőcs jóhatásu ugyan, de használata nagyon kényelmetlen.

Téves az a nézet, hogy a túlságos izzadást nem szabad elállítani, mert ebben az esetben befelé üt, amitől valami súlyos betegség keletkezhetik.

Kézizzadás ellen jó, ha a kezet bedörzsölik 1 rész chininum sulfuricum-ból és 10 rész talcumból álló porral. Kísérletet lehet tenni a naponkint való villamozással is, ellenben a Röntgen-sugarakkal való kezelés nem látszik ajánlatosnak.

Hónaljizzadásnál a gummiból vagy kautschukból való betétek nem célravezetők, sőt károsak, mivel meggátolják a párolgást. Legjobbak a különböző toilette-ecetek és megbízhatónak látszik az 1-5%-os chinines alkohol. A kellemetlen savanyu szag megszüntetésére vestosolt kell használni."


(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)


Ezek is érdekelhetik Önt:


A tyúkszem és kezelése>>


A lábgomba>>


Lábgomba, körömgomba, tyúkszem>>


Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet>>


Nagyon izzadós vagyok, mit tehetek ellene?>>


Nyáron gyakoribb a gombásodás>>


Lábgomba teszt>>


Harc a gombák ellen>>


Bőrgombásodás - Ön hajlamos rá?>>

Hozzászólások (0)