Cukorbetegség,inzulin kezeléssel...

Blog: Nem tudtam a cukorbetegségemről. - Szerző: jatekgyaros
Infarktust kaptam,a cukorbetegség miatt...
Aztán beütött az év elején - 2006 április 3-án - a katasztrófa, kardiológiai problémák miatt kórházba kerültem, pedig sok rizikófaktor hiányzott..nem voltam kövér, nem dohányoztam, nem ittam, nem voltak egyéb stresszes,vagy anyagi problémáim, a nyugdíjasok kényelmes életét éltem.
Az első vérvizsgálat azonban leleplezett :a cukorszintem 18 -volt,a normális 6-os értékhez képest. Azonnal inzulint kaptam, de az infarktusom miatt, a gyors Humulin R-t, mely az étkezések miatt megemelkedett cukorszintet másfél óra alatt visszaállította a normál értékre.
Ezt naponta háromszor, az étkezések előtt, majd éjszakára a lassú inzulint, a Humulin N-t,melynek hatása reggelig kitartott, nem engedte a normál - 6-os - érték fölé emelkednie a vércukorszintemet. A Bajcsy kórházban két hétig voltam benn, sikerült jól beállítani a megfelelő értékeket, és bíztattak, hogy Balatonfüreden, a REHAB kórházban folytathatom gyógyulásomat...
Ebbe a kórházba hamarosan be is kerültem, bár ez az alap-infarktus gyógyításának folytatására szolgált, de az ottlévők több mint fele, cukorbeteg volt. Ezzel való bánásmódot messzemenően be is tartották, akár az étkezéseken, akár a testmozgásokon, vagy az előadásokon voltunk.
Itt tanultam meg azokat az alapokat, melyeket azóta be is tartok, a legfontosabbnak az étkezések IDEJÉT (!), a kalóriaszegény étrend betartását, és a MINDENNAPOS testmozgást tartom. Ezeknek rendelem alá az időmet, ezeknek kell ELSŐDLEGESNEK lenni, minden más csak ezután történhet. IGEN , mindekinek javaslom ezt a kicsi egoizmust, mert a saját életünkről van szó !
Ennek a fegyelmezett életvitelnek köszönhetem, hogy a kezdeti inzulinadagom mára már a felére csökkent, az étkezéseket még megtoldottam azzal, hogy a reggelimet, ebédemet két részletben eszem meg - 1-1 óra szünettel.
A másik fontos dolog, melyet már említettem, a testmozgás. Persze ne gondoljon senki arra, hogy reggelenként körbefutom a lakótelepet, mivel 64 éves vagyok, nem akarok csúcsokat dönteni. Semmi mást nem teszek, mint a szobakerékpáron tekerek - a beállításoktól függően - 10-15 percet.
Sokat segít a kompjúteres kijelző, látom a pulzusomat, az időt, a megtett út nagyságát, a beállított nehézségi fokozatot ,és az elvesztett kalóriák számát. Legnagyobb eredménynek pedig azt tartom, hogy az eltelt két és félév alatt (!) nem változott a testsúlyom, pedig a combom a bringázástól kétszeresére nőtt!
Ezekből az adatokból EXCEL táblázatot készítek, és a időkénti orvosi ellenőrzésre magamal viszem - és elképesztem vele - a velem együtt dolgozó - az életem menetét azóta rendszeresen figyelő, vigyázó - főorvosnőmet !
Azóta már majdnem három év telt el, cukorbetegségemet kordában tartva, teljes, normális életet élek...
játékgyáros